[...] ale krótkie treningi (np. TABATA), wcale nie muszą być optymalnym rozwiązaniem w celu zwiększania wrażliwości insulinowej. Ponadto zbyt krótka praca wcale nie służy redukcji tkanki tłuszczowej, a jej nagromadzenie może warunkować wrażliwość ustroju na insulinę. Nie ma żadnych dowodów na to, iż kilkuminutowy trening jest w stanie przyczynić się do [...]
[...] Fobia przed tłuszczami była okupiona bardzo wysoką ceną. W dietach zachodnich jeszcze częściej zaczęły gościć węglowodany, które w nadmiarze powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, zmiany w wątrobie (szczególnie cechuje to fruktozę), insulinooporność, nadciśnienie, cukrzycę i nowotwory. Szczególnie kiepskim wyborem są cukry o [...]
[...] tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja pozbywaniu się tłuszczu). Białka wykazują działanie anaboliczne, chociażby ze względu na swój wpływ na wydzielanie [...]
[...] typu działaniom i pilnować, aby struktury białkowe utrzymywane były w swoim niezmienionym stanie. W jaki sposób się rozciągać? Sposobów, aby skutecznie wspomóc mobilizacje tkanki mięśniowej, jest wiele. Najbardziej znane formy rozciągania to: klasyczny stretching - polegający na utrzymaniu pozycji końcowej mięśnia przez określony czas w uczucia [...]
[...] aktywność fizyczna jest znakomitym sposobem na to, aby jak najdłużej zachować sprawność fizyczną i umysłową. Intensywny trening nie tylko pozwala na utrzymywanie sprawnej tkanki mózgowej, ale również będzie stymulował tworzenie się nowych połączeń nerwowych, co wcześniej naukowcy opisywali, jako niemożliwe. Zauważono, że małpy, które są [...]
Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]
[...] Ryby, szczególnie te duże, gromadzą w sobie metale ciężkie, dioksyny i PCB. Jedną z toksyn budzącą spory niepokój jest rtęć, ciężki metal mogący być trucizną dla mózgu i tkanki nerwowej. Z racji tego, że kryl znajduje się w dolnej części łańcucha pokarmowego, nie gromadzi w sobie toksyn w takim stopniu, jak ryby. W każdym razie, żeby nie [...]
[...] mają skład zbliżony do tkanek organizmu człowieka. Ich zaletą jest dobra strawność i możliwość uzupełnienia tych aminokwasów, których może Ci brakować, gdy regularnie ćwiczysz na siłowni. Jest to najbardziej efektywny produkt spożywczy dla spalania tłuszczu i budowania tkanki mięśniowej. Z tego powodu, warto włączyć je do planu suplementacji.
Każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, niezależnie, czy z powodów zdrowotnych, czy na jakąś specjalną okazję, to z pewnością zastanawiał się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku [...]
[...] silnemu działaniu anabolicznemu, z powodzeniem wykorzystuje się jej wsparcie podczas okresów budowania masy mięśniowej, jak i podczas odchudzania - w celach zabezpieczenia tkanki mięśniowej. Jest produktem numer jeden na liście zakupów podczas cyklu, stanowiąc bazę do dalszej rozbudowy suplementacji. Czego możemy oczekiwać od suplementu [...]
Nastały czasy kiedy króluje bikini fitness (najliczniej obsadzone wszystkie kategorie wzrostowe). Zawodniczek fitness sylwetkowego jest dużo mniej, kategoria „kobieca sylwetka” jest tylko jedna i ogranicza się do rozegrania rundy finałowej z powodu małej ilości zawodniczek… Anna prezentuje dość dużą masę mięśniową w stosunku [...]
[...] tak, aby dostarczał ograniczoną ilość energii, która będzie stanowiła deficyt dla Twojego organizmu. Oznacza to, że startując z treningami, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, konieczne jest zjadanie mniej, niż wydatkujesz na treningu, łącznie z tym, ile Twój organizm wydatkuje w ciągu doby, bez aktywności. Produkty o niskim [...]
Sklepy z suplementami obfitują w produkty przedtreningowe, których celem jest wsparcie okołotreningowe. Zazwyczaj osoby trenujące korzystają z gotowych preparatów, które posiadają w swoim składzie mieszankę kreatyn w różnej formie, stymulanty, jak i substancje, które mają za zadanie wspomóc syntezę tlenku azotu. Działanie antykataboliczne BCAA [...]
[...] szkodliwe dla stawów, gdy ich płaszczyzna wykonania będzie błędna. Jednak niektóre z ćwiczeń już w swoim zamyśle posiadają założenie, które będzie prowokowało uszkodzenie tkanki czy jej przeciążenie. Skłon z obciążeniem Niestety, wykonywanie skłonów z obciążeniem w okolicach górnej części grzbietu zaczyna angażować zbyt mocno odcinek [...]
Gdyby zastanowić się na kilkoma suplementami niezmiernie istotnymi dla pracy naszych mięśni w czasie i po wysiłku fizycznym, to bez wątpienia znajdzie się wśród nich popularne BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione. Zaliczyć do nich można trzy najważniejsze aminokwasy wchodzące w skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie [...]
[...] białko (ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów), wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), rhGH często stosuje [...]
[...] jest stan homeostatyczny z maksymalnymi stężeniami we krwi wynoszącymi ~60 do 90 μmol/l i stężeniami wewnątrzkomórkowymi w zakresie od 0,5 do 10 mmol/l, w zależności od tkanki. Acerola - najbardziej obfite naturalne źródło witaminy C Aby dostarczyć 200 mg witaminy C, należy spożyć łącznie 5-9 porcji świeżych, minimalnie przetworzonych lub [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
[...] ryby) są narażeni na mniejsze ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z osobami jedzącymi mięso. Odnotowano również zmniejszone ryzyko wystąpienia raka żołądka, nowotworów tkanki limfatycznej i krwiotwórczej oraz szpiczaka mnogiego wśród wegetarian i peskatarian, oraz zmniejszone ryzyko raka jelita grubego wśród peskatarian. Na podstawie 69 120 [...]