[...] Spalacz tłuszczu Spalacz tłuszczu polecam oczywiście wyłącznie osobom, które w okresach, gdy będą ćwiczyć w domu planują, jak nasz przykładowy Kowalski, redukcję tkanki tłuszczowej. Zapewne zdajecie sobie sprawę, pisałem zresztą o tym wyżej w paragrafie dotyczącym wyboru kaloryczności diety, że sam spalacz tłuszczu nie zrobi całej [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] masę ciała zwiększyła grupa I która jadła najmniej protein, i najwięcej węglowodanów oraz 30% tłuszczów. Przy tym ta grupa odłożyła proporcjonalnie najwięcej białej tkanki tłuszczowej i miała prawie najwyższą dobową podaż energii. Na drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] procesów u człowieka. W niezmiernym uproszczeniu wygląda tak: tłuszcze pokarmowe -> jelito -> układ chłonny -> krew (osocze) -> naczynia włosowate (tkanki) -> wątroba (aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, zasady azotowe) Istnieje znikoma szansa na to, iż tłuszcze pokarmowe zasilą tłuszcze podskórne czy tłuszcz [...]
[...] jak wcześniej błędnie sądzono, połączenie mięśniowo ścięgniste nazwane przez dr Czyrnego „złączem mięśniowo ścięgnistym terminalnym”) i występuje na wszystkich poziomach tej tkanki: ścięgna, rdzenia ścięgnistego, omięsnej i śródmięsnej”. Podsumowanie Wyciskanie sztangi leżąc nie jest do końca optymalnym ćwiczeniem pod względem wpływu na rozwój [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
[...] dla mięśni. Oznacza to, że chroni je przed wykorzystaniem przez organizm na potrzeby energetyczne i rozpadem białek mięśniowych, po drugie, wspiera proces budowy tkanki mięśniowej, po trzecie, wspomaga układ nerwowy, regenerację i funkcjonowanie mięśni. Kiedy stosować? Najlepiej okołotreningowo, czyli 10 do 15 g przed i po treningu. [...]
[...] glukozy z: aminokwasów (np. rozpad mięśni) – czyli zjawisko najmniej korzystne dla kulturysty, glicerolu (rozpad trójglicerydów) – czyli zjawisko pożądane w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej („spalania tłuszczu”), mleczanów (powstają w trakcie treningu siłowego, interwałów i innej, intensywnej pracy, np. skoków, przyspieszeń, walki zapaśniczej [...]
[...] a większej węglowodanów wiązały się z różnicą w wydatku energetycznym wynoszącym średnio 26 kcal dziennie. Im mniej było tłuszczu, tym wydatek był większy szybkość utraty tkanki tłuszczowej była większa przy stosowaniu diet bogatszych w węglowodany (niskotłuszczowych), różnica wynosiła 16 g dziennie w porównaniu do diet bogatszych w tłuszcze [...]
[...] im wyższa intensywność wysiłku, tym więcej mleczanów powstaje, może zasilać (po kilku przemianach) syntezę cholesterolu, może zasilać (po kilku przemianach) odkładanie się tkanki tłuszczowej podskórnej (i innych jej rodzajów). Gdzie jest składowana glukoza? Organizm posiada magazyny glukozy w postaci: glikogenu mięśniowego (przeciętnie 200-300 [...]
[...] mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Witamina C odgrywa istotną rolę w gojeniu tkanki łącznej, będąc kofaktorem hydroksylazy prolinowej i hydroksylazy lizylowej lub lizynylowej (lysyl hydroxylase). Enzymy te katalizują hydroksylację reszt proliny i [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
[...] wątroba (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych uwolnionych z tkanki tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 [...]
[...] na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na [...]
[...] ilości tłuszczu i zagrożeń dla zdrowia, takich jak choroby sercowo-naczyniowe. Leczenie testosteronem mężczyzn z hipogonadyzmem zwiększa masę mięśniową i zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, jednak wiele z badań klinicznych dotyczących testosteronu trwało zbyt krótko by wyciągać wiążące wnioski. Naukowcy sprawdzali w jaki sposób długotrwałe [...]
[...] healthy subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż jednocześnie w badanej grupie spadła wrażliwość na insulinę. Niestety nie wierzę w to, iż 100% sok [...]