[...] niektórych kluczowych składników odżywczych, m.in. białka, żelaza, witaminy D i B12, cynku. Dodanie ryb i owoców morza może temu zapobiec. Ponadto ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3. Niektóre pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i siemię lniane, zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3. Jednak ten typ nie jest łatwo [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] spożycia. Dlatego sięganie po suplementy z witaminą C podczas posiłku zawierającego warzywa lub owoce może być nieopłacalne. Bardziej korzystne było by zastosowanie kwasu askorbinowego w dłuższej przerwie między posiłkami. Najmniej wydajne jest spożywanie preparatów z omawianą witaminą w towarzystwie papryki, warzyw krzyżowych, cytrusów, [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E500, E503), aromat. Wartości odżywcze: 100 g tych wafli dostarczy 536 kcal, w tym: 10 g białka 31 g tłuszczu (w tym 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 53 g węglowodanów (w tym 22 g cukrów) 0,41 g soli. Cena: około 3,40 zł za opakowanie 180 g. Plusy: produkt jest ogólnodostępny, wafelki te są [...]
[...] wapnia i witaminy E. Siemię lniane z racji obecności cennych witamin oraz minerałów pozytywnie działa na funkcjonowanie naszego całego organizmu. Olej lniany zawiera więcej kwasów tłuszczowych Omega-3. Siemię lniane jest bardzo tanie, w porównaniu do dość drogiego oleju lnianego. Olej lniany ma krótki termin przydatności. Olej lniany, a także [...]
[...] może sprawić, że przegapi się szansę na lepsze zdrowie, a nawet samopoczucie psychiczne. Związki wspomagające produkcję kolagenu Dodana do COLLAROSE witamina C, czyli kwas askorbinowy, bierze udział w aktywacji enzymów odpowiedzialnych za syntezę białek kolagenowych. Ma ona duże znaczenie w utrzymaniu nie tylko tkanek miękkich w dobrej [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
[...] przez enzymy antyoksydacyjne takie, jak dysmutaza ponadnadtlenkowa (SOD), katalaza czy peroksydaza. Wspomagają ich usuwanie także witaminy antyoksydacyjne takie, jak kwas askorbinowy (witamina C) i tokoferol (witamina E). Wolne rodniki nadtlenkowe i hydroksylowe są bardzo niebezpiecznym produktem ubocznym przemian tlenowych”. [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
[...] też wołowych. Jednak w cyklach typowo masowych wybiera się białka oparte na klasycznym koncentracie. Wybór jest podyktowany tym, że są to białka odpowiednio zasobne w aminokwasy EAA, jak i znaczną zawartość BCAA. Ich skład sprawia, że są optymalnym wyborem, jeżeli chodzi o uzupełnienie diety masowej. W okresie potreningowym są doskonałą opcją, [...]
Udało ci się stracić sporo na wadze – możesz być z siebie dumny. Najtrudniejsza część jednak dopiero przed Tobą, a mianowicie utrzymanie aktualnej masy ciała. Możesz również zauważyć, że po utracie wagi skóra w niektórych częściach ciała pozostała rozciągnięta i nie jest już tak jędrna i napięta jak wcześniej. Kobiety często borykają się z [...]
[...] w diecie cukrów o szybkiej kinetyce (np. fruktoza), choć w niewielkiej ilości są niezmiernie pożyteczne dla sportowców. Udowodnione działanie prozdrowotne mają też kwasy zawarte w rybach i suplementach diety z grupy omega-3 . Czy związki zawarte w konopi mogą mieć działanie przeciwzapalne? Czy CBD reguluje stan zapalny u sportowców? [...]
[...] rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w formie pokarmu, jak i kosmetyku, a polecany jest szczególnie kobietom, które korzystają z [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] dlatego też jednym z priorytetowych związków, jakie powinniśmy spożywać, jest witamina C. Czym jest witamina C? Witamina C na rynku suplementacji występuje głównie, jako kwas askorbinowy, a jej właściwości nie tylko wykorzystywane są w leczeniu czy suplementacji sportowej, ale również w kosmetologii. W suplementacji sportowej pełni rolę [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]