[...] te 30-40% na skutek obróbki. Tak więc jak kupuje burgera co ma 10g fatu na 100g surowego produktu to po usmazeniu (w actifry) ma już tego fatu 5g. I wiem co mówie bo do smażenia nie używam nic. Nawet kropelki oleju. I widzę ile smalcu zostaje po usmazeniu Burger ów/ czy innego mięsa. Więc to że się tłuszcz wytapia to nie żadna ściema. [...]
B&J olej do beztłuszczowego smażenia 340g (1360 porcji) 19.95 zł Dietetyczny, beztłuszczowy olej do smażenia Berkley & Jensen Cooking spray - zdrowa odmiana w Twojej kuchni! Bezkaloryczny olej do smażenia w sprayu jest niezwykle wygodny w użyciu. Odkryj beztłuszczowe, bezkaloryczne smażenie mięs, ryb, jajek, zdrowe grilowanie! To jest [...]
Bardzo fajny art. Dzis jzu nie mam glowy do myslenia hehe, jutro cos dodam wiecje od siebie, gł to jako tluszce do smazenia sklasyfikowalbym to tak: SMalec (do wszystkiego krotko i dlugotrwale) Olej kokosowy Olej rzepakowy z pierwszego tloczenia Oraz: Olej typu Pam(beztluszczowy spray o ktorym warto pomyslec) Kategoryczny aut tluszcy [...]
Dzięki o to mi właśnie chodziło - do tej pory jeżeli smażyłem np na smalcu to wrzucałem całość jaką miałem zaplanowaną na patelnie mimo, że do samego smażenia potrzebowałbym dużo mniej i po tym wylewałem reszte na posiłek. Czyli nie będzie dziwne jeżeli do smażenia użyjie np 5g a reszte lekko podgrzeje żeby upłynnić i dodam do posiłku? Z tym 5g [...]
[...] i wędliny, chude ryby (np. dorsz, tuączyk, mintaj, morszczuk) oraz chude mleko i produkty mleczne. Poddając produkty obróbce termicznej należy pamiętać, aby unikać procesów smażenia na tłuszczu, a zastąpić je gotowaniem, smażeniem beztłuszczowym lub pieczeniem w folii. Dostępność białka pokarmowego zależy również od jego strawności. Nawet [...]
Mam pytanko odnośnie tej kuloodbornej kawy. Czy nada się taki olej kokosowy który niby jest tylko do smażenia ? http://www.mniammniam.com/sklep/zdjecia/prod12127_max.jpg Rózni się czymś od normalnego oleju kokosowego ?
Czy jak daję do smażenia ryby 50 ml białego wina i ono w sumie raczej odparowuje mam to jakoś liczyć do miski, czy się nie liczy? Czy może białego wina nie musimy wliczać do miski, tak jak czerwonego?
[...] do pracy i do kolacji (bardziej jestem przekonany do masła niż do margaryny - za dużo chemii z tego co wiem)oraz olej niestety słonecznikowy zamiast oliwy z oliwek (do smażenia i sałatek), ale zmienię ten nawyk! Co do obiadu, to staram się nie przejeść, ale rzeczywiście spróbuję robić przerwę między pierwszym i drugim daniem. Pracuję w [...]
Nic się nie dzieje,więc wrzucę kilka fot chociaż. Dzisiaj poniedziałek - dzień OFF. Nie wiem czy dawałem te foty - ale chyba nie. Szukałem rzepakowy do smażenia,nawet nie wiedziałem że to jest rzepakowy https://lh5.googleusercontent.com/-nWxWkr8MToQ/UuUp3xoIGNI/AAAAAAAAEVk/0ouML5TzdhE/s512/20140126_135537.jpg [...]
Jeszcze jak sam zrobisz to pokombinujesz ale kupne to i cukru nie żałują i tłuszczu do smażenia też nie :d a jak weźmiesz w tempurze to gorzej jak Panierka :d
[...] oleinowego. Przeznacza się ją zwykle do celów technicznych lub rafinacji. Nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, dopiero po rafinacji można ją spożywać – na surowo i do smażenia. - Rafinowana oliwa z oliwek – jeśli oliwa ze względu na swoje wady organoleptyczne nie może zostać sklasyfikowana jako oliwa extra vergine, poddaje się ją [...]
[...] Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem tuńczyk jest [...]
[...] dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. Zależy to od aktualnego stanu homeostazy i treningu 7.Najlepszy do smażenia w wysokich temp. Jest smalec, zaś do smażenia a niskich i średnich oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ponieważ oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów [...]
[...] ale niewielka porcja nie zaszkodzi - sam wyczujesz żebyś tylko się zabardzo nie przejadł. A carbo bazpośrednio po treningu zwiększ do 70g Teraz żeby była jasność co do smażenia na oliwie --> można na niej smażyć jak najbardziej byle nie na dużym ogniu bo rzeczywiście tłuszcze roślinne pod wpływem dużej temperatury zamieniają się w częśni [...]
Nie znam zdania Kubu Mauricza na temat smażenia i używania poszczególnych rodzajów tłuszczu, generalnie trzeba jednak mieć na uwadze, że w kwestii tłuszczów smażalniczych panuje wiele sprzecznych opinii i poglądów. Np. mówi się, że na oliwie z oliwek extra virgin absolutnie nie powinno się smażyć, a ja wychodzę z założenia (i mam na to [...]
[...] najnowsze wydanie Nie znam danych oceniajacych spozycie ilości tłuszczy "ciekłych", nie umiem się odnieść, osobiście uważam jednak iż są niektóre z nich jednak nadużywane lub używane niewłściwie, tyczy się to zwłaszcza oleju słonecznikowego, który stosowany jest masowo do... smażenia Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-04 19:48:51
Odnośnie wyboru oleju do smażenia Witaj Richard Ogólnie oleje mają niską temperaturę dymienia Najczęściej pomiędzy 150-200 stopni Celcjusza Jak wiadomo podczas smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście [...]