W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
[...] marchew, czerwona porzeczka), substancja konserwująca (sorbinian potasu), substancja słodząca (sukraloza) W 100 g ketchupu znajduje się 20 kcal. Węglowodany 2,62 g (w tym cukry 1,19 g), tłuszcze 0,49 g, białko 0,74 g, sól 2,22 g Plusy: cukry proste ograniczone prawie do zera, smak i konsystencja bardzo zbliżone do tradycyjnych ketchupów, cena [...]
[...] Kiedy wykonywać interwały? Najlepiej 2-3 h po posiłku, nigdy rano i na czczo. Jeśli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, w dzień treningu interwałowego oraz w kolejnych 36-48 h należałoby ograniczyć zjadane węglowodany, szczególnie cukry proste. Mają one negatywny wpływ na wyrzut insuliny oraz utlenianie kwasów tłuszczowych w ustroju.
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] zamiast innych węglowodanów Izomaltuloza, która w SFD PREWORKOUT występuje jako źródło węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i niższą wartość energetyczną niż tradycyjne cukry. Dzięki temu jest korzystna dla osób z cukrzycą, nadwagą i dla tych, którzy dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo izomaltuloza jest odporna na działanie [...]
[...] laktozy, lub w wersjach Lactose Free nie zwierają jej wcale. Istnieje wiele potencjalnych przyczyn nietolerancji laktozy, przede wszystkim należy rozważyć czy tego rodzaju cukry są dla nas niezbędnym składnikiem diety. Referencje: Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes Swagerty DL [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
[...] wpływ na przedłużenie życia. Podsumowanie Życie mogą przedłużyć restrykcje kaloryczne (unikanie obżerania się), unikanie żywności powodującej znaczącą odpowiedź insulinową (cukry proste pochodzące z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, pszenica, produkty nabiałowe: jogurty, mleko, sery), unikanie tłuszczów, które mają prozapalny wpływ na [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
[...] sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] można oczekiwać, a podwyższone stężenie insuliny we krwi może utrzymywać się nawet przez kilka godzin! A ma to drastyczne skutki, gdyż wskutek podania posiłku bogatego np. w cukry proste, hamowane jest wykorzystanie WKT, czyli ... organizm oszczędza zmagazynowane tłuszcze! A to znaczy, że całe odchudzanie idzie na marne! To samo dotyczy popijania [...]
[...] metabolizmu komórkowego, a jednak ze względu na swoje właściwości utleniające jest związkiem toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać białka, lipidy, cukry oraz DNA. Co najbardziej zabawne szeroka rzesza ludzi w Polsce wierzy w to, iż podawanie wody utlenionej (doustnie, dożylnie, w roztworze do wdychania itd.) zabija [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć wpływ na to, dlaczego świeże owoce, podawane w całości mogą być [...]