Szacuny
2
Napisanych postów
246
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1351
jajko,
czy białko z jajka jest przydatne tylko gdy je sie je surowe lub ugotowane? czy takze smażone jajko jest źródłem białka?
średnio ile gram białka zawiera jedno jajo ?
Szacuny
1
Napisanych postów
43
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
449
Białko jaja jest jednym z najlepszych źródeł białka możesz spokojnie wcinać. Nie jedz jajek surowych- ryzyko zarażenia salmonellą i innymi syfami, jajko gotowane jest o wiele zdrowsze. Tak, smażone jajko to także źródło białka, przecież nie wyparuje ci na patelni ;). Jedno jajko średniej wielkości to ok. 60 gram.
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
quake-https://www.sfd.pl/białko_jaj-t118305.html ,poczytaj nizej o awidynie (bedziesz wiedzial dlaczego jajka trzeba spozywac po obrobce).Duzo o tym bylo.Najlepiej przyswajalne i zachowujace wartosci ma ugotwane na miekko,pozniej poltwardo i twardo.Smazenie ogolnie nie jest najlepsza forma,ale niczego nie przekresla jak sie nie przypali i nie uzyjesz zlych tluszczy