[...] masą urodzeniową. Może być też przydatna w zapobieganiu skurczom nóg związanym z ciążą. Zalecane dzienne spożycie witaminy E w ciąży wynosi 10-15 mg. Dobrym jej źródłem są migdały, nasiona słonecznika, awokado, szpinak i jaja. Witamina K Niedobór witaminy K jest zagrożeniem dla zdrowia kobiet w ciąży i ich dzieci. Może prowadzić do krwotoku, [...]
Na rynku suplementacji istnieje kilka kategorii suplementów diety, których zastosowanie zależne będzie od tego, jaki cel treningowy sobie obraliśmy. Przeważnie największym zainteresowaniem cieszą się suplementy o działaniu anabolicznym, takie jak kreatyna. Jednak tuż za nią plasuje się BCAA, które powszechnie wykorzystywane jest przez sportowców [...]
[...] nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, jest materiałem budulcowym, ponadto pełni [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] sprawia, że jest chętnie stosowany przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością. W skład czekolady wchodzą również wiórki kokosowe, które stanowią 8,5% składu oraz drogocenne migdały w tej samej ilości. Migdały stanowią wspaniałe źródło magnezu, wapnia oraz potasu. Zawierają wysoką zawartość antyoksydantów w tym witaminy E, które walczą z wolnymi [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] potraw, takich jak sałatki, surówki, owsianki, placki, dania rybne czy mięsne. Zawartość białka w orzechach i nasionach różni się w zależności od ich rodzaju. Pestki dyni, migdały, pistacje i nasiona konopi należą do najlepszych jego źródeł. Pół szklanki pestek dyni dostarczy Ci ok. 20 g białka, a z kolei garść migdałów to już dodatkowe 7 g [...]
Nic nie jest bardziej frustrujące, niż leżenie w łóżku bez możliwości zaśnięcia, ze świadomością, że zostało coraz mniej snu, a przed Tobą długi i intensywny dzień. Nie dość, że każdy ma swoje stresy i zmartwienia, to jeszcze pojawia się dodatkowy stres w postaci braku snu. Problemy ze snem – czy potrzebna jest wizyta u lekarza? Powyższe techniki [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] jest jedyną drogą do uzyskania wzrostu masy ciała. Doskonale sprawdzają się w tym kontekście zróżnicowane źródła tłuszczów (awokado, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, tłuste ryby). Warto pamiętać, iż każda nadwyżka energetyczna może być zgubna dla estetyki sylwetki, przy tym wg badań tłuszcze tuczą bardziej niż węglowodany, więcej [...]
[...] diety, nigdy! Nie odnosiłem większych rezultatów, mimo iż brałem ogromne ilości farmakologii. Zgodnie z sugestią Dave’a Palumbo dodałem awokado, olej z orzechów makadamia, migdały i inne tego typu produkty. Mimo iż brałem mniej sterydów, mniej trenowałem (z niższą objętością), w tym roku zwiększyłem masę o 12 kg!”. Podsumowanie: niewiele [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
[...] utratę tłuszczu. Jeśli chodzi o odżywianie, Tia stara się jeść zdrowo i unika przetworzonej żywności. W jej menu główne znajduje się kurczak, ryż, chude kawałki wołowiny oraz zielone warzywa, migdały i białka jaj. Od czasu do czasu zje słodką przekąskę, ale z umiarem. Koniecznie zajrzyjcie na jej profil po porządną dawkę motywacji!
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] Orzechy O zdrowym wpływie orzechów na nasz organizm wie prawdopodobnie każdy. Warto jednak wiedzieć jaki rodzaj orzechów wybrać, a których unikać. Bardzo dobrym wyborem są migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie czy też włoskie. Z kolei niezbyt dobrym wyborem są popularne fistaszki, wbrew pozorom mogą one mieć negatywny wpływ na nasze [...]