SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

magnezu

  • [...] witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że faktycznie jest nieprzyswajalna dla aż 50% Amerykanów.  Referencje: Grażyna Jarząbek-Bielecka1, Rafał Czepczyński2, Magdalena Pisarska-Krawczyk3, 4, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7212 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów.  Jeśli chodzi o skurcze, to zależą np. od podaży potasu (większość ludzi ma niedobory) czy niedoborów magnezu, niemniej w wielu przypadkach nie da się ustalić, czym są spowodowane. Woda zawiera znikome ilości związków mineralnych, więc 1 szklanka płynu nic nie zmienia w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1221 Data: 2023-10-24 10:40:58
  • [...] są mniej lękliwe, drażliwe i rzadziej cierpią na depresję. Podsumowanie Tak naprawdę, jeśli masz zdrową i zrównoważoną dietę, to nie musisz się obawiać o niedobory magnezu i cynku. Spożywaj regularnie tłuste ryby, by mieć pewność, że uzupełniasz kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Spożywaj pokarmy bogate w tryptofan - chude mięso, ryby, biały i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3388 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • [...] pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu.  Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące niedobory magnezu zaobserwowano u osób cierpiących na cukrzycę typu II. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja magnezem przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2809 Data: 2020-04-29 09:48:23
  • [...] podniesienie poziomu anabolizmu, wsparte takimi dodatkami jak matrix aminokwasów, antyoksydantów, czy substancji o działaniu pompującym, ma za zadanie zmaksymalizować efekty treningowe. Co więcej, dodatek kofeiny czy magnezu, ma za zadanie wspierać funkcje układu nerwowego, co przekłada się na znaczne podniesienie efektywności treningowej.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 38111 Data: 2018-03-05 12:38:36
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stanu rzeczy np. dłużej śpisz lub jakość snu jest lepsza. Może ostatnio unikasz alkoholu, stosujesz adaptogeny (np. różeniec górski) lub dostarczasz większych dawek potasu i magnezu? Dlatego w nauce stosuje się ścisłe kryteria, metodę podwójnie ślepej próby oraz grupy kontrolne i placebo. Lepszej jakości badanie z udziałem 13 rowerzystów bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3627 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • Jakie warzywa na diecie ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 376 Data: 2023-06-09 12:15:10
  • [...] dla poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy rutynowo jedzą orzechy, mają zwykle niższe markery stanu zapalnego, a także zmniejszone ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Orzechy to także bogactwo magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Wybierz swoje ulubione i chrup każdego dnia. Oczywiście nie zjadaj całej paczki! Garstka spokojnie wystarczy!

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4901 Data: 2019-07-03 19:11:27
  • [...] nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia magnezu mają szkodliwy wpływ na kości. O czym trzeba pamiętać? Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1021 Data: 2023-07-18 03:05:02
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4270 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Błędy, które hamują wzrost mięśni

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5579 Data: 2021-05-18 13:25:46
  • [...] typu 2. Jest to preferowana dieta u pacjentów z niewydolnością serca, ze względu na nacisk na obniżenie zawartości sodu w diecie i zachęcanie do przyjmowania potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2725 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Magnezowe piwo

    Artykuł
    Lifestyle

    Rynek suplementów diety będących źródłem magnezu przypomina pole bitwy. Producenci różnego rodzaju preparatów na łamach kolorowej prasy, jak i na antenie radia i telewizji permanentnie tłuką się po gębach, licytując przekornie, który to środek ma lepszą absorpcję, który lepszą biodostępność, a który większa bioretencję. Tymczasem tak naprawdę do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5973 Data: 2017-05-18 07:45:13
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7806 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 479 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1758 Data: 2021-02-17 17:12:50
  • Jakie grzyby zbierać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] witaminy B1 0,215 mg witaminy B2 4,085 mg witaminy B3 0,044 mg witamina B6 2 µg kwas foliowy 1,075 mg kwas pantotenowy Składniki mineralne 15 mg wapnia 3,47 mg żelaza 13 mg magnezu 57 mg fosforu 506 mg potasu 9 mg sodu 0,71 mg cynku 0,35 mg miedzi 0,29 mg manganu 2,2 µg selenu 1 mg fitosteroli Przepis na omlet z kurkami i mozzarellą Składniki: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1808 Data: 2017-10-23 10:10:47
  • [...] jednak nie jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Oddziaływania magnezu i witaminy D Jedną z kilkuset funkcji magnezu jest udział w aktywacji witaminy D po jej pojawieniu się w ustroju. Pierwiastek ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1270 Data: 2022-05-25 18:43:27
  • Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5937 Data: 2021-04-06 10:40:07
  • [...] w trzustce, odbudowywanie zasobów glikogenu w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11449 Data: 2018-08-30 08:54:09