[...] witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że faktycznie jest nieprzyswajalna dla aż 50% Amerykanów. Referencje: Grażyna Jarząbek-Bielecka1, Rafał Czepczyński2, Magdalena Pisarska-Krawczyk3, 4, [...]
[...] aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli chodzi o skurcze, to zależą np. od podaży potasu (większość ludzi ma niedobory) czy niedoborów magnezu, niemniej w wielu przypadkach nie da się ustalić, czym są spowodowane. Woda zawiera znikome ilości związków mineralnych, więc 1 szklanka płynu nic nie zmienia w [...]
[...] są mniej lękliwe, drażliwe i rzadziej cierpią na depresję. Podsumowanie Tak naprawdę, jeśli masz zdrową i zrównoważoną dietę, to nie musisz się obawiać o niedobory magnezu i cynku. Spożywaj regularnie tłuste ryby, by mieć pewność, że uzupełniasz kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Spożywaj pokarmy bogate w tryptofan - chude mięso, ryby, biały i [...]
[...] pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące niedobory magnezu zaobserwowano u osób cierpiących na cukrzycę typu II. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja magnezem przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi w [...]
[...] podniesienie poziomu anabolizmu, wsparte takimi dodatkami jak matrix aminokwasów, antyoksydantów, czy substancji o działaniu pompującym, ma za zadanie zmaksymalizować efekty treningowe. Co więcej, dodatek kofeiny czy magnezu, ma za zadanie wspierać funkcje układu nerwowego, co przekłada się na znaczne podniesienie efektywności treningowej.
[...] stanu rzeczy np. dłużej śpisz lub jakość snu jest lepsza. Może ostatnio unikasz alkoholu, stosujesz adaptogeny (np. różeniec górski) lub dostarczasz większych dawek potasu i magnezu? Dlatego w nauce stosuje się ścisłe kryteria, metodę podwójnie ślepej próby oraz grupy kontrolne i placebo. Lepszej jakości badanie z udziałem 13 rowerzystów bez [...]
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]
[...] dla poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy rutynowo jedzą orzechy, mają zwykle niższe markery stanu zapalnego, a także zmniejszone ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Orzechy to także bogactwo magnezu i wielu innych wartości odżywczych. Wybierz swoje ulubione i chrup każdego dnia. Oczywiście nie zjadaj całej paczki! Garstka spokojnie wystarczy!
[...] nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia magnezu mają szkodliwy wpływ na kości. O czym trzeba pamiętać? Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
[...] typu 2. Jest to preferowana dieta u pacjentów z niewydolnością serca, ze względu na nacisk na obniżenie zawartości sodu w diecie i zachęcanie do przyjmowania potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża [...]
Rynek suplementów diety będących źródłem magnezu przypomina pole bitwy. Producenci różnego rodzaju preparatów na łamach kolorowej prasy, jak i na antenie radia i telewizji permanentnie tłuką się po gębach, licytując przekornie, który to środek ma lepszą absorpcję, który lepszą biodostępność, a który większa bioretencję. Tymczasem tak naprawdę do [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] jednak nie jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Oddziaływania magnezu i witaminy D Jedną z kilkuset funkcji magnezu jest udział w aktywacji witaminy D po jej pojawieniu się w ustroju. Pierwiastek ten [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
[...] w trzustce, odbudowywanie zasobów glikogenu w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, [...]