[...] może obniżać ciśnienie krwi, zwłaszcza u osób starszych i z nadciśnieniem. Komentarz. Warto pamiętać, iż ryby i suplementy diety są źródłem dwóch z trzech najważniejszych kwasów z grupy omega-3 (EPA i DHA). Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, [...]
[...] się, zdrowych, ludzi. Po całonocnym poście z dawki 30-70 g fruktozy ok. 50% jest przekształcane do glukozy w procesie glukoneogenezy. Fruktoza może być też przekształcana do kwasu mlekowego, ale taka przemiana występuje tylko przy wysokim spożyciu fruktozy. Kwas mlekowy może powodować ból mięśni i ograniczać możliwość kontynuowania wysiłku. [...]
[...] kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, smalec czy masło). Według [...]
[...] usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic, reguluje przemiany wielu związków. Osoby odchudzające się powinny unikać nadmiaru niacyny, gdyż ma ona wpływ na metabolizm kwasów tłuszczowych. Referencje: JoeM. Chehade, MD, Mae Sheikh-Ali, MD, Arshag D. Mooradian, MD „Rola witamin i mikroelementów w kontroli cukrzycy”. [...]
Bakterie wywołujące zapalenie mieszków włosowych rozwijają się w określonych warunkach. W niektórych przypadkach warto zastosować domowe środki zaradcze, żeby zapobiec problemowi. Poznaj je. Kiedy należy się udać do lekarza? Problemy skórne na pośladkach to powszechny problem i nie ma co się wstydzić. Warto udać się do dermatologa, który z [...]
[...] dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? CLA należy do [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
[...] o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie pochodzących z [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze jest to, że różne szczepy bakteryjne mają różny wpływ na jelita. To, co może korzystnie działać dla jednej osoby, może negatywnie działać dla [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
[...] ma być po prostu jak najtańszy w produkcji. Jako tę lepszą opcję potraktować można na przykład energy-drink TURBOROSE, doładowany szeregiem substancji prozdrowotnych. Aminokwasy w energy-drinku Chociaż główną substancją aktywną w napojach energetyzujących jest kofeina, to z reguły łączona jest ona z aminokwasem tauryną. W nowszych energy [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] na stawy. Dowiesz się też, jakie składniki powinien zawierać dobry suplement diety, który pozwoli Twoim stawom szybciej wrócić do pełni sił. L-prolina należy do grupy aminokwasów, które mają bezpośredni wpływ na stawy. Jej działanie wspomaga syntezę biogennego kolagenu, co wzmacnia działanie suplementu. Glukozamina to substancja naturalnie [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]