Olej palmowy jest dobry do smażenia: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Pod warunkiem, że to nie jest jakiś rafinowany i częściowo lub całkowicie utwardzony... Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-09 18:45:21
[...] Można go kupić tutaj: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Nierafinowany-opis35242.html 2. Masło klarowane. Bardzo dobre pod względem jakości jako produkt do smażenia. Niestety koszt 500 ml jest dość wysoki w porównaniu np. z olejem kokosowym, a szczególnie smalcem. 3. Smalec. Tani i łatwodostępny produkt. W przypadku omletów na [...]
A wasz stosunek do oleju kokosowego? Dziewczyna od czasu do czasu na nim smazy :) To bardzo dobre zastosowanie oleju kokosowego. Do smażenia jak najbardziej
[...] diety czy niezdrowy. Czy można dodawać go zamiast tylko oliwy? /SFD/2016/9/14/d63e56edbaef4e10a2d123314fad6941.jpg /SFD/2016/9/14/ac8795f183634b3ba5637bc540841f8f.jpg /SFD/2016/9/14/d3542ae152534ea7a250f15f15a2dbeb.jpg Dodam tylko, że taki olej w ogóle nie nadaje się do smażenia. Polecam olej kokosowy, masło klarowane bądź pospolity...smalec ;-)
Mam fajny przepis na racuchy bananowe z twarogiem. Maja dużo białka, jak ktoś ma dobrą patelnie, to tłuszczu nie trzeba dużo do smażenia. Na jedna porcje: 1 banan dojrzały, 1 jajko, 125 gram sera białego (ja daje chudy) 2 łyżki maki jaglanej, 2 łyżki maki pszennej, + tłuszcz do smażenia np masło klarowane. Składniki zblendowac i nakładać łyżką [...]
[...] granatów dziennie (w obawie przed najgorszym). Jako substytut herbaty - omawiana wcześniej Wierzbownica (można posłodzić miodem i dodać cytrynę). Z mięs: ryba i kurczak. Do smażenia i innych potraw używam oleju kokosowego. Doprawiam dla smaku solą himalajską + naturalne przyprawy. Jak na razie mam tylko delikatne objawy przy dłuższym siedzeniu. [...]
No właśnie wszystko wychodzi pyszne. Wszystko mozna na nim smażyć? Juz wygooglalem, można nawet się nim smarować i myć zęby :P Do smażenia śmiało możesz używać :-))
Okej, dziękuję. A jaki kalkulator tdee polecacie? na jednym pokazuje mi że mam jesc 2675 kcal a na 3 innych 3300-3500 Ponadto jak liczyc kalorie ze smażonych potraw? tak jak z gotowanych + np łyzke masla roslinnego uzytego do smazenia? Zmieniony przez - Bartosz12 w dniu 2018-10-13 22:26:18
[...] jakości tłuszczów. Zwierzęce są ok, ale świeże, np. podgardle, łopatka, boczek, słonina - spoko. Smalec jest ok (ja tylko smalcu w kuchni używam, masło drogi i kiepskie do smażenia, a chleba nie jem, a to się zazwyczaj masłem smaruje), ale wiadomo smalec w kostce już gorszy od słoniny świeżej bo przetapiany itp. Uważaj na rafinowane tłuszcze - [...]
W biedrze teraz tydzień azjatycki, w ofercie dwa rodzaje olejów kokosowych, jeden 500ml, drugi 265ml z podpisem do smażenia. Ktoś wie czym się one różnią i jak z ich jakością?
[...] trzeba by napisać książkę. Dlatego też skupmy się na podstawach. Smażyć bez wątpienia warto na: - smalcu, - maśle klarowanym, - oleju kokosowym, - bezkalorycznym tłuszczu do smażenia. Warto pamiętać o odpowiednim nagrzaniu patelni z tłuszczem i nie kłaść mięsa na zimną patelnię. Smażenie drobiu, warzyw, czy mięsa tego w połączeniu z warzywami [...]
[...] jakości oliwy. Dopiero teraz zaczyna się to zmieniać i naprawia się świadomość ludzi co do słabej jakości odżywczej oliwy. Co więcej gro użytkowników oliwy używa jej do smażenia jeszcze bardziej zaniżając jej marne wartości odżywcze. Co do owoców używanych do produkcji to wątpię aby były one zbierane i specjalnie rozdzielane, przy tej skali [...]
Tabtom, jeżeli chodzi o wołowinę (befsztyk) to ja ją usmażę bez tłuszczu na patelni w wersji medium czyli na półkrwisto na początek, potem zobaczymy. Do smażenia można użyć trochę oliwy z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest także pieczenie mięska w rekawie foliowym. Kotlet wołowy (befsztyk), jak opisywał już wcześniej Jogger można zastąpić także [...]
[...] cebuli i pomidor 2 średniej wielkości bakłażany, 4-5 pomidorów, 1 duża cebula, 1 łyżka octu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sol, olej do smażenia. Bakłażany przygotować dzien. wcześniej. Odciąć końce, a następnie częściowo obrac wzdłuż ze skorki, pozostawiając, co 3 cm nienaruszone pasma skorki (sposób [...]
[...] masło 0,5 łyżeczki kurkumy szklanka ryżu szklanka groszku zielonego Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego. Smażyć ok. 5 min. tak, aby kurczak lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry ząbki czosnku i łyżkę [...]
[...] szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka ugotowanego ryżu, roztrzepane jajo 1 i 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki stopionego masła, sól, olej do smażenia Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski, dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć niewielka ilość masła lub [...]
[...] ząbki czosnku pół szklanki bulionu (najlepiej własnej roboty; ew. z kostki - byle nie Knorra!), sól, pieprz, sos sojowy, trochę chili, szczypta ziół prowansalskich, olej do smażenia. Schab pokroić na plastry, lekko zbić, posmarować olejem, skropić sosem sojowym, posolić, popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce. Cebulę skroić w kostkę, poddusić [...]