bo gdy podgrzewasz tluszcz nienasycony (oleje roslinne) to powstaja wolne rodniki ktore sa bardziej szkodliwe niz tluszcz nasycony (w niewielkich ilosciach tluszcze zwierzece nie zaszkodza, a do smazenia nadaja sie tylko one) Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-01-06 18:46:33
Dobra w piekarniku to będę piekł. Jakbym dał w 2. posiłku 7g oliwy z oliwek to by wystarczyło + oliwa z oliwek w 4. posiłku do smażenia jaj z ryżem. Czy jeszcze więcej tłuszczu powinno być ?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
musi być zachowana równowaga o3/6/9 - to jest najważniejsze. Tłuszcze zwierzęce nie są złe, np do smażenia masło klarowane, czy smalec o wiele lepsze niż oliwa. Tłuszcze z mięsa też są bardzo zdrowe, a z jajek to wręcz genialne :-D wszystko to tłuszcze zwierzęce, przypominam ;-) Chodzi o to, by zachować umiar.
dlatego ze sie utlenia i jest niedobry dla zdrowia a smalcu przeciez nie musisz duzo dawac do smazenia... poza tym mozesz gotowac lub parowac mieso, albo dusic
Jest mix taki z garccia doro oliwy extra vergine i oliwy z oliwet, tyle że rafinowanej... Napisane jest , że najlepiej sie nadaje do smażenia, gotowania.. Wierzyć etykiecie?? Ja na teflonie smaże kuraka, pod koniec troche czarnego sosu sojowego i wypas kurak na razowca...
NO tak nie podalem kilku rzeczy. oliwa do smażenia czy takk kurczaka jak i omleta z rybami lekki problem bo kasy brak. Z tego co liczylem wychodzi mi mniej wiecej 260g białka 250wegli 60 tłuszczy. Warzywa 2 razy dziennie jako surowka jakas wlasnej roboty ze swierzych warzyw.
oleje, to beda na zmiane: rzepakowy, oliwa z oliwek (ta do smazenia), olej kokosowy. Ryby postaram sie swieze/ mrozone, najwyzej w piekraniku upieke. Przekaski sa juz w posilkach. Jedynie te cukry proste... miod 100g troche duzo, jakos sprobuje zmniejszyc. Zamienilem ryz na brazowy. Zamienie chleb tostowy na sniadanie na np. pelnoziarnisty. [...]
Nie nie, nie... Ja go nie spozywam w ogole. Myslalem ze moje zarcie nie powinno miec w ogole stycznosci z nim. Nie mam zamiaru rowniez go jako tako spozywac, ale na nim smazyc? Czemu nie? Jesli byloby to zdrowe dla mnie. A jak wiadomo im wiecej roznorodnosci w kucni tym lepiej to pewnie ze tak! Zwlaszcza ze co jakis mam mozliwosc co jakis kupna [...]
Zakładając, że korzystamy z odpowiednich tłuszczy do smażenia, znacznie bardzo prawdopodobną opcją jest to, że zaczniemy mieć bliźniacze problemy od suplementacji wapniem :-)