...
Napisał(a)
To na drugi raz kup piżmową. Ja nie lubiłam dyni, dopóki nie zaczęłam kupować piżmowej
...
Napisał(a)
A to sie czymś rozni? jedno i drugie pomarańczowe i mdłe... i z pestkami.
...
Napisał(a)
HesiaTo na drugi raz kup piżmową. Ja nie lubiłam dyni, dopóki nie zaczęłam kupować piżmowej
Ja pizmowej nie lubie
Hokkaido to jest zloto
Przepisy podrzuce
...
Napisał(a)
Właśnie piżmowa jest słodsza. Moim zdaniem smakuje tak, jak powinna smakować dynia ;)
...
Napisał(a)
kwestia gustu, hokkaido ma jedyą w swoim rodzaju konsystencję
Placki dyniowe
130g puree z dyni
jajko
40-50g mąki owiana/orkiszowa
pdp
cynamon
15-20g odżywki
Mieszamy, masa ma być gęsta
smażymy na masełku
powinny wyjśc grubaski
pysznie smakują z duszonymi śliwkami/jabłkami z cynamonem i/lub kakao
Gofry dyniowe
na 5-6 szt
200g puree z dyni
100g mąki orkiszowej/owsianej
pdp
syrop daktylowy/syrop klonowy - do posłodzenia, ale to ważny skłądnik, daje chrupkość
jajko
mieszamy i pieczemy około 8min w dobrze nagrzanej gofrownicy
Placki dyniowe
130g puree z dyni
jajko
40-50g mąki owiana/orkiszowa
pdp
cynamon
15-20g odżywki
Mieszamy, masa ma być gęsta
smażymy na masełku
powinny wyjśc grubaski
pysznie smakują z duszonymi śliwkami/jabłkami z cynamonem i/lub kakao
Gofry dyniowe
na 5-6 szt
200g puree z dyni
100g mąki orkiszowej/owsianej
pdp
syrop daktylowy/syrop klonowy - do posłodzenia, ale to ważny skłądnik, daje chrupkość
jajko
mieszamy i pieczemy około 8min w dobrze nagrzanej gofrownicy
...
Napisał(a)
kopytka dyniowe
300g puree
150g mąki np ryżowej
jajko
50-100g twarogu
mieszamy, formujemy wałki, kroimy
wrzucamy na wrzątek
ja polecam je potem podmazyć na oliwie z rozmarynem i pomidorkami
podawać z rukolą i kozim serem
300g puree
150g mąki np ryżowej
jajko
50-100g twarogu
mieszamy, formujemy wałki, kroimy
wrzucamy na wrzątek
ja polecam je potem podmazyć na oliwie z rozmarynem i pomidorkami
podawać z rukolą i kozim serem
...
Napisał(a)
Korzenny Chlebek dyniowy
Dynia hokkaido 250g
mąka orkiszkowa 2000 150g
mąka pszenna 50g
płatki owsiane 50g
erytrytol 80g
olej kokosowy 15g
napój migdałowy 30mln
banan 100g
rodzynki 20g
jajka 2szt
wpc 20g
płatki migdałów 20g
słonecznik/dynia 10g
cynamon lyżeczka
przyprawa do piernika łyżeczka
soda pół łyżeczki
pdp pół łyżeczki
szczypta chilli
szczypta soli
Przygotowanie
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie trzeba obierać jej ze skóry), gotujemy do miękkości (polecam na parze) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przestudzoną dynię wkładamy do kubka/kielicha blendera, dodajemy jajka, olej, kawałki banana i całość blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie suche składniki (poza nasionami słonecznika) mieszamy w misce, następnie dodajmy przygotowaną masę i wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto łyżką, a na końcu posypujemy pozostawionymi pestkami słonecznika.
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180'C przez 40 minut, studzimy na kratce.
Kaloryczność porcji
1/8 chlebka dostarcza
208 kcal 9,5g B 6gT 26,5gW
Dynia hokkaido 250g
mąka orkiszkowa 2000 150g
mąka pszenna 50g
płatki owsiane 50g
erytrytol 80g
olej kokosowy 15g
napój migdałowy 30mln
banan 100g
rodzynki 20g
jajka 2szt
wpc 20g
płatki migdałów 20g
słonecznik/dynia 10g
cynamon lyżeczka
przyprawa do piernika łyżeczka
soda pół łyżeczki
pdp pół łyżeczki
szczypta chilli
szczypta soli
Przygotowanie
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie trzeba obierać jej ze skóry), gotujemy do miękkości (polecam na parze) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przestudzoną dynię wkładamy do kubka/kielicha blendera, dodajemy jajka, olej, kawałki banana i całość blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie suche składniki (poza nasionami słonecznika) mieszamy w misce, następnie dodajmy przygotowaną masę i wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto łyżką, a na końcu posypujemy pozostawionymi pestkami słonecznika.
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180'C przez 40 minut, studzimy na kratce.
Kaloryczność porcji
1/8 chlebka dostarcza
208 kcal 9,5g B 6gT 26,5gW
...
Napisał(a)
zupa krem z dyni
dynie kroimy na kawałki i pieczemy 30-40 min
blendujemy po przestygnięciu na puree
Na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek i marchewkę
dodajemy też trochę surowej pokrojonej w kostkę dyni
zalewamy wodą/bulionem
i gotujemy do miękkości
można tu dorzucić pierś kurczaka w całości
doprawiamy tymianek, sól, pieprz, kurkuma, chilli, imbir
wyciągamy kurczaka, jak już jest ugotowany
dodajemy puree dyniowe i blendujemy całość
warto doprawić jeszcze pastą curry (dałam łyżkę czerwonej pasty) oraz sosem sojowym
do tego mleczko lub napój kokosowy i z łyżka serka koziego lub bielucha
jeśli wyjdzie za rzadka mozna zagęścić lekko mąką owsianą
super smakuje z gnocci, natką pietruszki i fetą
dynie kroimy na kawałki i pieczemy 30-40 min
blendujemy po przestygnięciu na puree
Na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek i marchewkę
dodajemy też trochę surowej pokrojonej w kostkę dyni
zalewamy wodą/bulionem
i gotujemy do miękkości
można tu dorzucić pierś kurczaka w całości
doprawiamy tymianek, sól, pieprz, kurkuma, chilli, imbir
wyciągamy kurczaka, jak już jest ugotowany
dodajemy puree dyniowe i blendujemy całość
warto doprawić jeszcze pastą curry (dałam łyżkę czerwonej pasty) oraz sosem sojowym
do tego mleczko lub napój kokosowy i z łyżka serka koziego lub bielucha
jeśli wyjdzie za rzadka mozna zagęścić lekko mąką owsianą
super smakuje z gnocci, natką pietruszki i fetą
...
Napisał(a)
to puree do gofrów to z pieczonej? Przyprawiać to jakoś przed pieczeniem? w 200C?
...
Napisał(a)
Do gofrow mialam gotowane bez przypraw
Poprzedni temat
Dołki w pośladkach, prośba o rady treningowe
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- 360
- 361
- 362
- 363
- 364
- 365
- 366
- 367
- 368
- 369
- 370
- 371
- 372
- 373
- 374
- 375
- 376
- 377
- 378
- 379
- 380
- 381
- 382
- 383
- 384
- 385
- 386
- 387
- 388
- 389
- 390
- 391
- 392
- 393
- 394
- 395
- 396
- 397
- 398
- 399
- 400
- 401
- 402
- 403
- 404
- 405
- 406
- 407
- 408
- 409
- 410
- 411
- 412
- 413
- 414
- 415
- 416
- 417
- 418
- 419
- 420
- 421
- 422
- ...
- 423
Następny temat
Franii Dziennik Treningowy biegowo-silowy
Polecane artykuły