[...] lub na parze) lub z grilla. Potrawy smażone "wciągają" tłuszcz, natomiast w gotowaniu lub pieczeniu tłuszcz "wychodzi" z produktów. Ograniczenie cukru i słodyczy Cukier i słodycze zawierają łatwo-przyswajalne węglowodany, które w organizmie szybko są zamieniane na tkankę tłuszczową. Szczególnie kaloryczne są lody i czekolada, które poza cukrem [...]
[...] Coraz większe niedobory wapnia powodowane są często przez ludzi, którym zdaje się, że mają jego niedobór. Stosują oni dietę kwasotwórczą (np. pija mleko krowie, zjadają słodycze, nadmiar mięsa), która niemal wysysa z ludzkiego ciała wapń - niezbędny składnik, aby neutralizować wysokie zakwaszenie organizmu. Odrzucenie diety kwasotwórczej [...]
[...] insuliny -poprawianiu wykorzystanie glukozy -spowalnianiu uwalaniania cukru do krwi -obnizaniu poziomu cholesterolu i trojglicerydow -oraz zmniejszaniu apetytu na słodycze,blokowaniu receptorów smakowych (hamują zdolność odczuwania smaku słodkiego lub gorzkiego) bez wpływu na zdolność odczuwania pozostałych smaków. U osób zdrowych [...]
[...] potem długa rehabilitacja- panicznie bałam się przytycia, bo co jak co ale zawsze coś ćwiczyłam. Ku mojemu zaskoczeniu w szpitalu mimo jedzenia znacznie większej ilości + słodycze(rodzina rozpieszczała) w 2 tyg. nawet schudłam;) i co dla mnie wówczas było zadziwiające codziennie korzystałam z toalety( coś niesamowitego-nie wiedziałam że tak [...]
[...] które przedostają się z jelit do krwi w bardzo szybkim tempie. Do nich zaliczamy m.in. napoje słodzone i słodkie soki owocowe, pieczywo pszenne, ziemniaki puree, biały ryz, słodycze z niską zwartością tłuszczu, itp. Jeżeli cząsteczki cukrów prostych przedostaną się gwałtownie do krwiobiegu, poziom insuliny może wzrosnąć nawet 10-krotnie ponad [...]
[...] też kocham, czasem słodki kisiel z paczka, jednak na co dzień naprawdę staram się zwracać bardzo dużą uwagę na to co jem. Jest też jeszcze jeden, tym razem duży problem - słodycze. To jest jedyna rzecz, której nie potrafię się oprzeć i która zawsze mnie gubi. I niestety w ciągu tych 5 tygodni jadłam również słodycze. Wiedziałam, że przy braku [...]
[...] lub na parze) lub z grilla. Potrawy smażone "wciągają" tłuszcz, natomiast w gotowaniu lub pieczeniu tłuszcz "wychodzi" z produktów. Ograniczenie cukru i słodyczy Cukier i słodycze zawierają łatwo-przyswajalne węglowodany, które w organizmie szybko są zamieniane na tkankę tłuszczową. Szczególnie kaloryczne są lody i czekolada, które poza cukrem [...]
[...] była pełnowartościowa i nie przetworzona. Rezygnuję ze smażenia potraw, wprowadzam więcej warzyw, ograniczam spożycie napojów wysokosłodzonych. Stopniowo wyłączam również słodycze na rzecz owoców, a słone przekąski zastępuje orzechami. Ustalam zapotrzebowanie kaloryczne na 0 lub z małym deficytem. Z czasem zwiększam intensywność treningu, [...]
[...] Zwiększa się kilkukrotnie ryzyko rozwoju cukrzycy u nich, otyłości i wszystkich następstw wynikłych z rozwoju tych chorób. Same dzieci karmione są produktami przetworzonymi, słodycze odbierane są jako forma nagrody, co powoduje zaburzenia metabolizmu i co bardzo ważne, zaburzenia w regulacji łaknienia w mózgu. O tym, co jemy w współczesnym [...]
[...] kolor nadają barwniki, których nazwy zaczynają się od litery „E". Niedawno głośno było o dodawaniu do papryki niebezpiecznego barwnika o nazwie sudan, a dodatki zabarwiające słodycze na kolor czarny i granatowy wciąż budzą spory wśród żywieniowców. Psychotechnologia i pieniądze Głównym motorem rozwoju przemysłowych metod produkcji żywności są [...]
[...] Skutkuje to w danym dniu chwilową ociężałością, sennością a na dłuższa metę brakiem stabilności poziomu energii pochodzącej z glukozy, objawiającej się nagłym apetytem na słodycze, lody i inne cukrowe uzależniacze. Wiadome jest, że z naturalnego posiłku nasz organizm nie pozyska tak szybko energii jak z odzywki, jednak pozyskiwanie tej energii [...]
Artykuł ten przedstawia podstawowe zasady diety odchudzającej nie narzucając jednak konkretnych posiłków tak aby każdy mógł dobrać je według własnych upodobań. Omawiany artykuł napisany jest w sposób przejrzysty i zrozumiały wiec do dzieła: Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - [...]
[...] wieku dr Pennington obalił teorię kalorii i udowodnił, że ciało może spalić ponadnormatywną ilość tłuszczu, ale nie może spalić ponadnormatywnej ilości węglowodanów (np. słodycze, chleb, ziemniaki, ryż). A’propos – gdzie człowiek ma najwięcej tłuszczu? W mózgu, który zawiera go aż 60 proc. Tkanki kobiecych piersi zawierają nawet do 85 proc. [...]
[...] są w tych produktach: biała mąka - białe pieczywo, ciasta, biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki (naturalnie prawie czysta skrobia), cukier rafinowany - słodycze, syropy, napoje gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów zawierających cukier ukryty pod [...]
[...] Wyróżniamy ich dwa rodzaje: *proste, czyli takie, które dostarczają energii niemal natychmiast (np. niektóre owoce- banany, rodzynki, miód). Do tej grupy należą też słodycze, ale będę mówił tylko o rzeczach, które powszechnie są uważane za zdrowe. Bo to, że słodycze, fast foody itd.. trzeba z diety czym prędzej wyeliminować, to powinno [...]
Witam. Post bedzie dosc dlugi i nietypowy, z racji zlozonosci problemu. Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze to z czym sie zmagam jest wedlug mnie patologia. Patologia, z ktora jeszcze sie w zyciu nie spotkalem. Czasami mam wrazenie, ze cierpie na jakiegos zajoba, ktorego prozno szukac u innych. Mam 24 lata, waze zwykle kolo 60 kg. Mam ok. 181-182 [...]
Wśród osób stosujących diety krąży wiele opinii na temat wartości odżywczych różnych produktów. Trwają spory na temat tego, czy jedząc makaron można schudnąć, czy lepiej jeść masło zamiast margaryny albo czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, [...]
[...] Ciasta jak w-z, torty, szarlotki czy inne z firmy „babcine wypieki" schodziły jak woda. 1b. Obrona: Niestety inne rozwiązanie nie wchodzi w grę - wyeliminowałem całkowicie słodycze ze swojego żywienia. Nie jem nawet 1 kostki czekolady, koniec batoników, ciast. Jedyny wyjątek stanowi kawałek tortu 3 razy do roku - na urodzinach najbliższych. 2. [...]
[...] w wyniku fermentacji bakteryjnej między innymi takich produktów jak warzywa strączkowe, jaja, sery pleśniowe, niektóre ryby (np. śledź, sardynka w oleju i pomidorach), słodycze. Należy szczególnie unikać kabaczków, piwa i serów. Ale w przeciwwadze mogą pomóc także inne produkty, które absorbują uciążliwe lotne substancje jak np.: jogurty, [...]
[...] waczając: chleb i inne pieczone wyroby, przetwarzane płatki śniadaniowe, ziemniaki w proszku, zup, napoje mleczne, margaryny, wędliny (nie koszerne), sosy sałatkowe, słodycze i inne przekąski; mix na naleśniki, ciastka, ciasta, powinny być unikane. Ważna sprawą jest uważne czytanie etykiet umieszczonych na produktach, zwracanie uwagi nie [...]