SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mąka

  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, zachowuje się zdecydowanie inaczej. Co kryje w sobie mąka kokosowa? Do czego możemy jej używać? Na te i inne pytania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5167 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i upiec lub usmażyć. Zastępując mąkę pszenną mąką migdałową, warto pamiętać, że ta druga mimo tego, iż zdrowsza i bardziej wartościowa jest bardziej kaloryczna. Jak wypada mąka migdałowa w porównaniu z mąką pszenną i kokosową? Porównanie z mąką pszenną Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7250 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3323 Data: 2018-07-13 08:13:31
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26363 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g tego pieczywa dostarczy 330 kcal, w tym: 12 g białka, 5,5 g tłuszczu, 59 węglowodanów. Plusy: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13549 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że spożywana w nadmiarze może powodować wzdęcia. Zanim kupimy placki na tortillę – przyjrzyjmy się dokładnie składowi. Zestawienie Danie express tortilla wraps Skład: mąka pszenna 58% woda tłuszcz palmowy stabilizatory: glicerol guma guar guma ksantanowa glukoza (z pszenicy) substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu emulgator: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30247 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9281 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3191 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16356 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] spośród nich wyłonimy te, które są godne uwagi i będą mogły zagościć w naszym codziennym menu. Zestawienie wafelków Jutrzenka Wafle Familijne o smaku chałwowym Skład: mąka pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5835 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3680 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • [...] osób dbających o zdrowie i sylwetkę?  Cóż, postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2614 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • [...] ciastkiem niesamowicie się komponuje. Takimi ciasteczkami możemy poczęstować naszych gości i na pewno będą zadowoleni. Opakowanie ma 120g. Składniki: ciastko kruche 65% (mąka kukurydziana, tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych , stabilizator: guma arabska, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4648 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7979 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • [...] laskowe 20 g Energia i makroskładniki 468.2 kcal Białka: 17 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 60 g Przekąska Placuszki Brownie z piekarnika fasola czerwona bez zalewy 50 g mąka pszenna 30 g siemię lniane mielone 20 g czekolada gorzka 20 g (bez mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1164 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2639 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • [...] otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, ciasteczka, makarony, kluski, kaszę manną, kaszę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3021 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25930 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pszenno-żytni - zwykły można znaleźć w cenie 3-4 zł/kg, chleb bez glutenu - najdroższy potrafi kosztować 34,36 zł/kg, najtańszy 11,23 zł/kg – obliczenia są zbędne, mąka - znajdziesz ją w cenie 1-2 zł/kg, mąka bez glutenu - potrafi kosztować 18,99 zł/kg (zwykłej mąki kupisz sobie za tą cenę kilka-kilkanaście kg), chrupki śniadaniowe - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3627 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w kółko tego samego pokarmu będzie męczarnią. Propozycje posiłków dla kulturysty Omlet: kilka jajek, mąka, sól, wiórki kokosowe, olej kokosowy, śmietanka 30%, słodkie dodatki wg uznania i zapotrzebowania energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28655 Data: 2018-10-09 12:10:47