[...] z mąki gryczanej czy owsianej to wyjdzie?? któraś robiła Cześć dziewczyny! W zeszłym roku mama robiła mi pierogi i krokiety na mące gryczanej. Z tego co zauważyłam, ta mąka ma to do siebie, że dosyć szybko wysycha, naleśniki trochę twardnieją. Więc najlepiej zjeść na świeżo. Ciasto na pierogi jest inne niż z pszennej. Nie chce się za bardzo [...]
[...] typ 720 mają go ok. 14 %. Razowe rzadko mają aż tyle, a żytnia 1850 to nawet ok 6%. Dużo zależy też od producenta, np mąki orkiszowe 2000 mogą się różnic jeśli chodzi o zawartośc białka o kilka procent. Nie twierdzę,że to było przyczyną,że bułki ci nie wyrosły, ale taka opcję biorę też pod uwagę. Ta mąka co używałam miała 11,9% białka %-)
Generalnie jakieś 2 lata temu udało mi się ładnie schudnąć na diecie south beach, nauczyłam się, że biała mąka i słodycze są złe, potrafiłam większość posiłków przerobić na dietetyczne. Później niestety miałam taki okres w życiu, że czasu nie było na nic, więc wróciłam do kuchni mamy i stopniowo straciłam dobre nawyki. W odstawkę poszedł też [...]
a z czego spod robilas? 2 szklanki mąki kukurydzianej, ale tyle w domu nie miałam i dodałam tak 1/5 mąki owsianej. Z mąką kukurydzianą się nie mogę dogadać, bo mi zawsze piasek wychodzi cokolwiek z niej próbowałam robić }:-((( Ale niby jak się na to włoży mokre jabłka (ugotowane na taki mus), to się to jakoś wiąże ze sobą i się nie rozpada }:-( [...]