[...] i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, [...]
Witam, piszę tutaj jako osoba początkująca, dlatego, mimo, że starałem się jak najlepiej dostosować plan treningu i dietę, chciałbym prosić Was o wskazówki i uwagi dotyczące tego co powinienem zmienić. Mam 18 lat, 172 cm wzrostu i jestem ektomorfikiem - ważę 52 kg. Do tej pory (przez około 6 miesięcy) starałem się w miarę regularnie ćwiczyć, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] -SUBSTYTUT – czasami zdarza się zjeść zupę z obiadu, bądź jakieś 2 kanapki z szynką i serkiem topionym + warzywa typu pomidor ogórek. -SUBSTYTUT – czasami jem rybę z puszki (makrela w sosie pomidorowym) Napoje pite za dnia: Na co dzień :na co dzień staram się pić głównie wodę (ok2,5l dziennie), Czasami: sok multiwitamina caprio (2l) [...]
[...] pestek winogron, • avocado, • orzechy, • migdały. Kolejnym niezbędnym składnikiem są tłuszcze z grupy Omega 3. Najlepszym źródłem Omega 3 są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk). Kwasy tłuszczowe Omega 3 pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej oraz zapewniają prawidłowe [...]
[...] na 6 posiłkach dziennie . je sie w niej tylko pokarmy wysoko nasycające, pije sie przynajmniej 2 litry wody dziennie. Dzień 1: posiłek 1:pomarańcze i brzoskwinie posiłek 2:makrela i orzechy wloskie lub laskowe posiłek 3:jabłko orzechy posilek 4:ogórki, sałata, pomiodry, plasterki sera posiłek 5:jabłko, gruszka ewentualnie jakieś cytrusy posilek [...]
[...] na teflonie ryby - pieczone, gotowane, smażone bez panierki, ewentualnie w jajku, konserwowe: mintaj morszczuk sola panga dorsz grenadier raz w tygodniu wędzona lub świeża makrela lub łosoś sieja pstrąg szczupak c- tłuszcze -olej lniany -oliwa z oliwek -orzechy arachidowe Nie zapominajmy o warzywach !!!! -niezmiernie istotne w diecie - [...]
[...] które dostarczają cenne dla naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT - oleje roślinne) czy kwasy omega-3 ( tłuste ryby morskie - szczególnie śledź, makrela i łosoś) Te drugie wykazują nawet korzystny wpływ w procesie spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż zmniejszają produkcję trójglicerydów w ścianie jelita cienkiego [...]
[...] ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : indyk, kurczak ,wieprzowina np. schab, szynka, karkówka , wołowina *twaróg - najlepiej [...]
[...] z puszki 236IU 59% płatki sniadaniowe 150-200IU węgorz świeży 1200 IU śledź marynowany 480 IU śledź w oleju 808 IU dorsz świeży 40 IU łosoś (gotowany/pieczony) 540 IU makrela (gotowana/pieczona) 152 IU ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU żółtko jajka(sztuka) 54 IU ser żółty 7,6-28 IU pokarm kobiecy 1,5-8 IU mleko krowie 0,4-1,2 IU [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
[...] pękania skóry. Można temu zapobiegać włączając do diety pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy włoskie, itp.). Skwalen Skwalen to specyficzny tłuszcz [...]
[...] pokarmowy, ale niezbyt tolerują zmiany w diecie. Posiadacze tej grupy krwi powinni jeść wołowinę, baraninę, cielęcinę, ryby (takie jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. [...]
[...] miażdżycy i kamicy nerkowej. Pochodzenie witaminy D Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), a także w wątrobie, białku jaj oraz przetworach [...]