Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Trening na siłowni sprawia, że część z osób trenujących zaczyna odczuwać dolegliwości ze stawami. Zazwyczaj jest to uczucie sztywności, dyskomfortu, które czasem przeradza się w ból i brak pełnej ruchomości w stawie. Sprawia to, że osoby trenujące nie mogą w pełni wykorzystać swoich możliwości na treningu lub ignorując sygnały płynące z ciała, [...]
[...] na infekcję dróg moczowych, jak i w trakcie samego leczenia, gdy już do takiego zakażenia doszło. Do najważniejszych z nich naukowcy zaliczają proantocyjanidyny, antocyjany, kwas chinowy, kwas benzoesowy i tak nielubianą przez dietetyków - fruktozę. Leczenie infekcji dróg moczowych Wśród mechanizmów, które mogą wspierać zapobieganie oraz [...]
[...] Na rynku preparatów wspierających stan odżywienia człowieka pojawił się szereg suplementów, które znacząco ułatwić mogą zaspokajanie codziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, czyli właśnie witaminę C. Co ważne, popularność omawianej witaminy nie jest skutkiem jedynie obserwacji dotyczących odporności. Otóż dowiedziono również, że [...]
[...] go w swoje paliwo. AMPK poprawia także wrażliwość insulinową, zmniejsza stany zapalne i pomaga w utracie wagi (właśnie poprzez spalanie tłuszczu). Według niektórych badań kwas octowy napędza produkcję AMPK. Ocet pozwala nie tylko zredukować wagę i zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Jest on też ważnym źródłem polifenoli, związków [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
Organizm ludzki składa się z wielu rodzajów związków, które wykazują różne właściwości fizykochemiczne. Niektóre występują powszechnie, we wszystkich tkankach, natomiast inne mają bardziej wyspecjalizowane funkcje. Dobrze zaplanowana i utrzymywana dieta jest podstawą dbałości o zdrowie, jednak obecne tempo życia nie ułatwia nam zadania. Dbasz o [...]
[...] że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje węglowodanów, tłuszczów i białek, skóra, włosy, ścięgna, więzadła, mięśnie czy nawet łzy i pot to wszystko chemia. Tylko chciałbym dodać, iż [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] redukcji i koniecznością powrotu na wyższy poziom kaloryczny, jak i zredukowaniem ilości treningów. Dodatkowo mieszankę stymulantów uzupełniamy o: l-tyrozynę ALC piperynę kwas ALA berberynę. Wyżej wymienione komponenty mają na celu wspomagać gospodarkę cukrową, poprzez zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Tego typu działanie [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
[...] Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy chcemy dbać [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
[...] dodatku soli oraz posiadające łupinki. Podsumowując Pistacje mogą stanowić smaczną przekąskę, jak również ciekawy dodatek do przygotowania wielu dań. Pistacje są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo tłuszczów jednonienasyconych, witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B6 oraz tiaminy, żelaza, kwasu foliowego, miedzi i manganu.
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] głębokim tłuszczu, niestety również nasila stany zapalne. Wszystko za sprawą pokaźnej ilości tłuszczy trans, które niestety sprzyjają stanom zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do [...]
[...] lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące z roślin (żelazo niehemowe), dodatkowo warto również pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wspomagają jego pracę. Literatura: Gutema, B. T., Sorrie, M. B., Megersa, N. D., Yesera, G. E., Yeshitila, Y. G., Pauwels, N. S., De Henauw, S., & Abbeddou, [...]
[...] mleczanowej, aminotransferazy alaninowej i aminotransferazy asparaginianowej oraz do pomiarów czynności nerek (kreatynina, azot mocznika we krwi, fosfor, potas, osmolalność, kwas moczowy). Wyniki wszystkie wskaźniki uszkodzenia mięśni znacznie wzrosły po wysiłku stężenia kinazy kreatynowej (CK) wzrosły o 6420% w czwartym dniu, o 2100% w siódmym [...]