Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor.

Pomidor warzywo czy owoc?

Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem.

Dlaczego?

Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym jest owocem - powstaje z kwiatu. Gdy zapytamy dietetyka, odpowie, że jest to warzywo, m.in. ze względu na to, że nie jest często używany w deserach. Podobne rozważania dotyczą na przykład papryki, ogórka, czy cukinii. I podobna będzie odpowiedź.

Co jest cennego w pomidorze?

Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują:

  • likopen,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • luteina,
  • beta-karoten,
  • potas,
  • magnez,
  • kwas foliowy,
  • naryngenina,
  • kwas chlorogenowy.

pomidory

Pomidor a zdrowie

Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy chcemy dbać o nasze zdrowie w następujących aspektach:

  • ochrona antyrodnikowa
  • kontrola ciśnienia krwi
  • stan układu krwionośnego
  • wzrost komórek
  • zmniejszenie stanów zapalnych
  • poprawa stanu zdrowia skóry
  • zmniejszenie ryzyka występowania niektórych rodzajów raka
  • utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu LDL

Pomidor a keczup

Gdy zajrzymy do Wikipedii, dowiemy się, że keczup zawdzięczamy Chińczykom. Pierwotna receptura została dopracowana przez Europejczyków oraz dalej dopracowana przez Amerykanów.

Trudno wskazać jeden unikalny skład keczupu, jednak najczęściej w jego skład wchodzą:

  • koncentrat pomidorowy
  • cukier/słodzik
  • ocet
  • sól
  • zagęstniki
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cebula
  • inne przyprawy

Ketchup będzie więc posiadał wszystkie zalety pomidorów, ale dodatkowo te, które niosą z sobą użyte przyprawy.

Minusem, z punktu widzenia dietetycznego, jest zwiększenie kaloryczności produktu, głównie poprzez dodanie cukru lub zawierających większą ilość kalorii, syropów słodzących. Tę wadę można łatwo wyeliminować, wybierając produkty słodzone niskokalorycznymi słodzikami.

To, co odróżnia jeszcze keczup od pomidorów, jest fakt, że jedna z najbardziej „cennych” substancji zawartych w pomidorze, w keczupie występuje w większej koncentracji oraz jest jeszcze lepiej wykorzystywana przez nasz organizm. Mam na myśli likopen. 

A jest on na tyle cenny, gdyż przypisuje mu się następujące prozdrowotne działanie:

  • możliwość zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym
  • możliwość zapobiegania niektórym rodzajom raka w tym: raka prostaty, płuc czy piersi
  • skuteczne działanie przeciw wolnym rodnikom

Odpowiadając  na pytanie tytułowe...

Keczup niesie z sobą potencjalnie wiele korzyści prozdrowotnych. Jednak gdy stosowany będzie w nadmiarze, zwłaszcza forma zawierająca dużo cukrów, może powodować również problemy zdrowotne. Korzystajmy zatem mądrze z jego dobrodziejstw lub wybierajmy dietetyczne alternatywy.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)