Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
[...] podczas gdy magnez może złagodzić wzdęcia. Podsumowanie Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc znacznie złagodzić nieprzyjemne objawy PMS. Zadbaj, by w Twojej diecie obecne były produkty bogate w magnez, wapń, witaminę D, witaminy z gruby B oraz białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Unikaj nadmiaru soli, słonych przekąsek, alkoholu i kawy.
[...] Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! Podsumowanie Proponujemy spożywać białko w mniejszych ilościach, natomiast częściej w ciągu dnia. Strategia ta pozwoli na zachowanie większej masy i siły mięśniowej. Idealna ilość białka na posiłek wynosi [...]
Wszyscy wiemy, że białko jest ważnym makroskładnikiem w procesie budowania mięśni. Kulturyści, zwłaszcza zawodowi spożywają go naprawdę spore ilości. Craig Golias, który co prawda profesjonalnym kulturystą nie jest, ale może pochwalić się naprawdę ogromną sylwetką. Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi [...]
[...] źródłem informacji o kondycji zdrowotnej nerek, ale i nie tylko. Badając mocz, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na ilość kreatyniny, poziom erytrocytów, leukocyty, białko w moczu i poziom bilirubiny. Są to podstawy, które powinny mieścić się w granicach normy, a ewentualne odchylenia wymagają szerszej diagnozy laboratoryjnej i [...]
[...] które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. Na co wpływa białko? Białko wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest to najważniejszy budulec zarówno w warstwie zewnętrznej człowieka, tj. w skórze, włosach czy zębach, ale [...]
[...] ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają także przebudowę uszkodzonych włókien oraz mitochondriów, przyczyniając się do adaptacji nie tylko siłowych, ale też [...]
[...] wzrost ilości reaktywnych form tlenu i produkcję szkodliwych związków w tkankach wątroby. Wydaje się, że resweratrol może być równie ważny, jak kreatyna, berberyna czy białko serwatkowe. Referencje Ebru Öztürk i in. Resveratrol and diabetes: A critical review of clinical studies [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne pokarmy bogate w białko, takie jak nabiał czy drób. „Jem białka jajek, nie całe jajka… tylko białka jajek. Jeśli zjem całe jajko z żółtkiem, dostanę mocnej biegunki, prawda? Jem jajka, bo [...]
[...] trzeba sobie odmawiać. Najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Nie ma zakazu picia kawy, ale niech to będą dwie filiżanki dziennie, a nie pięć. Większość dzieci toleruje białko krowie, ale jeśli mama będzie piła dwie kawy z mlekiem dziennie, a do tego twarożek, kanapki z serem, jogurty, kefiry itp. wówczas będzie tego białka zwyczajnie za [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
[...] i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, [...]
[...] kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w surowicy, kreatyninę w surowicy, mocznik w surowicy, szacowany współczynnik przesączania kłębuszkowego [...]
[...] korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może [...]
W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]