SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko 2 3

  • Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2022-09-03 01:05:43
  • Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5686 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1438 Data: 2021-12-27 10:00:53
  • Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5209 Data: 2019-10-29 07:30:20
  • Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1646 Data: 2022-03-11 08:23:11
  • Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1289 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4215 Data: 2021-08-29 08:20:14
  • Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7641 Data: 2018-03-22 08:59:01
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3211 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • Niedobór białka - objawy i przyczyny. Na co wpływa białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Spośród źródeł wszystkich substancji odżywczych to źródła białka wydają się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1114 Data: 2022-07-25 16:28:18
  • Czy warto kupować białka jaj? Płynne białko jaj

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8186 Data: 2019-04-15 13:13:07
  • Białko serwatkowe jest jednym z najpopularniejszych dodatków do diety i nic dziwnego. Ma wpływ nie tylko na mięśnie (pod względem hipertrofii), ale np. na układ odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2181 Data: 2018-10-27 08:23:52
  • Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek.  Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3407 Data: 2021-08-20 13:24:40
  • Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2716 Data: 2021-09-13 12:08:21
  • Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3332 Data: 2019-10-11 18:42:17
  • Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7734 Data: 2020-03-16 18:57:05
  • Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11263 Data: 2018-08-19 14:01:55
  • Czym różni się białko serwatkowe od białka kazeinowego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2662 Data: 2018-04-18 11:00:52
  • Tysiące lat udoskonaleń produktów z mleka doprowadziły do momentu, w którym precyzyjnie wybrać można, które to dokładnie cząsteczki chce się dostarczyć do organizmu, a których nie. Łatwo dostępne są m.in. tradycyjne produkty fermentowane (np. kefir), mleka o zmienionym składzie (np. bezlaktozowe), a także smakowe odżywki białkowe (np. kazeinowe), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 863 Data: 2022-10-31 09:52:11
  • Czy białko sojowe wpływa na cholesterol?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1098 Data: 2019-08-18 10:40:09