[...] działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są [...]
[...] polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja sezam pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: dobrej jakości kiełbasy, ze sprawdzonych źródeł, drób wołowina wieprzowina podroby cielęcina jagnięcina [...]
[...] ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się [...]
[...] na białko, które w porównaniu do osoby dorosłej, niezwiązanej ze sportem, rośnie dwukrotnie. Jak dawkować? Nie ma szczegółowych wytycznych odnośnie suplementacji aminokwasami endogennymi, jak i informacje dietetyczne nie podają szczegółowych danych, jak komponować dietę. Ważne jest natomiast, aby dieta osoby trenującej była zasobna w [...]
[...] z badań tylko dogodne dla siebie fragmenty. Co jest prawdą, a co jest mitem? Podsumowanie Witamina C pełni istotną rolę w żywieniu sportowców. Oszacowane zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi od kilkudziesięciu do kilkuset mg dziennie, a ustrojowe zapasy wynoszą ok. 3 g. Istnieją określone wskazania dla zwiększonego dawkowania witaminy C, [...]
[...] i badania w tym zakresie już nie są wcale tak jednoznaczne. O wiele bardziej przejmowałbym się jednak wystąpieniem hiperurykemii –czyli podwyższonym stężeniem we krwi kwasu moczowego. Dlaczego? „Z niektórych badań, w których uwzględniono liczne czynniki ryzyka, wynika, że kwas moczowy może być niezależnym czynnikiem ryzyka zarówno [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
[...] fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
[...] się, że to melatonina jest przyczyną, dla której dzieci w wieku poniżej 9 lat, rzadko wykazują poważne objawy zachorowania nawet jeśli już zostały zarażone. Tlenek azotu i kwas askorbinowy także hamują Inflammasomy NLRP3. W modelach sepsy wykazano, że tlenek azotu hamuje aktywację NLRP3, a kwas askorbinowy (witamina C) wspomaga produkcję tlenku [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
[...] gdyż 80% złogów jest zbudowana ze szczawianów wapnia i/lub fosforanów wapnia (soli wapnia), 10% to struwit (fosforany magnezowo-amonowe). Przyczyną 6%-7% złogów jest kwas moczowy, a 1%-2% cystyna. Jeśli chodzi o złogi zbudowane z kwasu moczowego, zjawisko często towarzyszy dnie moczanowej i innym chorobom związanym z szybkim obrotem [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] skupię się jedynie na aspekcie redukcji tkanki tłuszczowej. L-karnityna L-karnityna jest związkiem witaminopodobnym, który nasz organizm może wytwarzać sam z dwóch aminokwasów metioniny i lizyny. Możemy ją również dostarczać spożywając pokarmy pochodzenia zwierzęcego - szczególnie cenna jest tutaj wołowina. Główne zastosowanie l-karnityny w [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów) 0,1 g soli Wzbogacony o witaminy: 2,9 mg witaminy E 0,28 mg witaminy B6 0,35 mg witaminy B2 0,23 mg [...]
[...] sibutramina (np. ALRI VENOM HYPERDRIVE 3.0), a ona też miała wpływ na wychwyt zwrotny serotoniny i noradrenaliny! leki przeciw nudnościom, leki przeciwdrgawkowe (np. kwas walproinowy), leki przeciwgruźlicze, leki antyhistaminowe, leki przeciwpsychotyczne, leki hipotensyjne (np. metyldopa, rezerpina, klonidyna), narkotyki (np. marihuana), [...]
[...] prospective studies”. Daniel I. Feig, MD, PhD, Duk-Hee Kang, MD, Richard J. Johnson, MD „Kwas moczowy a ryzyko sercowo-naczyniowe” https://podyplomie.pl/kardiologia/09490,kwas-moczowy-a-ryzyko-sercowo-naczyniowe?pdf=true Karolina Drzewiecka, Joanna Suliburska „Dietoterapia skazy moczanowej” Tomasz Chorągiewicz, Iwona Żarnowska, Maciej Gąsior, [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] zgonu (najlepszym przykładem może być fala śmierci kulturystów związana z szerokim dostępem do rhGH i insuliny w latach 90. XX wieku). Homocysteina całkowita Aminokwas, który odgrywa rolę w metabolizmie lipidów; kwas foliowy i witamina B rozkładają homocysteinę. Stężenie homocysteiny jest związane z chorobami układu krążenia, naczyń [...]