[...] są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). Notabene porcja zdrowych tłuszczów może hamować odpowiedź ustroju na posiłek wysokowęglowodanowy. W [...]
[...] i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i wsparcie nadmiernego apetytu, proteiny bowiem doskonale sycą. W okresie [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
[...] jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych odżywek białkowych nasza dieta oczywiście powinna bazować na produktach zwierzęcych, które będą źródłem pełnowartościowego białka. Pokarmy te będą zawierały dużą ilość aminokwasów [...]
[...] mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na białko. Ile białka potrzebujesz? Osoby prowadzące aktywny tryb życia, będące na redukcji czy chcące zbudować więcej mięśni, potrzebują więcej białka w diecie. Jego podaż [...]
Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]
Suplementacja aminokwasami w świecie sportu jest dość powszechną strategią, która pozwala nam na osiągnięcie większych rezultatów z treningu siłowego. Oznacza to, że stosując mieszanki aminokwasów, zwłaszcza tych, które nie są połączone wiązaniami, a stanowią postać wolną, dostarczamy naszym mięśniom paliwa, które pozwala im pracować efektywniej. [...]
[...] też wiedzieć, że dieta osób trenujących wymaga większych ilości białka. Trenowane mięśnie potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
[...] cynk i kwasy tłuszczowe omega 3. Pamiętaj również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody zasobnej w elektrolity. W przypadku gdy korzystałeś z preparatów odżywczych, jak białko czy gainer, to oczywiście nadal warto stosować tego typu produkty zgodnie ze swoimi założeniami dietetycznymi. Obowiązkowa lektura Powrót na siłownie - jak ćwiczyć po [...]
[...] w siłowych dyscyplinach sportu, jednak realnie wpływa na regenerację mikrouszkodzeń wywołanych treningiem przy każdym rodzaju aktywności. Bezpieczeństwo: Diety wysokobiałkowe wydają się być bezpieczne dla osób aktywnych fizycznie, szczególnie tych, które narażone są na liczne i częste mikrouszkodzenia mięśni; dawki sięgające nawet 3,3 g [...]
Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Czy powinnaś jeść przed treningiem? Jeżeli tak, to co to powinno być? Odpowiednie odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba [...]
[...] kofeinę, uzyskano lepsze efekty w porównaniu z samym treningiem aerobowym lub samą suplementacją kofeiny. Przy tym warto pamiętać, że kofeina (guarana), zielona herbata czy białko serwatkowe poprzez różne mechanizmy sprzyjają pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko [...]
[...] przemianę materii i liczbę kalorii spalanych w spoczynku. Nie są to może jakieś szalone liczby, ale każda najdrobniejsza pozytywna zmiana w organizmie ma znaczenie. Po jakie białko sięgać? Wybór masz bardzo duży — chude mięsa, drób, ryby, ale także jaja, nabiał, rośliny strączkowe, a także odżywki białkowe. Sprawdź: Białko serwatkowe, a [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]