[...] które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. Na co wpływa białko? Białko wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest to najważniejszy budulec zarówno w warstwie zewnętrznej człowieka, tj. w skórze, włosach czy zębach, ale [...]
[...] brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. Sprawdź, jak zachowa się Twój organizm. Może to sprawić, że po posiłkach poczujesz w końcu satysfakcję. Ile białka muszę zjeść dla zdrowia i aby zmniejszyć apetyt na [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
[...] (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również zielona herbata, kofeina (mobilizacja i utlenianie tkanki tłuszczowej), białko serwatkowe (wpływ na metabolizm, wydatkowanie energii). Sprawdź koniecznie: Czy warto stosować białko podczas redukcji? Czy sam trening jest skuteczny dla poprawy [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
[...] W smaku jest delikatna, początkowo łagodna, ale na końcu pozostawia lekko pikantny posmak. Skład Woda, olej rzepakowy, nasiona słonecznika 12,45%, pomidory suszone 10%, białko grochowe 3%, skrobia ziemniaczana, sól, błonnik grochowy, sok cytrynowy, bazylia suszona 0,6%, aromat, przyprawy (czosnek, pieprz biały). Wartości odżywcze Wartość [...]
[...] deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz witaminy, w tym witaminę E i [...]
[...] węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. [...]
[...] w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Suplementacja Odżywka wysokobiałkowa Kreatyna Kofeina/Guarana Beta-alanina Odżywka wysokowęglowodanowa Spalacz tłuszczu Magnez Kwasy tłuszczowe Omega-3 Witamina D Dla kogo ten artykuł? Dom, jako [...]
[...] na insulinę pojawia się inna odpowiedź metaboliczna, niż u osób otyłych, opornych na insulinę. Podawano posiłki bogate w węglowodany, bogate w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, [...]
[...] przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa [...]
[...] odżywczych, metabolizm wtórny (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. W badaniu z 2014 roku sprawdzono, jak: proteina serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją w trakcie bezczynności [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] aminokwasy w proporcjach potrzebnych człowiekowi. Należą do nich białka mleka, jaja, częściowo białka mięsa (proteiny serwatkowe, jako produkt otrzymywany z serwatki białkowej również są cennym dodatkiem do diety). Białka częściowo niepełnowartościowe wystarczą do życia, ale są niewystarczające do wzrostu i rozwoju. Białka te mogą [...]
[...] a rodzice ostrzegali, by nie sięgać po “podobne świństwa”. Na takiej samej “czarnej liście” znajdowały się białka serwatkowe, enzymy, odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można [...]