Białko - 2g na kg masy ciała Węglowodany nie więcej niż 150g dziennie, około treningowo Tłuszcz powinien pokrywać 60% dziennego zapotrzebowania na kcal, najlepiej 30% jednonienasycone, 30% wielonienasycone Przy redukcji banany po treningu, nie widzę żadnego sensu umieszczać je tam.
[...] ważna jest odpowiednia ilość białka w diecie. Białko wspiera regenerację, przyspiesza przemianę materii, a także daje odczucia większej sytości. Jeśli nie wiesz jaką odżywkę białkową wybrać, zerknij na często aktualizowany ranking: https://www.sfd.pl/art/Rankingi/Od%C5%BCywki_bia%C5%82kowe_ranking__najlepsza_od%C5%BCywka_bia%C5%82kowa-a907.html [...]
Niestety ale większość efektów redukcji tkanki tłuszczowej zależy od właściwie dobranej DIETY. Jeśli nie zmienisz sposobu odżywiania i np. po treningu będziesz jeść parówki, białe pieczywo, popijać napojami słodzonymi i piwem – cała praca pójdzie na marne. Paradoksalnie – nawet najcięższe treningi bez zmian w odżywianiu przynoszą minimalne efekty [...]
Myślę, że 1600 kcal dla mężczyzny to o wiele za mało i jeśli boisz się utraty masy mięśniowej to przy tym poziomie kalorii Twoje obawy są absolutnie słuszne. Nie napisałeś nam ile masz lat, jaki masz wzrost i czy trenujesz oraz ile treningów w tygodniu wykonujesz, czy robisz jeszcze dodatkowo jakieś aeroby lub interwały? Osobiście uważam, że masz [...]
[...] nie spodziewałem się odpowiedzi typu redukcja, ale może i racja. Ile czasu w takim razie powinienem być na tej redukcji i do jakiej wagi zejść? Przyjmować przy tym jakieś białko, czy przy redukcji takie rzeczy się odpuszcza? I nie będę jakiś mega wychudzony, zawsze wydawało mi się że jestem chudy, a też nie chcę żeby zostały ze mnie same kości?
[...] podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: [...]
[...] Z suplementacji podczas okresu redukcji, warto na pewno zastosować dobrej jakości białko - tego wymaga zazwyczaj nasza dieta i braki tego makroskładnika w niej , polecam np Pro Whey - https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Pro_Whey-opis40180.html Na poczatku [...]
[...] chodzę na siłownię ćwiczę pod rzeźbę ale chce zgubić parę kilogramów to warto brać np: Białko i spalacz tłuszczu Najpierw to sobie sprawdź czy jest potrzebne Ci dodatkowe białko bo może swoje zapotrzebowanie zaspokajasz z pożywienia więc dopiero jak policzysz ile jesz będziesz wiedział czy warto dokładać białko. A w czasie redukcji ilość [...]
[...] znacznie przyspiesza ubytek tkanki tłuszczowej, natomiast trzeba wiedzieć jak je odpowiednio wkomponować w dietę. Nie będzie szczególnie dobrym rozwiązaniem dołożyć sobie białko od tak, jeśli Twoja dieta jest skrupulatnie liczona i utrzymujesz ujemny bilans kaloryczny. Białko ma także kalorie, tak jak każdy inny produkt spożywczy. Aby dodatek [...]
[...] węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią, iż udział węglowodanów powinien stanowić ok. 45-50% dziennej podaży energii. Źródła: kasze - gryczana, [...]
Nie wiele informacji podałeś .Dobór strategii wychodzenia z redukcji zależy od wielu czynników, spośród których szczególnie istotna jest głębokość deficytu kalorycznego – jeśli jest on dość duży, korzystnie jest od razu dorzucić większą dawkę energii niż dodawać po kilkadziesiąt kcal na tydzień. Zbyt daleko posunięta ostrożność w dodawaniu kcal [...]
Warto pamiętać o tym, że podstawą kształtowania sylwetki jest odpowiednia dieta i treningi. To właśnie na nich powinniśmy się skupić, chcąc uzyskać najlepsze efekty. Dlatego tego warto udać się do odpowiednich działów: - dieta: http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html - trening dla początkujących: [...]
Nie wiele informacji podałeś .Dobór strategii wychodzenia z redukcji zależy od wielu czynników, spośród których szczególnie istotna jest głębokość deficytu kalorycznego – jeśli jest on dość duży, korzystnie jest od razu dorzucić większą dawkę energii niż dodawać po kilkadziesiąt kcal na tydzień. Zbyt daleko posunięta ostrożność w dodawaniu kcal [...]
[...] sylwetki przyczynia się również jakoś spożywanych produktów. Dlatego zwróć uwagę na makroskładniki, ustaw sobie odpowiednie proporcje białka (podczas redukcji warto aby białko było nieco wyżej niż zwykle), węglowodanów oraz tłuszczy. Wyeliminuj z diety wysoko przetworzone pokarmy, słodycze, które nie sprzyjają redukcji wagi, słodzone napoje [...]
na każda partię mięśni wykonuję 2 ćwiczenia z powtórzeniami 8-10 aby podtrzymac masę mięśniową jesli pozwala zdrowie (ew kontuzje) proponowalbym mniejsza ilosc powtorzen w okolicy 5-6 a do tego 2 ćwiczneia rzeźbiące po 12-15 powtórzeń. o ile sie orientuje miesni sie nie rzezbi wiec nie ma wg mnie czegos takiego jak cwiczenia rzezbiace :D koledzy [...]
Witam W pierwszej kolejności musisz sobie uświadomić , że nie ma możliwości jednoczesnego budowania masy mięśniowej a zarazem spalania tkanki tłuszczowej . Budowanie potrzebuje nadwyżki kalorycznej , natomiast redukcja deficytu kalorycznego. Pozostańmy przy redukcji.W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty [...]
[...] Trening który proponuje na video Kinga jest świetnym przykładem. Jeśli chodzi o białko, to jest ono strategiczne podczas programu redukcji tkanki tłuszczowej. Badania naukowe pokazują, że najlepiej na redukcję tkanki tłuszczowej i utrzymanie mięśni [...]
[...] spalaczy tłuszczu. Oczywiście połączenie które wymieniłeś wyżej nie będzie kolidowało w żaden sposób ze sobą. Jest to wręcz idealne połączenie w przypadku redukcji (odżywka białkowa + spalacz tkanki tłuszczowej). Wyższa zawartość białka w diecie przyspiesza przemianę materii, wspomaga regenerację, obniża uczucie łaknienia. Więcej o tym jak [...]
[...] Na temat jaj kurzych krąży wiele mitów ale jak dziś wiadomo można je spożywać nawet codziennie, mimo tego że zawierają spore ilości cholesterolu. Jajka mają wysokojakościowe białko bardzo zasobne w aminokwasy egzogenne, a także są źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz składników mineralnych. Dodatkowo jajo zawiera fosfolipidy, [...]
Cześć! Na sam początek zacząłbym od sprawdzenia ile powinieneś jeść. Jest wiele kalkulatorów, ja zachęcam do korzystania z poniższego: Aby redukcja była poprawnie wykonana powinieneś regularnie zmniejszać kalorie. Moim zdaniem najlepiej ucinać węglowodany. A powinieneś to robić, gdy waga przestaje spadać, np przez 3-4 dni (dlatego powinieneś [...]