[...] gorączką reumatyczną, zespołem Reitera, chorobą Crohna, zawałem płuca, gruźlicą, nowotworami, zakażeniami układu moczowego i ran pooperacyjnych itd.). Troponina jest to białko budujące mięsień sercowy i inne mięśnie. Wzrost specyficznych troponin, np. T/I, świadczy o uszkodzeniu serca, martwicy, kardiomiopatii, ostrym zespole wieńcowym itd. [...]
[...] ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają także przebudowę uszkodzonych włókien oraz mitochondriów, przyczyniając się do adaptacji nie tylko siłowych, ale też [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
[...] białka na 1kg masy ciała). Druga grupa miała za zadanie zwiększyć drastycznie ilość białek, jednak pozostawiając pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu [...]
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
[...] potraw. Prawidłowo zbilansowany posiłek w szkole powinien zawierać źródła węglowodanów złożonych, czyli np. razowe pieczywo, pełnoziarniste tortille, pełnowartościowe białko np. pochodzące z nabiału, jajek, mięsa czy nasion roślin strączkowych oraz dostarczać zdrowe tłuszcze. Porcja jedzenia powinna być tak dostosowana, aby zahamować [...]
[...] z nią w środowisku osób związanych z aktywnością ruchową, w której dotychczasowa dieta zapewniała bardzo niską ilość białka. Jak wspomniałem wyżej, na diecie ketogenicznej białko stanowi dość duży procent spożywanych kalorii, pamiętajmy, że wykluczamy (prawie) zupełnie węglowodany. A na „przyswojenie” białka organizm wydatkuje najwięcej energii [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] dostosuj (i monitoruj) swój sposób odżywiania, a najlepiej bądź pod stałą opieką dietetyka, który będzie umiał odpowiednio dobrać wszystkie parametry. Przeczytaj koniecznie: Zapotrzebowanie kulturystów na węglowodany, białko i tłuszcze w świetle badań naukowych Jakie węglowodany wybrać? Poradnik odchudzania: najlepsze pokarmy podczas diety
[...] żywność typu fast food, różnego rodzaju ciasta, chrupki i wiele innych. Są one pozbawione większości wartości odżywczych i często są bardzo kaloryczne. Jedz pokarmy bogate w białko Spożywanie produktów wysokobiałkowych może zmniejszyć uczucie głodu, a dzięki temu łatwiej będzie uniknąć przejadania się. Co więcej, potrzeba więcej energii na samo [...]
[...] (DOMS) zmniejszyła się nawet o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
[...] kalorii, a tym samym poprawie dziennego bilansu energetycznego. Zgodnie z wynikami innych badań, warto zadbać, aby śniadanie było posiłkiem bogatym w pełnowartościowe białko oraz błonnik. Świetnie sprawdzą się jajka w towarzystwie warzyw lub owoców. Tego typu śniadania są najbardziej sycące i sprzyjają redukcji masy ciała. Zobacz także: [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] diecie i upewnij się, że zawiera ona wystarczającą ilość białka. W jednym z badań zdrowi ludzie w średnim wieku stosowali redukcyjną dietę wysokowęglowodanową lub wysokobiałkową. Uczestnicy spożywali również owoce i warzywa w ramach tej diety. Co cztery miesiące przez rok naukowcy mierzyli ich gęstość kości. W grupie węglowodanowej [...]
[...] sałatę. Nic bardziej mylnego. Uprzedzenia społeczne dotyczące wegan i ich wagi są bardzo krzywdzące. Na pewno jesz za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein uważa się około 0,8 g na kilogram masy ciała, a dla [...]
[...] W ciągu dni nie-treningowych również często brak mi energii. Jedyne co pije, to CARBO w drobnej dawce pomiędzy siłownią a cardio. Kilka osób doradziło mi zestaw BCAA + białko. Mam więc w związku z tym kilka pytań. 1. Czy BCAA będzie sensowne dla mnie? Przypominam, że często brakuje mi energii i chciałbym podczas redukcji nie zrzucać masy [...]