Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] z konkurencją, spora ilość pomidorów użyta do wyprodukowania 100 g ketchupu, brak dodatku benzoesanu sodu, brak dodatku octu, brak aspartamu jako słodzika Minusy: więcej soli niż w konkurencyjnych produktach, dodatek aromatu (naturalny), słaba dostępność Ketchup All Nutrition Zero % Coś dla osób, którym zależy na eliminacji cukrów z diety. [...]
Nowy Rok to doskonała okazja do wprowadzenia pozytywnych zmian w naszym życiu, a jednym z najczęstszych postanowień jest utrata zbędnych kilogramów. Jednak, zamiast sięgać po kolejną dietę cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele [...]
[...] pokarmowe, zapewniają właściwą produkcję testosteronu i estrogenów (kluczowych dla hipertrofii). Najmniej pożądane są pokarmy smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, solone. Należy się wystrzegać napojów słodzonych, słodyczy, pokarmów fast food, alkoholu. Referencje: 1. https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications-volumes/ 2. [...]
[...] środek. Odżywianie Istnieje wiele przekonujących dowodów, że życie przedłuża unikanie dostarczania nadmiaru kalorii, unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie Duże [...]
[...] rolnictwa ekologicznego. Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 37 kcal, w tym: 2,7 g tłuszczu 1,9 g węglowodanów 1 g białka 0,7 g błonnika 0,1 g cukrów 0,1 g soli Witaminy i składniki mineralne: 120 mg wapnia Plusy: napój ten posiada certyfikat, ma atrakcyjną cenę i adekwatną do składu, czysty skład, bez żadnych zbędnych dodatków, [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Sól a choroby serca Nadciśnienie niszczy serce i nerki, więc nie [...]
[...] podskórnej. Niektórzy twierdzą, iż te zabiegi nie mają sensu (Ben), inni, że to straszliwa katorga dla organizmu (Luke). Wielu stosuje restrykcję sodu (ograniczając podaż soli). Luke: "Tak więc w poniedziałek, wtorek, środę, będzie sól w każdym posiłku" Prawdopodobnie 1 lub 2 g soli w każdym posiłku. A potem w czwartek, piątek, sobotę, sól [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego chrzanu dostarczy 131 kcal, w tym: 2 g białka 6,3 g tłuszczu 17,9 g węglowodanów (w tym 11,3 g cukrów) 1 g soli. Plusy: bardzo intensywny smak, lekko słodki, produkt ten jest ogólnodostępny, już odrobina jego dodatku nadaje nowego smaku np.: kanapce. Minusy: bardzo mały udział [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] i dodawali do swoich produktów. Zdaniem policji przestępczy proceder trwał nawet od 2002 r. I jak to się skończyło? Afera z ASF została zamieciona pod dywan, a w aferze solnej prokuratura umorzyła postępowanie: „Właścicielom firm grozi jedynie kara pieniężna ze strony inspekcji handlowej za wprowadzenie do obrotu zafałszowanych [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
[...] świeżych pomidorów, po oddzieleniu skórek i nasion. Wydłużenie przydatności do spożycia takiego soku uzyskuje się metodą pasteryzacji. Często dodaje się do soku odrobinę soli. Spotykane są również dodatki ziół, pikantnej papryki, selera, imbiru czy nawet ogórków kiszonych. Cennymi składnikami soków pomidorowych są: potas 220 mg, witamina C 70 [...]
[...] z czosnku mielona papryka mieszanka ziół Wartość odżywcza 100 g tego sosu dostarczy 92 kcal, w tym: 0,6 g białka 0 g tłuszczu 21,9 g węglowodanów (w tym 16,7 g cukrów) 1 g soli Plusy: produkt jest ogólnodostępny, jego konsystencja jest lekka i delikatna. Ciekawie prezentuje się z różnymi daniami, nadając im lekko pikantny smak. Minusy: skład [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]