[...] stworzonka. Reszta, jak najbardziej się nada. Na pewno wyjdzie ------------------------------------------------ SKŁADNIKI: a) warzywa strączkowe: dowolne Może to być: fasola Jaś, fasola czerwona, fasola czarna, fasola mung, ciecierzyca, soczewica czerwona, soczewica zielona. Pełna dowolność. Nie dajemy jedynie soi! (pasztet z niej też by [...]
[...] z Forum Zuzla, ale przetestowany przeze mnie) kilka filetów rybnych ( około 500 gramów) , mogą być mrożone - najlepiej użyć ryb o rybnym smaku (morszczuk, dorsz) panga czy sola mogą stanowić cześć filetów ale na nich nie gotujemy wywaru tylko dodajemy w drugiej części gotowania zupy włoszczyzna, klasyczna pół cebuli chilli - zywa czerwona ostra [...]
[...] z łososia,sól,pieprz,koperek,majonez,musztarda,oliwa z oliwek. *wykonanie: Marchew , por, pietruszkę gotujemy na parze, jajka na twardo. Lososia przyprawiamy solą i pieprzem,pieczemy w piekarniku (filety po ok 125g -15min na 200stopni). Wszystkie warzywa kroimy (jak na tradycyjna salatke warzywna),dodajemy lososia porwanego na [...]
[...] na małe kawałki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem smażymy do momentu aż będą miękkie. Doprawiamy według uznania. 2. Ubijamy białka jajek z solą i pieprzem, dodajemy żółtka. 3. Jajka wlewamy do naszego usmażonego mięcha z warzywami. 4. Gdy omlet się zetnie przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, [...]
[...] -sos (4 korniszony, 2 szalotki, 40g majonezu, 30 g koncentratu pomidorowego, 30g musztardy). *Wykonanie: Wołowinę myjemy, usuwamy zbędne błonki i mielimy, przyprawiamy (solimy na koncu po usmażeniu !!!), dodajemy jajko. Formujemy 100gramowe kotlety, "nacinamy" nozem z obu stron. Wrzucamy na rozgrzany teflon i smażymy w zależności [...]
[...] wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Skrop kaczkę wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj całą solą, pieprzem, połową majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki aby skruszała. 2. Przygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem kaczki z [...]
[...] do miseczki, wsypac platki owsiane, wrzucic pokrojony ser i brokuly, ale rozyczki scinamy tylko z wierzchu, ogonki wyrzucamy (tzn. wrzucamy do buzi ), dodajemy przyprawy (sol, pieprz, co kto chce, ziola tez sie sprawdza), mieszamy wszystko dokladnie, zeby nie bylo jakichs duzych kawalkow brokula. w tym czasie rozpuszczamy maslo na patelni [...]
[...] Gotujemy wszystko na małym ogniu az mięso zmięknie. Obieramy bataty, kroimy w małą kostkę,dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne kilka-kilkanaście minut. Doprawiamy na koniec solą i gotowe ! Można dodać także do smaku kilka łyżek ketchupu, wtedy zupa będzie słodsza w smaku albo 2 wersja- upiec bataty owinięte w folie aluminiową w piekarniku, [...]
Dziewczyny, potrzebuję jakiegoś dobrego (i prostego) przepisu na krewetki. DO tej pory nie byłam ich miłośniczką, ale postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę ;-) Pomożecie? %-) czy mogą być z czosnkiem? Składniki: - krewetki (tu 124 g) BTW = 25/2/1, Kcal = 124 - czosnek 1 ząbek (4 g), BTW = 0/0/1, Kcal = 5 - oliwa z oliwek (15 g), BTW = 0/15/0, [...]
[...] Zostawiłam do ostygnięcia. Jak już płatki nasiąknęły wodą, odcisnęłam je lekko i dodałam jajka. Zmieszałam na jednolitą konsystencje. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem. Przelałam do foremek i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Chyba na 20 minut, ale nie powiem dokładnie, bo mam starą gazówkę i nigdy nie jestem pewna czy [...]
Zapiekany kalafior 1 kalafior 15 dag domowej szynki 30 dag sera żółtego 3 pomidory 1 cebula sól, pieprz i ostra papryka Kalafiora gotujemy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ostudzonego kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, na nim układamy szynkę, przyprawy, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki i posypujemy wszystko serem. Na [...]
Wątróbkowe racuchy Co potrzeba: 300 g wątróbki (u mnie z kurczaka) 150 g jabłka mała czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki zmielonych orzechów ( u mnie tym razem kupna mąka orzechowa z orzeszków ziemnych) sól, pieprz, majeranek (miał byc lubczyk, ale "wyszedł", ale z majerankiem wyszło super) olej kokosowy do smażenia Co robimy? Wątróbkę, jajo (jeśli [...]
ZAPIEKANKA Z DORSZEM I WARZYWAAMI FILET Z DORSZA CEBULA CUKINIA POMIDORY PAPRYKA ZIELONA/CZERWONA NATKA PIETRUSZKI I SELERY PESTKI DYNI CYTRYNA PIPRZ,SÓL,BAZYLI,OREGANO,IMBIR ŚMIETANA18% MASŁO KLAROWANE SPOSÓB WYKONANIA: Dorsza wymoczyć,pokroić w kawałki posOlić,popieprzyć ,skropić cytryną-zostawić na 2h. w lodówce. Na rozgrzane masło wrzucić [...]
Chipsy kapuściane Co: - kapusta włoska lub jarmuż (najlepsze wychodzą z młodej i świeżej; im bardziej zielone liście tym lepiej nadają się na czipsy) - olej kokosowy lub inny tłuszcz nadający się do wysokich temperatur - przyprawy (do smaku sól, pieprz, chili, papryka słodka, czosnek itp.) Jak: Kapustę płuczemy i suszymy, kroimy w prostokąty, na [...]
[...] - duuuzy pęk natki pietruszki jak ktos nie lubi to mniej - jarmuz kilka lisci - cebula do smaku ja dalam 6 szt - oliwa lub inny tłuszcz - przyprawy: pieprz,sól (robilam bez soli), papryka słodka, chili, i co komu tam jeszcze pasuje; dawac wiecej bo dynia wciaga smak Wykonanie Cebulke posiekac w kostke i zeszklic na tluszczu. Podsmazyc starta [...]