SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237928

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
Pasztet z dyni

Składniki:
- 0,5kg-1kg dynia lub cukinia obrana ze skorki i starta na tarce o duzych oczkach,
- soczewica 0,25 kg namoczona
- 4-6 jaj
- płatki owsiane do zagęszczenia masy,
- duuuzy pęk natki pietruszki jak ktos nie lubi to mniej
- jarmuz kilka lisci
- cebula do smaku ja dalam 6 szt
- oliwa lub inny tłuszcz
- przyprawy: pieprz,sól (robilam bez soli), papryka słodka, chili, i co komu tam jeszcze pasuje; dawac wiecej bo dynia wciaga smak

Wykonanie
Cebulke posiekac w kostke i zeszklic na tluszczu. Podsmazyc starta dynie i pociachany jarmuz. Przestudzone polaczyc w misce. Dodac rozbeltane z przyprawani jajka, posiekana pietruszke, soczewice. Masa wychodzi troche rzadka wiec dla zagęszczenia dodac na oko płatkow owsianych. Zapakowac wszystko do formy, wierzch posmarowac tluszczem i piec w 170 stopniach. W zaleznosci jak duzo wyjdzie masy piec od godziny w zwyz. Moj mial dobrze brazowy wierzch.
Idelany na zimno z pesto jako dodatek do miesa. Dobry do pracy i na obiad.

Smacznego


Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-08-27 11:17:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 201 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6848
Z pewnością gdzieś krąży oryginalny przepis na tą sałatkę, jak i jej nazwa. Do mnie przepis przywiozła moja przyjaciółka i od kilku dobrych tygodni nie ma dnia, żebym nie wcinała tej sałatki na kolację.
Oryginalny przepis:
proporcje są dosyć dowolne, tu na 2 osoby:
- paczka młodego świeżego szpinaku/liście
- pomidorki koktajlowe, ok 12 sztuk
- suszone pomidory w oliwie, ok 8 sztuk
- boczek wędzony, 10 plastrów
- orzechy nerkowca, ok 50 dag
- oliwa z oliwek lub ta z pomidorów suszonych, ocet balsamiczny.

W pierwszej kolejności na suchej patelni prażymy orzechy. Mają się trochę przypalić, ale nie spalić. Musimy to kontrolować. Zrzucamy orzechy z patelni i wrzucamy boczek skrojony w niewielkie, ale niezbyt drobne, kawałki. Musi się zesmażyć na chrupiąco. Myjemy szpinak, rozkładamy na talerzach, kroimy pomidorki koktajlowe, układamy na szpinaku, na to pokrojone pomidory suszone, na to chrupiący boczek, a na wierzch uprażone orzechy. Całość polewamy łyżką oleju z pomidorów lub oliwą z oliwek, lekko też skrapiamy octem balsamicznym.

Moja ekspresowa / redukcyjna wersja jest taka:
- szpinak
- pomidor (obecnie pokrojona swojska malinówka)
- łosoś wędzony
- uprażone orzechy.
Jeśli mogę, polewam oliwą z oliwek, jeśli nie to nie. Skrapiam sokiem z cytryny. PYCHA!
Mam fotkę poglądową zrobioną wczoraj wieczorem. Wrzucę, choć nie jest zbyt dobrej jakości :)






Zmieniony przez - SpaceMM w dniu 2012-08-29 13:19:52

G R A N I C E * S Ą * W * N A S

Never say never, starting over
It’s not perfect but it’s getting closer :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 714 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7830
Redukcyjne muffiny

Wrzucałam do miski wszystko co zdatne na redukcję w proporcjach, żeby wyszło coś ciastopodobnego

150g mąki razowej żytniej 2000
250g jogurtu naturalnego greckiego
50g odżywki białkowej (w moim przypadku karmelowa SFD)
400g mleka
1 jajko
1 banan
gorzkie, ciemne kakao
10g oleju kokosowego
soda oczyszczona


Przesiałam razową mąkę przez sitko, bo w opakowaniu jest strasznie zbita, chciałam żeby była lżejsza i napowietrzona, odsiałam farfocle przy okazji. Potem z tych oddzielonych farfocli wybrałam te największe i wyrzuciłam, a resztę wymieszałam z odsianą mąką. Do przesianej mąki dodałam płaską łyżeczkę sody spożywczej. Wkroiłam do tego drobno jednego niewielkiego banana.

Przesiana mąka:


Odsiane farfocle:


Jogurt naturalny wymieszałam z jajkiem do jednolitej konsystencji.

Suchą odżywkę białkową zmieszałam z dwoma łyżeczkami ciemnego kakao, dodałam oleju kokosowego i całość wyszejkowałam z mlekiem do gładkiej masy bez grudek. Wlałam to do jogurtu wymieszanego z jajkiem. Całość wymerdałam dokładnie łyżką i wlałam do miski z mąką i sodą.

Mieszu mieszu



I hops do formy. Mam silikonowe foremki, więc niczym nie smarowałam ani nie sypałam.

Piekłam ok. 15 minut, nie wiem w ilu stopniach, bo piekarnik mój pokazuje zawsze uparcie 100


Pierwsza tura: wyjęłam od razu z rozgrzanego piekarnika, muffinki fajnie wyrosły i nie opadły po wyjęciu, ale jedna okazała się być z dziurą powietrza, druga była idealna. Fajnie przypiekła się skórka na wierzchu, chrupały




Druga tura: fajnie wyrosły, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam je w środku, wyjęłam lekko ciepłe i zupełnie klapnięte i takie miękkie, nie chrupały.

Zapach mają nieziemski, jak w cukierni Pewnie dzięki odżywce. W smaku są bardzo dobre, nie są słodkie za bardzo, ale jak się dojdzie do banana to już niebo w gębie
















Wartości odżywcze:
z podanych na górze ilości składników wyszło mi 20 muffinek. Mam nadzieję, że nic nie pokićkałam, wg dziennika całość wygląda następująco:



Podzieliłam wszystkie składniki na 20 i na sztukę wychodzi następująco: (nie da się wpisać 1,5g więc zaokrąglałam do 2 w takim przypadku)

Sprawdziłam swoje BMI i okazało się, że jestem za niska.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
[LC] Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano

wrzuciłam ten przepis pare dni temu do "Kuchnia SFD", ale myslę, ze modki się nie pogniewają, jak tu też dodam (bo byc moze tam nie każda Ladies zagląda i przebija sie przez wiele stron tematów).

Mój kolejny kulinarny eksperyment, tym razem z cukinią w roli głównej. Jak wiadomo, jest to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety, ale w wersji surowej nie kazdemu przypadnie do gustu, jednak w takim wydaniu smakuje wybornie. Dziś na zakupach wpadła mi w oko świetna szynka Serrano (i choć generalnie w ogóle nie jadam wędlin, to tej nie mogłam się oprzeć i kupiłam). Do tego przepisu mozna uzyc dowolne mięso czy nawet rybe- wszystko zależy od gustu i tego na co mamy ochotę. Bohaterem i tak jest makaron cukinowy Jedziemy...

SKŁADNIKI:

* jedna cukinia
* w moim przepisie i posiłku na dziś: długodojrzewająca, hiszpańska szynka Serrano w ilości 200g
* pieprz czarny ziarnisty, pieprz czarny mielony
* łyżka octu jabłkowego
* łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno
(soli nie dodawałam, bo Serrano jest juz mocno słone)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokladnie umyłam i pokroiłam na paseczki wraz ze skórką (jak makaron "tagliatelle"), uzywając do tego noża do plastrowania serów żółtych. Jest to najszybszy i najlepszy sposób, bo dzieki niemu mamy niemalże identyczne i cieniutkie paski. jak ktos nie posiada, to oczywiscie moze to zrobic zwykłym nozem czy obierakiem do warzyw.

Gotujemy wodę w garnku i do wrzątku wrzucamy nasze paseczki cukiniowe (mozna dodac sól do smaku). U mnie gotowały się do miękkości około 6 minut. Sprawdzałam co chwile, czy już są miękkie (zwlaszcza te ze skórką).

I to cała filozofia Wykładamy na talerz i dorzucamy źrodlo bialka, na jakie mamy akurat chęć.

BTW:

w zasadzie nawet nie ma co podawac, bo kcal i ww z cukinii są śladowe, a reszta zalezy od tego, co dodamy do naszego cukiniowego makaronu.

OPINIA i FOTY:

byłam bardzo mile zaskoczona, bowiem cukinia w tej wersji smakuje i ma konsystencję makaronu. zanim to zrobiłam, to zastanawiałam sie co z tego wyjdzie, ale po obszamaniu juz wiem, że czesto bedę dodawać taki "makaronik" do potraw.








I jeszcze jeden- smaczniejszy:

[LC] Zapiekanka mięsno-warzywna z orzechami, mozarellą i nutką kokosu

https://www.sfd.pl/[LC]_Zapiekanka_mięsno_warzywna_z_orzechami,_mozarellą_i_nutką_kokosu-t888835.html



Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-09-27 13:04:17

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej/szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania: <10 minut
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- szynka parmeńska/szwarcwaldzka (wziąć tyle, ile plastrów polędwiczki ukroimy)
- suszone pomidory*
- camembert*
- zioła prowansalskie
- czosnek
- masło klarowane
*dodatki można dobrać wg własnego uznania- kapary, mozarella, ser favita- co nam się nawinie i co nam smakuje

Wykonanie:
- polędwicę pokroić w poprzek na 1-cm paski i rozbić na cienkie fileciki
- natrzeć czosnkiem, posypać pieprzem (soli nie polecam- szynka jest słona)
- na brzegu każdego filetu położyć kawałek pomidora i sera
- zawinąć każdą roladkę w szynkę
- wrzucić na rozgrzane masło klarowane i posypać ziołami
- smażyć po 2-3 minuty z obydwu stron i gotowe

UWAGA!
Fileciki muszą być cienkie i najlepiej unikać podwójnych warstw przy zawijaniu- inaczej mięso może się nie dosmażyć.
Polędwiczki można też piec w piekarniku, wtedy najlepiej posmarować je jeszcze olejem z pomidorów. Piec ok. 15 minut w 200st.



Przepis nie jest mojego autorstwa


Zmieniony przez - dontknow w dniu 2012-10-16 19:27:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Rizotto z karczochami i pieczarkami

Co:
- 200g ryżu brazowego
- 150g indyka
- 150g wołowiny
- 200ml białego wytrawnego wina
- 20g masła klarowanego
- ok. 200g karczochów (mi udało się znaleźć w zalewie octowej bez olejów roślinnych i bez cukru)
- pieczarki
- ok. 100g oliwek zielonych
- cebula, czosnek
- przyprawy: sól, bazylia, rozmaryn, suszone płatki ostrej papryki, pieprz

Jak:
Jeżeli używamy ryżu brązowego to proponuję dzień wcześniej go namoczyć, skróci to czas przygotowania.
Mięso i cebulę kroimy w kostkę, karczochy kroimy na mniejsze kawałki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozpuszczamy połowe masła i wrzucamy cebulę, czosnek ścieramy na tarce lub wyciskamy do cebuli. Podsmażamy aż cebula będzie szklista. Ryż odcedzamy z wody i wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku, podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy połowę wina, podsmażany kolejne 3-4 minuty. Podlewamy całość wodą, dodajemy sól, bazylię, rozmaryn i paprykę. Dusimy ok 15min (woda powinna trochę odparować). Wrzucamy mięso i karczochy – podsmażamy. Jak mięso dojdzie to dodajemy resztę masła i wrzucamy pieczarki i oliwki. Dodajemy pieprzu i mieszamy. Całość jeszcze z 10min trzymamy na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając. Smacznego

Na zdjęciu dodatkowo z gorgonzolą na wierzchu – niebo w gębie

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Dyniowe ciacho

skladniki
dynia 2kg
platki owsiane 150g
wiorki kokosowe 50g\
mielone migdaly 50g
whey trec 100 - 100g
jajka - 4 szt
cynamon
proszek do pieczenia - 1 lyzeczka

Dynie, obrac pokroic i upiec do miekkosci
przelozyc do garnka, jak nadmiernie wodnista jest to wode odlac
zblendowac
platki zmielic na make
wszystkie skladniki polaczyc, wymieszac albo zblendowac wszytsko razem

wstawic do nagrzanego pieca
piec w 170-200 stopniach okolo 2h (jesli dynia nie jest mocno wodnista to mozna mniej)










z podanych skadnikow wyszlo 16 porcji po 100g

BTW na 100g






Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2012-10-23 12:34:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Galareta wieprzowa

Co:
- nóżki wieprzowe
- golonka
- marchewka
- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek <- to jest podstawa ale można jeszcze majeranek, lubczyk czy inne przyprawy

Jak:
Mięcho wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i marchewkę. Wody tyle aby mięso było lekko zakryte. Jak damy za dużo wody to galareta nie zetnie się.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (u mnie na skali 0-9 robiłam na 3-4) i tak około 2 godzin gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec testujemy czy zalewa jest odpowiednio doprawiona jak nie to dorzucamy to czego nam brakuje.
Po ugotowaniu, wyjmujemy mięso i marchewki, żeby trochę ostygło. kcalZalewę przykrywany i odstawiamy.
Nogi i golonkę obieramy z mięsa, skóry i tłuszczu - oczyszczone kostki wyrzucamy (nie zapominamy wyssać szpiku ). Rozdrabniamy wszystko na kawałki większe/mniejsze jakie bardziej lubimy. Jak gdzieś na skórze jeszcze będą kłaczki to oczywiście odcinany ten kawałek i wyrzucamy.
Rozdrobnione mięso, skórki i tłuszcz rozkładamy do salaterek/miseczek, marchewkę pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wlewamy zalewę do miseczek z mięsem i odstawiamy do lodówki lub w chłodniejsze miejsce do ścięcia. Smacznego

Wartości B/T/W jakie ja przyjęłam dla 100g to 16/14/0 - 197kcal





Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2012-10-28 18:08:20

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
Sałatka z brokułów z kurczakiem


Składniki:

brokuł (lub jeśli małe to 2 )
pierś kurczaka (pojedyncza ( może być też podwójna ) )
czosnek [3lub 4 ząbki] (minimum :P )
majonez ( 4 łychy ) lub jogurt grecki


Przygotowanie:

Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie ( max 12 min od zagotowania ), Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie ( od zagotowania wody ok 30 min ) można z jarzyną ( powstały wywar jest fajną bazą pod zupy )

Pierś pokroić w kostkę, brokuły pokroić lub podzielić na niewielkie różyczki, wymieszać z majonezem lub jogurtem, Dodać przeciśnięty czosnek, schłodzić...

można doprawić delikatnie sola i pieprzem - jak kto lubi


Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2012-10-29 12:26:46

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 47 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Placki twarogowe

250 g twarogu
1 jajko
50 g odżywki białkowej
1/2 łyżeczki sody
50 g kefiru (lub czegoś innego do przereagowania z sodą - maślanka lub zsiadłego mleka)
60 g płatków owsianych zmielonych na mąkę

Zblendować na gładko i zostawić na 5 minut żeby ciasto się napuszyło. Jak soda przereaguje z kefirem/maślanką, ciasto zacznie przypominać gąbkę, z pęcherzykami powietrza. Patelnię spryskać lub przetrzeć lekko tłuszczem i nakładać łyżką porcje ciasta. Będzie się dość kiepsko kładło, bo się lepi do łyżki i placki będą nieregularne. Podczas smażenia jeszcze urośnie, więc nie kłaść masy ściśle, bo się sklei. Na patelnię kładę 3 placki.
Smażyć na najmniejszym ogniu, pod pokrywką, wtedy ładnie wyrosną i dopieką się też w środku. Ciasto jest zwarte i gęste, więc się dobrze przewraca. Przewrócić więc i zrumienić drugą stronę.
Jeśli ciasto ładnie wyrosło w misce i potem na patelni, to placki będą na tyle grube, że dadzą się po lekkim ostygnięciu przekroić na pół i posmarować jak bułka masłem czy dżemem. Można zrobić kanapkę na wynos. A nie przekrojone też super jako posiłek na drogę.

Z podanych składników wyszło mi dwa takie talerze - 6 placuszków.



Tu widać jak wyrósł



W tzw. przekroku



Podstawa do kanapki



Przeliczony przepis bazowy:



Do ciasta można dorzucić dosmaczacze: starta skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy, jakiś aromat, cynamon, kakao, rodzynki, żurawina, orzechy, wiórki kokosowe...

Do ewentualnego obłożenia co kto lubi i na co go bilans puści

Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2012-11-01 12:37:19
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

forma lato