[...] są wegetariańskie,ale moim zdaniem można śmiało dodać jakąś kurkę czy rybę.Cały sęk w tym,żeby składniki dodawać w takiej kolejności jak w przepisie : Czerwona fasola z pomidorami 1. fasolę moczymy przez noc w wodzie 2. -Dusimy na patelni 3 średnie cebule -potem pokrojony por i łyżeczka pieprzu zmielonego -wrzucamy ugotowaną [...]
OMLETO-PIZZA Składniki: (ilość wg. uznania i pojemności żołądka :-D ) 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego Sos pomidorowy (Ketchup) Kiełbasa do smaku przyprawy: oregano, pieprz, sól, zioła prowansalskie, curry, ja dałam jeszcze jakąś mieszankę przypraw którą kupiłam w Bułgarii będąc na wakacjach Można dodać jeszcze ser żółty na wierzch :-) 1) [...]
[...] masę. *Dodać bakalie, owoce. Opcjonalnie można też dodać kakao, rum, różnego rodzaju domowe nalewki cytrusowe, dobrze się komponują ;-) *Wyłożyć gazą miskę, przełożyć masę solidnie ugniatając. *Ukształtowaną masę przenieść z gazą na sitko, by serwatka swobodnie ściekała. Wstawić na noc do stężenia do lodówki. Żurek Składniki: * 1,5L bulionu [...]
[...] krojone w puszce/świeże - czosnek - pietruszka - korzeń - przyprawy (kurkuma, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz) Mięso myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Wrzucamy na patelnię i szybko podsmażamy z obu stron. Dodajemy pokrojoną w piórka lub w kostkę cebulę, pomidory, pietruszkę startą na tarce i zalewamy [...]
[...] - masło - czosnek ok. 3-4 ząbków - szafran, szczypiorek, sól i pieprz - łyżeczka oliwy - mąka z ciecierzycy (lub inna mąka) Jak: Halibuta opłukujemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Olej kokosowy lekko rozcieramy w dłoniach tak, żeby jeszcze nie sałkiem się rozpuścił i smarujemy rybę. Wkłądamy do naczynia żaroodpornego i obok ryby [...]
Ciekawy pomysł na sałetkę, jakby się komuś poniewierała puszka tuny w domu :-) bez kukurydzy :-) Letnia sałatka z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka- kawałki w wodzie 50 gram ryżu brązowego 0,5 szt zielony ogórek długi lub dwa krótkie %-) 1 szt mały pomidor majonez do smaku (u mnie 15 gram) sól i pieprz, bazylia świeża (lub suszona ostatecznie) Tuńczyka [...]
Jestem nowa na tym forum, ale ten temat szczególnie przypadł mi do gustu. Istna kopalnia pysznych i pełnowartościowych rzeczy! (no i właśnie przez przypadek wysłałam wiadomość zanim napisałam do końca). Podaję przepis na sycący i odżywczy gulasz, który jest moją przeróbką gulaszu z jednej z książek Magdy Gessler: Gulasz paprykowy - 500 g piersi z [...]
[...] muszkatołowa 1/4 łyżeczki sól, 1,5 łyżeczki Ciecierzyce zalać na noc. Następnego dnia wylać wodę, zalać nową. Gotować 15 min po czym zmienić wodę i gotować 15 min, bez soli. Podczas gotowania zeszklić cebulę na oliwie. Po ugotowaniu wylać wodę, wlać przecier, dodać cebulę i gotować jeszcze 20 minut. Po ugotowaniu wszystko zmiksować i [...]
[...] na ok. 4 szt/1 porcję: * 1/4 szklanki kaszy jaglanej * łyżka mąki owsianej lub innej (żytniej razowej, gryczanej, z amarantusa) * jajko * kilka daktyli * szczypta soli * olej Kaszę ugotowałam tradycyjnie, czyli po przepłukaniu wrzuciłam na wrzątek, gotowałam 15 min. i zostawiłam jeszcze na wyłączonym palniku na kolejne 5 min. [...]
co prawda, to może nie do końca sezon na dynię, ale nabrałam ochoty na gofry dyniowe, a że wyszły całkiem niezłe, to podzielę się z Wami przepisem na 1 porcję (na mojej gofrownicy 5 gofrów): dynia surowa 250 g jaja 2 szt kefir 100 g mąka ryżowa 50 g (jestem na diecie bezglutenowej; myślę że można użyć w to miejsce dowolnej dozwolonej mąki i ew [...]
[...] w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu kiedy odparuje z grzybów płyn dodajemy śmietankę i gotujemy aż śmietanka się zredukuje i sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, Szpinak myjemy pod bieżąca wodą, suszymy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy z [...]
[...] dość sporo takich słoików po dżemach) SKŁADNIKI: 2 kg pomidorów ½ kg jabłek 4 czerwone papryki 3 cebule 5 tabletek stewii (w oryginalnym przepisie był cukier) 2 łyżki soli 2 liście laurowe 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. [...]
PLACKI Z CIECIERZYCY (porcja 6 placków) 50gr mąki z ciecierzycy 50gr mąki gryczanej 1 jajko 10 gr oleju kokosowego do smażenia ząbek czosnku można cebulę ale ja nie dodałam przyprawy: wg uznania ja dałam sól,curry,chilli(troszkę),papryka słodka,majeranek(trochę) Mimo że to mąka, ale w sumie to tylko zblendowana ciecierzyca, więc zalałam wodą na [...]
NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY składniki(na 3 małe naleśniki) 30gr mąki z ciecierzycy ( jak macie dobry blender albo młynek można zmielić samemu kulki ciecierzycy)namoczyć na noc(przyznam się ze tego nie zrobiłam%-)) 1 jajko woda 4gr olej kokosowy do smażenia przyprawy jakie komu pasują na pewno sól, dodałam paprykę słodką i curry Mąkę z ciecierzycy [...]
curry z łuskanego grochu oryginalna nazwa "dal curry" składniki: 1,5 szklanki grochu łuskanego żółtego cebula przyprawy: szczypta kurkumy 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kolendry w proszku 1,5 łyżeczki nasion kminu - ja nie dawałam i też dało rade 1/3 łyżeczki suchego chili - ja dawałam płatków papryczka chili - opcjonalnie sól dwa ząbki [...]
[...] go oczywiście daje ) dynie pokroić w spora kostkę i dodać do ziemniaków i cebuli, delikatnie przesmażyć zalać bulionem dodać curry/kurkumę i gotować do miękkości doprawić sola pieprzem i zblendować propozycje podania - saute ( bo i tak jest dobra ) - ze startym serem i grzankami ( jeśli kto może ) - z kleksem/esem - floresem ze śmietany - [...]
Dla niemięsożerców i mięsożerców, którzy chcą czasem odpocząć od mięska ;-) Gulasz paprykowy z soczewicy brązowej Składniki: 250 g soczewicy brązowej (namoczyć w wodzie przynajmniej kilka godzin, ja zostawiam na noc) 300 g papryki (zielonej i czerwonej, można dać żółtą, będzie ładniejszy efekt kolorystyczny) cukinia mała ok 300 g Pory ok 200 g [...]
[...] rozmarynu, pomidory i oliwę. Gotuję przez 10-15 minut. Dodaję bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotuję jeszcze przez 5 minut. Doprawiam solą i pierzem. Rozmaryn wyjmuję, połowę zupy miksuję, mieszam z resztą zupy. *Mając suszony rozmaryn, trzeba uważać, bo nie można go wyjąć z zupy, a pozostawiony w niej [...]