SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237228

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
COACHERKA
po prostu jaja i odzywka bialkowa do tostera . mozna tez dac owsiankę jak jest pora weglowodanowa



myślisz, że w gofrownicy też wyjdzie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Ryoohki tutaj jest temat z przepisami, wszelkie pytania "przy garach" zadajemy tutaj -> https://www.sfd.pl/Lady_przy_garach,_czyli_luźne_pogadanki_o_kuchni_i_nie_tylko_;_-t699560.html 

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
przepis w wersji obrazkowej - źródło: zszywka.pl

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
robilam ciasto arbuzowe z przepisu:

http://www.paleocupboard.com/watermelon-cake.html

Polecem!

orzezwiajace, jak ktos lubi arbuza i kokosa to miodzio

moje zdjecie:




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Nie wiem, czy znacie ten blog-korzystałam z kilku przepisów i bardzo smacznie. Dzisiaj dodana fajna opcja na placki z kaszy jaglanej +owoce sezonowe

http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/


Składniki na ok. 4 szt/1 porcję:

* 1/4 szklanki kaszy jaglanej
* łyżka mąki owsianej lub innej (żytniej razowej, gryczanej, z amarantusa)
* jajko
* kilka daktyli
* szczypta soli
* olej

Kaszę ugotowałam tradycyjnie, czyli po przepłukaniu wrzuciłam na wrzątek, gotowałam 15 min. i zostawiłam jeszcze na wyłączonym palniku na kolejne 5 min. Przełożyłam do miski, dodałam mąkę, pokrojone daktyle, sól, jajko i dobrze zmiksowałam. Ciasto wyszło gęste i lekko lepiące. Nakładałam łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, formowałam niewielkie placki i smażyłam z obydwu stron do zrumienienia.
Zrobiłam dwie wersje smakowe: z musem malinowym i miodem i drugą z morelami - z dodatkiem listków mięty i szałwii.









Zmieniony przez - AMiU w dniu 2013-07-10 12:23:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5446
AMiU - jak robisz mus malinowy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Bewe pytania "kuchenne" zadajemy tam -> https://www.sfd.pl/Lady_przy_garach,_czyli_luźne_pogadanki_o_kuchni_i_nie_tylko_;_-t699560.html
tutaj podajemy tylko przepisy

Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-07-11 11:01:55

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5446
Przepraszam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 117 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3073
co prawda, to może nie do końca sezon na dynię, ale nabrałam ochoty na gofry dyniowe, a że wyszły całkiem niezłe, to podzielę się z Wami przepisem

na 1 porcję (na mojej gofrownicy 5 gofrów):
dynia surowa 250 g
jaja 2 szt
kefir 100 g
mąka ryżowa 50 g (jestem na diecie bezglutenowej; myślę że można użyć w to miejsce dowolnej dozwolonej mąki i ew skorygować ilość)
whey 20 g (ja mam o smaku naturalnym, bez słodzików)
olej kokosowy 10 g
przyprawy - tak na prawdę jakie chcecie - ja użyłam cynamonu, goździków, imbiru, czarnego pieprzu - taka podróba przyprawy do piernika
ew. odrobina stewii do smaku i oczywiście sól
pół łyżeczki proszku do pieczenia/sody

wykonanie:
najpierw pieczemy dynię do miękkości (może być dzień wcześniej) i zostawiamy żeby dobrze ostygła
do blendera wlewamy kefir, wbijamy jaja, dodajemy olej kokosowy, wsypujemy suche składniki, dodajemy ostudzoną dynię, miksujemy całość aż do uzyskania jednolitej masy o pożądanej konsystencji i wuala na gorącą gofrownicę

nie podaję czasu pieczenia, bo każda gofrownica ma swój - jak ktoś nie ma gofrownicy może spróbować szczęścia na patelni teflonowej - jestem przekonana, że też wyjdzie

wartość odżywcza całości: 573 kcal 38g B, 22g T, 54g W

enjoy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 327 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12619
Pieczony pstrąg z soczewicą i sałatką a'la caprese:

* filet z pstrąga (piekłam 250 g, moja porcja to 100g)
* marynata: łyżka oleju kokosowego, łyżka zalewy z ananasa, łyżeczka soku z limonki/cytryny, szczypta soli, szczypta tymianku i koperku.
* 50 g soczewicy zielonej
* pomidor, ogórek (mały), liść sałaty lodowej
* 50 g mozarelli
* oliwa z oliwek- mała łyżeczka, bazylia, sól, pieprz do smaku.

marynatę giźdzamy i smarujemy opłukany filet, odstawiamy na 15 minut. piekłam 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (filet był dosyć cienki, więc w innym przypadku zostawiłabym w wyłączonym piekarniku na 10 min). Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zmodyfikowane caprese czyli warzywka i ser zalewamy sosem z oliwy, soli, pieprzu i bazylii (możemy rozrzedzić przegotowaną wodą,ale jeśli jemy na drugi dzień to pomidory puszczą wodę).

porcja na zdjęciu: 430kcal, 43g białko, 14g tłuszcze, 28g węglowodany

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium