Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Olinkaz93 - trochę po czasie, ale pytałaś o śledzie. Ja jestem wielką fanatyczką śledzi i jeżeli chodzi o octowe, to mogę ci polecić nastepujący przepis:
Zalewa:
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki wody
5 goździków
kawałek laski cynamonu
łyżeczka gorczycy
cebula pokrojona w plastry
Składniki zalewy należy wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do zalewy wkładamy filety matiasa (ok 6 sztuk) w całości lub pokrojone, jak kto woli. Oczywiście wcześniej wymoczone wedłgu uznania.
W tej marynacie śledzie powinny popływać około trzech dni.
Do tego przygotowujemy najprostszy sos czosnkowo-koperkowy czyli miksujemy pęczek koperku i 3 ząbki czosnku ze szklanką śmietany lub jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem.
Nasze śledzie odsączamy, wykładamy na talerzyk i przykrywamy sosem. Smak jest rewelacyjny. Smacznego!
Zmieniony przez - Camel84 w dniu 2012-01-26 16:25:24
Szacuny
73
Napisanych postów
26831
Wiek
18 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
283202
Dziewczyny, potrzebuję jakiegoś dobrego (i prostego) przepisu na krewetki. DO tej pory nie byłam ich miłośniczką, ale postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę
Pomożecie?
Szacuny
0
Napisanych postów
935
Wiek
47 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
27624
Ruda_29 też pytałam ludziska i jedna koleżanka powiedziała mi o krewetkach w mleczku kokosowym, tylko tyle obgadywałyśmy że jakoś wypadł z głowy. Ja w każdym razie mleczko kokosowe już mam tylko muszę do niej napisać o przepis i jak tylko będę miała to wypróbuje i dam znać.
Szacuny
20
Napisanych postów
348
Wiek
1 rok
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5332
Ruda_29
Dziewczyny, potrzebuję jakiegoś dobrego (i prostego) przepisu na krewetki. DO tej pory nie byłam ich miłośniczką, ale postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę
Pomożecie?
czy mogą być z czosnkiem?
Składniki: - krewetki (tu 124 g) BTW = 25/2/1, Kcal = 124
- czosnek 1 ząbek (4 g), BTW = 0/0/1, Kcal = 5
- oliwa z oliwek (15 g), BTW = 0/15/0, Kcal = 132
- woda, sól RAZEM: Kcal: 261, BTW: 25/17/2
czas wykonania: ok. 4 min.
Zmieniony przez - babcia1950 w dniu 2012-01-28 11:44:37
Szacuny
0
Napisanych postów
794
Wiek
51 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
10493
Ruda, ja kocham taką zupę: krewetki (albo inne morskie robactwo), mleczko kokosowe, można dodać pieczarki, koniecznie sok z cytryny, lub limonki oraz jakaś pikantna przyprawa (ja używam pasty tajskiej , która się nazywa, bodajże, tom-ka)- bez soku i pikantności, całość jest trochę bez charakteru, a tak-pycha! Całość się po prosu gotuje , aż krewety będą gotowe.
Szacuny
0
Napisanych postów
590
Wiek
35 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
9122
Na krewetkach firmy tiger tez jest fajny przepis na krewetki na masełku , nie pamiętam dokładnie proporcji, ale sklarowane masełko na to wrzucasz krewetki razem dusisz , dodajesz czosnek i pietruchę - pycha
Szacuny
2
Napisanych postów
1173
Wiek
38 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
10582
Bardzo polecam
Co potrzeba:
Makaron spaghetti pełnoziarnisty
mleko kokosowe lub olej kokosowy
krewetki (większe niż koktajlowe!)
ząbek czosnku
duży pomidor
suszona ostra papryczka
sól i pieprz
cytryna plus ew. suszona trawa cytrynowa
parmezan
natka pietruszki lub kolendra
wiórki kokosowe
Co robimy?
Gotujemy makaron tak żeby był al dente. Na patelnie wlewamy mleko kokosowe, wyciskamy ząbek czosnku, sok z połówki cytryny, rozkruszamy papryczkę, dodajemy krewetki i dusimy chwilę na małym ogniu. Ja dałam tym razem jeszcze trochę wiórków kokosowych, ponieważ miałam mało mleka, a chciałam uzyskac wyraźniejszy smak kokosa.Dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kosteczkę, sól i pieprz do smaku. Całośc dusimy chwilę razem do momentu, aż sos lekko zgęstnieje i częśc zostanie zredukowana. Polewamy sosem ugotowany makaron, posypujemy startym parmezanem i odrobiną natki pietruszki i zjadamy wszystko ze smakiem :)