ryba po grecku - morszczuk mrożony 2 kg, 2 kg marchwi, seler, 1 kg pietruszki korzeń, liść laurowy, ziele angielskie , pół koncetratu pomidorowego , mąka owsiana. Morszczuk solimy kroimy w paski , obtaczamy w mące owsianej i wysmażamy na oleju kokosowym. Warzywa ścieramy na wiórki najlepiej robotem, dajemy na woka lub wyższą patelnie dusimy do [...]
Placki z amarantusem - 3 czubate łyżki amarantusa ziarna - 1 jajko - starty ser - pół cebuli, koper, natka pietruszki, ząbek czosnku - sól i pieprz Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu , ostudzić i wymieszać z jajkiem, serem i warzywami drobno posiekanymi (można ich dodać ile się chce), doprawić i smażyć na złoty kolor z obydwu [...]
Naleśniki gryczane- bezglutenowe może już były, nie pamietam :-) Składniki na 10 nalesników (około 20 cm średnicy) 130 g mielonej gryki lub dobrej jakości pełnoziarnistej maki gryczanej 2 jaja woda- tyle aby powstało dość rzadkie ciasto sól- 1 szczypta Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Smażymy cienkie naleśniki na średnim [...]
Czarna fasola z pomidorami paczka czarnej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 6 ząbków czosnku 3 cebule masło klarowane świeża ostra papryczka słoiczek przecieru pomidorowego sól Dałam 2 i pół papryczki i wyszło bardzo pikantne, jeśli ktoś nie lubi można dać mniej, podobnie z czosnkiem. Fasolkę moczyłam prawie 2 dni, kilka razy zmieniając wode. [...]
[...] do smaku Kolendra zmielona- 1 łyżeczka Kmin rzymski zmielony– 1 łyżeczka , można dać mniej jeśli ktoś nie lubi Czosnek- ja na 200g mięsa daje 3 słuszne ząbki Co do soli, ja akurat do tego kurczaka jej nie daję, jest tyle przypraw i sok z cytryny, że według mnie jest ona tu zbędna. Taplam kurczaka w marynacie , jak mam czas odstawiam na [...]
nazwijmy to CHLEBEK JAGLANY (bezglutenowy) SKŁADNIKI 400 gr kasza jaglana 70gr mąki jaglanej(może być inna ,gryczana itd.) 4 jajka (240 gr) 20gr oliwa sól,pieprz Kaszę ugotować,poczekać aż wystygnie. Dodać wszystkie składniki, zmiksować na jednolitą masę, jak za gęste to dodać wody(ja tak zrobiłam) Piec 180 st C około 50 min. Wyszło zaskakująco [...]
[...] - krew - pieprz i sól Jak: Głowiznę z płuckami i skórkami gotujemy tak by mięso było w miarę miękkie (uwaga wątróbki nie gotujemy!). Ponoć lepiej, żeby nie solić do gotowania tylko posolić po zmieleniu. Wyjmujemy mięso z wody i do wywaru wrzucamy kaszę - gotujemy do gotowości kaszy. Mięso mielimy na małym sicie jak będzie za [...]
FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW SKŁADNIKI słodki ziemniak 200 gram olej kokosowy 5 gram przyprawy: sól,pieprz,curry(ja takie daję, bo lubię) WYKONANIE ziemniaka obrać ,pokroić w plastry i paski(ja lubię grubaśne). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać albo pokruszyć olej, dodać przyprawy. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika temp 180st C około [...]
[...] i dalej kilka minut podsmażać. Dodać krewetki i ryż(jeśli używa się surowych ośmiornic to dodać na tym etapie), podsmażać aż krewetki (i ew. ośmiornice)zmienią kolor. Posolić szczypta soli i zalać gorącym wywarem, delikatnie wymieszać. Szafran ubić w moździerzu z posiekana pietruszką, dolać dwie łyżki wrzątku, wymieszać i dodać do paelli. [...]
Coś dla miłośników podrobów, czyli GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH Składniki: -żołądki drobiowe (u mnie 330g) -pieczarki -cebula -śmietana 18% (12-stka też się nada) -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól i inne przyprawy wedle uznania ;-) -opcjonalnie masło lub olej kokosowy Przygotowanie: Przygotowujemy żołądki- czyścimy, kroimy itd. [...]
[...] pieczarki - tych rzecz jasna nie moczymy, ale umyć wypada ;-) ) kroimu w mniejsze kawałki i przesmażamy na patelni z dużą cebulą pokrojoną w piórka. doprawiamy pieprzem, solą i czym kto lubi, blendujemy z odrobiną wywaru, który został po gotowaniu piersi no i mamy sos :) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/c3159d0b52cb4e6d9d33aee86b9a2d1b.jpg Zmieniony [...]
MUSZTARDA Składniki: - 60g gorczycy - 8 łyżek octu winnego - woda - sól, pieprz Ziarna gorczycy zalewamy 8 łyżkami octu i wodą tak, żeby płyn był pół centymetra powyżej poziomu gorczycy. Zakrywamy to folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce od 12 do 18 godzin tak, aby gorczyca wchłonęła płyn. Następnie blenderujemy dodawając stopniowo wodę [...]
Frittata ze szpinakiem: SKŁADNIKI: -6 jajek -mąka gryczana ok. 100g -opakowanie mrożonego szpinaku -przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek itp.) -dodatki na wierzch wedle uznania, ja najbardziej lubię wersję z łososiem wędzonym, oliwkami, pomidorem i odrobiną sera, może być też z kurczakiem, tuńczykiem, pieczarkami, papryką,mozarellą... co [...]
Chleb zytni razowy 375 g zakwasu (u mnie z maki zytniej razowej) 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 350 ml letniej wody W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać az do powstania lekkich babelkow. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednorodnej konsystencji . Zostawic na ok 2-3h do fermentacji w cieplym miejscu, [...]
Kurczak z brokułami inaczej - zupa krem :) Ostatni tydzień spędziłam z dziećmi w domu, więc królowały zupy, a ze względu że mam niejadka warzywnego który w zupie zje jak nie widzi to używam blendera;-). Wydaje mi sie że zupy krem brokułowej jeszcze nikt nie zamieszczał. Składniki: - brokuł - 1 średni - marchew 60g - pietruszka 40g - ziemniaki 150g [...]