SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237340

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Sexi Lejdi nie jestem, ale wjeżdżam
Skoro nasze Kochane do nas nie zaglądają, to ja zajrzę do nich i co widzę? Same śliczności.
Pięknie Wam Słoneczka idzie, ale żeby nie spamować daję pyszną formę śniadaniowo-obiadową z dedykacją od męskiej kuchni dla najbardziej wymagających smakoszek
Troszkie skomplikowane, ale efekt niebo w gębie!
Ja nawet na redu jadłem i okazało się mega skutecznie (-40 klocków mniej)

Tortille pomidorowe z szafranowym kurczakiem na owocowej wysepce (mąż jak dostanie takie do łóżeczka na pewno będzie z Was dumny)


Tortille pomidorowe: opisu nie robię, bo zapewne wiedzie co z tym zrobić
-Mąka żytnia
-Woda
-Jajko
-Koncentrat
-Olej rzepakowy
-Sól

Kurczak: (przyprawy i do lodóweczki na 20 min)
-Szafran
-Papryka czerwona
-Czosnek
-Imbir świeży
-Kardamon

-Olej rzepakowy
------------------
W środeczek:

-Ser tarty
-Ogóras korniszony
-Kapary
-Nutka świeżej chilli
-Kolendra świeża
...ser, fistaszki, kiwi, banan und mandarinken





Delektujcie się i zaglądajcie czasami do nas
Jak nie macie nic przeciwko chętnie Wam coś podrzucę od czasu do czasu, tylko nie banujcie całusy! i formy!










Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 08:45:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Widzę po wiadomościach, że Paniom szanownym pasuje, więc wtrące się do Was troszkę dla odmiany


Dziś robimy szafranowe zdrowe pulpeciki

A więc:
Świeżo mielona wołowinka
Szafran nitki
Pieprz ziołowy
Jajeczko
Nutka oleju sezamowego
Kardamon
Bazylia
Oregano
Curry
********
Makaron razowy
********
Jogurcik naturalny
Czosnek/ niekoniecznie
Pomidorki
Bazyliia
Oregano
Słonecznik
Orzechy laskowe
Nerkowce
Natka z pietruszki


Mięsko kupjemy oczywiście na bazarku, prosimy Panią, aby zmieliła lub wkraczamy do domciu i mielimy sami(cóż za satysfakcja zrobić to samemu ja tam uwielbiam)
Po zmieleniu wrzucamy woła do mixera, do tego dajemy sól morską, bazylie i oregano, kardamon, troszkę curry, jajeczko i solidnie mixujemy.
Robimy małe kuleczki. Patelnie smarujemy delikatnie olejem rzepakowym, nagrzewamy i wrzucamy nasze cudeńka na 5 min od czasu do czasu machając patelnicą, a poźniej dajemy pod przykrywką na jakieś 3-4 min.

Na środeczek dajemy makaron, lejemy solidnie jogurtem na którego ląduje natka, układamy pomidorka i pulpeciki. Całość obficie posypujemy bazylią i oregano oraz pestkami słonecznika, nerkowcami i laskowymi. Gwarantuję niebo dla podniebienia i bombę zdrówka dla Waszych zgrabnych ciałek


Dziś się nie postarałem, lecz zrobiłem na odpie...rdol, bo mi ręce opadają po treningu.
Liczę, że się spodoba, przepis prosty, ale skuteczny! Smacznego


W razie wątów mogę już tu nie wracać, Wasza decyzja
Proszę o zatwierdzenie działalności




Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 15:52:49

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 15:56:56

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 15:57:42
...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Przypominam, że to temat tylko do wrzucania przepisów

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Saida widzę żelazą ręką wojujesz, w takim razie zapchajcie się dżemem

Wjeżdżamy na pełnej k...wie! Chciałbym Wam zaprezentować swoją ulubioną potrawę, która nada się i dla Was i dla rodziny. Smak urywa dupkę, że tak to powiem. Przepis nie z gazety, czy netu, lecz opracowywany wielokrotnymi próbami i testami połączeń smakowych!
Zacznijmy więc od początku.
Potrzebujemy:

Mięsko, najlepiej pasuje karkóweczka, ale ja dałem kuraka, ponieważ zostało mi ponad 1kg
Cebula Cukrowa
Cebula Czerwona
Czosnek
Imbir
Garam Masala
Curry
Kolendra
Pieprz Ziołowy
Natka Pietruszki
Olej Rzepakowy
Olej Sezamowy
Ocet do Sushi
Sos sojowy jasny
Sos Rybny
Włoszczyzna(proponuję zakupić mrożonkę Hortexu paski)
Ananas
Kapary
Papryczki Jalapenos
Sos a'la Tao Tao
Limonka
Grzybki Mun, mogą być Łysiczki dla głodnych ostrych jazd:D

Dobra, jedziemy.
Kurczaka kroimy w płaty, ubijamy tłuczkiem, kroimy na paski/kostkę
Do miski wlewamy olej rzepakowy, wrzucamy imbir, garam masale, curry, pieprz, kurczaka-mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Next day. Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją. W międzyczasie smażymy mięsko. Gdy się usmaży przerzucamy je do gara i na tym samym oleju po mięsku

podsmarzamy warzywa łącznie z ananasem i jalapenos. Gdy warzywka dojdą dorzucamy do gara z kurą i teraz tak: grzyby wlewamy razem z wodą. Gdy h2o będzie za mało

dolewamy tyle, aby przykryła naszą szamkę. Teraz wlewamy tu już według uznania sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, ocet do sushi i pseudo Tao Tao+kolendrę. Jeżeli

czujemy, że czegoś nam brakuje ładujemy ww przyprawy, dusimy ok 10-15 min na wolnym ogniu i gotowe. Jeżeli ma być ver oryginal chinol zaciągamy mąką ziemniaczaną. Tyle

z mojej strony. Jak ktoś jest z moich okolic zapraszam na degustacje:) Smacznego!


Jakiś sogacz na zachęte mile widziany, to zrobie Wam ucztę średniowiecza. Inaczej skasuje ddosem dział Lejdis













Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 17:41:49

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-19 17:43:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Na dobry początek znajomości macie jeszcze najprostrzy przepis mojej roboty na masło orzechowe.Ja robię z ziemnych, bo dają mi super powera do nocnego biegania w zimę. Możecie je robić z laskowych, orzechów nerkowca itp itd

Wrzucamy ok 0.5kg orzeszków na patelnię i je prażymy ok 10-15 min, aż ujrzymy na nich tłuszcz. Nie powinno się dopuścić do przypalenia tak jak w tym przypadku, ale w międzyczasie zachciało mi się brzuszków pare zrobić.




Następnie wrzucamy orzeszkY do mixera i mixujemy i tu może być 10 min, a może być 15, Mixujemy do czasu uzyskania takiej konsystencji




Z 0.5 kg orzeszków wychodzi pełna szklanka po małej nutelli




Nie polecam robić na noc, bo gwarantuje, że przed snem zniknie pół słoika. Cya
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
Paella
(przepis z hiszpanskiej "biblii" kulinarnej "1080 recetas de cocina" )
Porcja dla 6-8 osób

300 g surowych krewetek w skorupkach
1 kg malzy
1 ¾ dl oliwy
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu pomidorowego lub 1 duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
2 małe ośmiorniczki pokrojone w krążki (ja biorę mrożonkę)
500 g ryżu
3 gałązki pietruszki
1 szczypta szafranu
100 g groszku zielonego swiezego lub z mrożonki
1 czerwona papryka pokrojona w paski
Sól
Cytryna

Oczyścić krewetki, skorupki zalać dużą ilością wody i gotować ok 10 minut. Przecedzić bulion przez gęste sito (gazę). Oczyścić małże, zalać ½ dl wody, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i gotować 3-6 minut . Większość małży wyjąć ze skorupek, zostawić kilka dużych. Wywar z małży również przecedzić, połączyć z krewetkowym i dopełnić wodą do 1 i ¾ l – podgrzewać ale nie gotować.
Kuchenkę rozgrzać do 180˚C. Oliwę wlać do garnka, i podgrzać, wsypać cebule i czosnek – podsmażać na średnim ogniu ok 7 minut aż się zazłocą, dodać pomidora i dalej kilka minut podsmażać. Dodać krewetki i ryż(jeśli używa się surowych ośmiornic to dodać na tym etapie), podsmażać aż krewetki (i ew. ośmiornice)zmienią kolor. Posolić szczypta soli i zalać gorącym wywarem, delikatnie wymieszać. Szafran ubić w moździerzu z posiekana pietruszką, dolać dwie łyżki wrzątku, wymieszać i dodać do paelli. Dodać groszek, posolić ,delikatnie wymieszać i gotować kilka minut. Przybrać odłożonymi małżami i paskami papryki, wstawić do piekarnika na ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut a następnie przybrać garnek pokrojoną w cząstki cytryną i podawać
Smacznego
Przepis można modyfikować – np. na etapie dodawania groszku można dodać upieczone podudzia z kurczaka, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę albo kiełbaski chorizo. Ja dodaje często rybę pokrojona w dużą kostkę



...
Napisał(a)
Usunięty przez Ruda_29 za pkt 7 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 19
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium