Zrazy indycze:
Jako, że za indykiem nie przepadam, a nakupiłam za dużo to pokombinwałam nieco i wyszło nieźle :)
Mięso z piersi indyka (4 płaty) 480g
Ser mozarella 60g
Bekon - u mnie wersja medalion 90g
Nieliczone:
Pieczarki - 4 średnie sztuki
Pomidor - 4 niewielkie plasterki bez miąższu
Cebula - 1/4 średniej
przyprawy: Bazylia, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny, mix ziół.
- Cycki indycze rozbijamu przez folię na cienkie plastry.
- Pieczarki i cebulkę kroimy, smazymy na teflonie
- Cycki doprawiamy solą (delikatnie, bo boczek lekko słony) i pieprzem ziołowym
- zeszkloną cebulkę z pieczarkami kładziemy z jednej strony rozbitego cycka, z drugiej kładziemy po plasterku boczku
- na cebulkę i pieczarki układamy małe kawałki sera mozarella i przykrywamy kawałkami pomidora posypując bazylią (świeżą lub suszoną)
- Zawijamy zaczynając od strony z warzywami i serem
- wkładamy do brytfanki (u mnie keksówka), posypujemy pieprzem, solą, ziołami.
Pieczemy 40-60 minut do zrumienienia w temp 180 (u mnie termoobieg)
Doskonała jako wędlina na kanapki po przestygnięciu, lub na ciepło
1 taki rolmopsik ma 160,9kcal :
B 30,4
W 0,2
T 4,3