Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na całym świecie. Najpopularniejsza jest pieczarka biała, ale ostatnio coraz częściej można spotkać w sklepach pieczarki brązowe, które są twardsze od białej i bardziej aromatyczne. Pojawiają się też w sklepach pieczarki portabella, które pochodzą z Ameryki. Są brązowe, o dużym [...]
[...] 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym soczewica zielona 40 g cebula 20 g masło orzechowe 20 g sos sojowy 10 g erytrytol 15 g pieczarki 100 g koncentrat pomidorowy 30 g pestki dyni 10 g bulion warzywny wg uznania Energia i makroskładniki 492.1 kcal Białka: 26 g Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 59 g Suma [...]
Znani bracia Stoltman, Luke i Tom niedawno opublikowali film na swoim kanale YouTube, w którym opowiadają jak aktualnie wygląda ich dzień pod względem odżywiania. Aktualnie przygotowują się do zawodów Arnold Strongman Classic 2023 i codziennie dostarczają łącznie ponad aż 10000 kcal! Zarówno Tom, jak i Luke Stoltman są znani w sporcie Strongman ze [...]
[...] czerwona 100g Olej rzepakowy 5g Brukselka 100g Sposób przygotowania: Ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Podsmaż na oleju cebulę, dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i ugotowaną wcześniej brukselkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ugotowaną soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dusz całość na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki [...]
[...] z kurczaka (wcześniej zmielonego) 30 g parmezanu sól pieprz tymianek 10 g masła klarowanego Przygotowanie: Mięso doprawić, podsmażyć na maśle. Makaron ugotować (al dente), pieczarki, jarmuż oraz cebulę posiekać na mniejsze kawałki. Przygotować naczynie żaroodporne, na spodzie układać kolejno: makaron, jarmuż, pieczarki i cebulę. Doprawić solą i [...]
[...] przyprawach. Odstawiamy na minimum 1h. Pieczarki obieramy i kroimy. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę - chwilę podsmażamy po czym dorzucamy pieczarki. Jak pieczarki puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy około 700 ml wody. Przykrywamy naczynie i na wolnym ogniu gotujemy sos. Po około 15 minutach [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] całą noc. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 15 g oleju i smażymy kilka minut cebulę. Dodajemy pieczarki i na dość dużym ogniu dusimy razem z cebulą. Jak woda z pieczarek zacznie odparowywać, wciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy kurczaka i połowę cebuli, doprawiamy do smaku i smażymy. Kiedy mięso jest gotowe, przerzucamy je do [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
[...] Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie do miękkości razem z ulubionymi przyprawami. Ciasto kroimy na 5 równych pasków. Na połowę ciasta nakładamy pieczarki, paprykę, na wierzch plasterek sera brie. Przykrywamy drugą połową ciasta, nacinamy, smarujemy rozsmarowanym jajkiem. Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i dusimy około 10 minut. Dodajemy śmietankę, ponownie doprawiamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu. Dodajemy zmielone borowiki. Jeśli [...]