Czego potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 100 g kolorowej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 15 g ulubionej dzikiej oliwy
- 70 g sera brie
- 1 jajko
- ulubione przyprawy
Jak wykonać:
Pieczarki ścieramy na tarce i dusimy na wodzie z przyprawami. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie do miękkości razem z ulubionymi przyprawami. Ciasto kroimy na 5 równych pasków. Na połowę ciasta nakładamy pieczarki, paprykę, na wierzch plasterek sera brie. Przykrywamy drugą połową ciasta, nacinamy, smarujemy rozsmarowanym jajkiem. Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Gotowe. Najlepiej smakują na ciepło.
Wartości odżywcze:
Z tej porcji otrzymujemy 5 pasztecików.
Każdy to 280 kcal.
Białko 9,3 g, Tłuszcze 16,5 g, Węglowodany 24 g.
Smacznego!
No wygląda super i smakowicie.
No i takie jest.
Robie podobne, ale akurat wege nie jestem i dodaje mięsa do środka.
ja też często wrzucam. szczególnie jak mam mięso z rosołu, a nie mam czasu robić krokietów;)
Tez lubie w wielu wersjach robić, bo wszystko zależy od kreatywności naszej.
smarujemy rozsmarowanym jajkiem? :-P mega przepis :-)
Pewnie roztrzepanym :-) Bez jaja też wychodzą ale takiego kolorku nie mają.
Ale całym czy samym żółtkiem?
Przeważnie się samym żółtkiem smaruje, ale myślę że jak dasz całe jajo to też ok będzie.