Czego potrzebujemy:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 20 g oliwy - lub więcej
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- łyżka zmielonych na pył suszonych borowików
- 400 ml śmietany 30 %
Jak wykonać:
Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i dusimy około 10 minut. Dodajemy śmietankę, ponownie doprawiamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu. Dodajemy zmielone borowiki. Jeśli lubicie warto dodać natkę pietruszki. Na osobnej patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, i smażymy krótko zamarynowane polędwiczki. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy całość około 10 minut. Gotowe. Podane samodzielnie dadzą nam keto posiłek. Jeśli nie musicie się ograniczać, polędwiczki najlepiej smakują z makaronem.
Wartości odżywcze:
Całość dzielimy na 4 porcje.
Każda to 500 kcal.
Białko 34 g, Tłuszcze 38 g, Węglowodany 6 g.
Smacznego!