[...] chroniąc komórki organizmu. Poza ekstraktami roślinnymi w spalaczach można też spotkać związki zbliżone budową do najważniejszych substancji odżywczych, czy aminokwasy. L-karnityna, powstająca z aminokwasów, odgrywa rolę w dostarczaniu do aktywnych metabolicznie komórek tłuszczy, gdzie są spalane jako źródło energii. Aktywna jest [...]
[...] pożywką zarówno dla naszego mózgu, jak i centralnego układu nerwowego. W jakie składniki urozmaicić dietę, aby usprawnić procesy myślowe? Omega 3 Omega 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. W skład Omega 3 wchodzą: kwas dokozaheksaenowy (DHA) [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia. Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w składzie majonezu, jest E385, czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA. Spożywana w nadmiarze może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych. Przyjrzyjmy się zestawieniu i odpowiedzmy na pytanie, po [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, progesteron, insulina etc.), enzymy są chemią, aminokwasy budujące mięśnie, tłuszcze podskórne, wisceralne i wewnątrzmięśniowe to przecież struktury chemiczne. Chemiczni czy naturalni - co to w ogóle oznacza? Mało tego, [...]
[...] Napój firmy Tesco zawiera witaminę C, która, jak wspomniałem wcześniej, w połączeniu z benzoesanem sodu może powodować powstawanie benzenu. W napoju Fanta obecny jest kwas węglowy, którego celem jest nadanie przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Nie ma żadnych potwierdzonych negatywnych właściwości tego związku. Wartości odżywcze Napój [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] sobie z codziennymi czynnościami, sportem i rekreacją. Niestety - pomiędzy grupami z diklofenakiem + placebo i diklofenakiem + kurkumina nie stwierdzono istotnych różnic. kwas hialuronowy – w postaci tabletek czy roztworu posiada niską biodostępność, z kolei wykazuje działanie przy podawaniu iniekcyjnym do stawu. Nandrolone – istnieją [...]
[...] ją na bazie wywaru warzywnego, ale też mięsnego i dodaje się żelatyny. Porównanie galaretek Dr. Oetker Galaretka winogronowa Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina). 100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 52 kcal, w tym: 1,7 [...]
[...] Zero Bez wątpienia najpopularniejszy napój gazowany dostępny na rynku. Występujący w różnych pojemnościach i smakach. Skład: Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero [...]
[...] ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże [...]
[...] Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g tego dżemu dostarczy 143 kcal, w tym: 35,1 g węglowodanów (w tym 33 g cukrów) [...]
[...] iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
[...] że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie przypomnienie, co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68,97 g 8-10 g wielonienasyconych [...]
[...] uboczne nawet po kilku dniach stosowania, np. powszechnie znane są zaburzenia funkcji wątroby po doustnych SAA, niektóre (np. anapolon) powodują zgagę, niestrawność, nadkwasotę i inne widoczne skutki. Nadciśnienie indukowane SAA może być zauważalne już po kilku godzinach od iniekcji środka. Ogólnie, nie da się powiedzieć, jak bardzo i jak [...]