SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 16

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 200832

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 144
To właśnie Wy pomyślcie bo tej tabelce zachodzi cudowne rozmnożenie
dobrze wiem ze bialko w temperaturze powiedzmy do 150 stopni nie traci tych najpotrzebniejszych nam kulturystom właściwości ani też w tej temperaturze białka nie ubywa jeśli np przyrdząde 500 gr surowego kurczaka 500 gr surowego kurczaka ma 100 gr białka (surowy kurczak w 100 gr ma 20 gr białka mniej wiecej )
to po np USMAŻENIU kurczak powinien mieć również 100 gr białka ale ważyć mniej to fakt i teraz 2 fakty
ILOŚĆ BEWZGLĘDNA BIAŁKA SIĘ NIE ZMIENI PO USMAŻENIU BĘDZIE TE 100 GR białka w jakiejś x <500 gr (500 gr masa początkowa ) WIĘC wartość bezwględna białka się nie zmieni jak było 100 gr tak będzie ALE wartość WZGLĘDNA się zmieni bo MASA białka po usmażeniu choć będzie taka sama to jednak będzie stanowiła większy procent WIĘC wartość względna wzrośnie jednak co mi z tego że wzrośnie wartość względna masy białka skoro dalej będzie to 100 gr ? rozumiecie ?
a teraz inna sprawa w tej tabelce co podał anubis (skróciłem ją )
jeden boczek ma 8 ,66 gr białka a drugi ma 35 gr po upieczeniu to oznacz wzrost BEZWZGLĘDNEJ masy białka mieroznej w gramach i o to mi chodzi właśnie , gdyby to były procenty to ok rozumiem że po usmażeniu zmniejsza się pozostała masa i 8 gr białka nie stanowi już 8 procent tylko więcej ale anubis podał białko w gramach

wedzony
Energia 556 kcal
Białko 8.66 g
Tłuszcze 57.54 g
Węglowodany 0.09 g

pieczony
Energia 563 kcal
Białko 35.51 g
Tłuszcze 45.36 g
Węglowodany 0.59 g



Zmieniony przez - samiecalfa w dniu 2014-08-28 13:37:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 301 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 14595
mam pytanie czmeu niby w bazie potrzeningu placki ziemniaczane maja az 15 g tłuszczu na 100g ?? przeceiz tam sa tylko ziemniaki maka jaja sol itp .... bo ja je smaze bez oleju to cos odjac czy slepo wierzyc w ten licznik?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 6280 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 53732
samiecalfa
To właśnie Wy pomyślcie bo tej tabelce zachodzi cudowne rozmnożenie
dobrze wiem ze bialko w temperaturze powiedzmy do 150 stopni nie traci tych najpotrzebniejszych nam kulturystom właściwości ani też w tej temperaturze białka nie ubywa jeśli np przyrdząde 500 gr surowego kurczaka 500 gr surowego kurczaka ma 100 gr białka (surowy kurczak w 100 gr ma 20 gr białka mniej wiecej )
to po np USMAŻENIU kurczak powinien mieć również 100 gr białka ale ważyć mniej to fakt i teraz 2 fakty
ILOŚĆ BEWZGLĘDNA BIAŁKA SIĘ NIE ZMIENI PO USMAŻENIU BĘDZIE TE 100 GR białka w jakiejś x <500 gr (500 gr masa początkowa ) WIĘC wartość bezwględna białka się nie zmieni jak było 100 gr tak będzie ALE wartość WZGLĘDNA się zmieni bo MASA białka po usmażeniu choć będzie taka sama to jednak będzie stanowiła większy procent WIĘC wartość względna wzrośnie jednak co mi z tego że wzrośnie wartość względna masy białka skoro dalej będzie to 100 gr ? rozumiecie ?
a teraz inna sprawa w tej tabelce co podał anubis (skróciłem ją )
jeden boczek ma 8 ,66 gr białka a drugi ma 35 gr po upieczeniu to oznacz wzrost BEZWZGLĘDNEJ masy białka mieroznej w gramach i o to mi chodzi właśnie , gdyby to były procenty to ok rozumiem że po usmażeniu zmniejsza się pozostała masa i 8 gr białka nie stanowi już 8 procent tylko więcej ale anubis podał białko w gramach

wedzony
Energia 556 kcal
Białko 8.66 g
Tłuszcze 57.54 g
Węglowodany 0.09 g

pieczony
Energia 563 kcal
Białko 35.51 g
Tłuszcze 45.36 g
Węglowodany 0.59 g



Zmieniony przez - samiecalfa w dniu 2014-08-28 13:37:23


ehh łopatologicznie: kuciak na patelnie = mniej woda, mniej tłuszcza
to samo z boczka na patelnia = mniej woda, mniej tłuszcza
z 100g boczka się robi mniej boczka, czyli nadal jest 9b/57t ale w pieczonym 100g juz jest 35b/45t jak wrzucisz 100g pieczonego na wage
rozumaju??
gajdol1
mam pytanie czmeu niby w bazie potrzeningu placki ziemniaczane maja az 15 g tłuszczu na 100g ?? przeceiz tam sa tylko ziemniaki maka jaja sol itp .... bo ja je smaze bez oleju to cos odjac czy slepo wierzyc w ten licznik?

najlepiej dodaj ilość składników które użyłeś do ciasta i tyle, a nie wpisuj ślepo gotowych dań bo np ktoś może do środka lać oleju, smażyć na nim i jeszcze oblewać i wyjdzie mu np 40g tłuszczu na 100.

Uwaga, moje wypowiedzi zawierają dozę ironii i proszę nie brać ich na poważnie, ponieważ nie odpowiadam za krzywdy moralne.


They see me rollin...
They hatin...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
wędzony boczek nie traci wiele na masie bo nie jest poddawany wysokiej obróbce termicznej i dlatego ma wartości zbliżone do surowego. Wkąłdasz 100g do wędzarni wyjmujesz moze 90g. W piecoznym te straty masy są większe.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
gajdol1
mam pytanie czmeu niby w bazie potrzeningu placki ziemniaczane maja az 15 g tłuszczu na 100g ?? przeceiz tam sa tylko ziemniaki maka jaja sol itp .... bo ja je smaze bez oleju to cos odjac czy slepo wierzyc w ten licznik?


Licz to co dodajesz do posiłku a nie co jest podane w tabeli. W niej mogą być placki smażone na 15g tłuszczu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 384
mam pytanie czy przy diecie redukcyjnej po posilku potreningowym moge czuc sie napchany czy nalezy cos zmienic aby tak nie bylo

Miecios

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zawsze może się tak poczuć. Powodów może być wiele. Np krew, która napływa do mięśni, po treningu dużych partii. Żołądek w tym czasie nie pracuje tak jak powinien.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 384
czyli wszystko jets Ok nie mam sie co martwic Dzieki wielkie

Miecios

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 384
Chcialbym sie dowiedziec czy przydiecie redukcyjnej miedzy posilkami moge podjesc jakiegos owoca typu pare winogron ,kawalek jablka, pomaranczy czy w przypadku tej diety trzeba sie stosowac do niej zelaznie. Chodzi mi o podjadanie wylacznie owocow niczego wiecej
Z gory dzieki ! :)

Miecios

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
na redukcji podjadanie taki owocami jak winogrono, banan to strzał w kolano, inne owoce trochę lepiej się nadają, ale jednak przekąskami powinny być jakieś orzechy, nasiona i to oczywiście w rozsądnych ilościach
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ile czasu redukcja??

Następny temat

Dieta na redukcje pomoc

WHEY premium