dobrze wiem ze bialko w temperaturze powiedzmy do 150 stopni nie traci tych najpotrzebniejszych nam kulturystom właściwości ani też w tej temperaturze białka nie ubywa jeśli np przyrdząde 500 gr surowego kurczaka 500 gr surowego kurczaka ma 100 gr białka (surowy kurczak w 100 gr ma 20 gr białka mniej wiecej )
to po np USMAŻENIU kurczak powinien mieć również 100 gr białka ale ważyć mniej to fakt i teraz 2 fakty
ILOŚĆ BEWZGLĘDNA BIAŁKA SIĘ NIE ZMIENI PO USMAŻENIU BĘDZIE TE 100 GR białka w jakiejś x <500 gr (500 gr masa początkowa ) WIĘC wartość bezwględna białka się nie zmieni jak było 100 gr tak będzie ALE wartość WZGLĘDNA się zmieni bo MASA białka po usmażeniu choć będzie taka sama to jednak będzie stanowiła większy procent WIĘC wartość względna wzrośnie jednak co mi z tego że wzrośnie wartość względna masy białka skoro dalej będzie to 100 gr ? rozumiecie ?
a teraz inna sprawa w tej tabelce co podał anubis (skróciłem ją )
jeden boczek ma 8 ,66 gr białka a drugi ma 35 gr po upieczeniu to oznacz wzrost BEZWZGLĘDNEJ masy białka mieroznej w gramach i o to mi chodzi właśnie , gdyby to były procenty to ok rozumiem że po usmażeniu zmniejsza się pozostała masa i 8 gr białka nie stanowi już 8 procent tylko więcej ale anubis podał białko w gramach
wedzony
Energia 556 kcal
Białko 8.66 g
Tłuszcze 57.54 g
Węglowodany 0.09 g
pieczony
Energia 563 kcal
Białko 35.51 g
Tłuszcze 45.36 g
Węglowodany 0.59 g
Zmieniony przez - samiecalfa w dniu 2014-08-28 13:37:23