[...] które dostarczają cenne dla naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT - oleje roślinne) czy kwasy omega-3 ( tłuste ryby morskie - szczególnie śledź, makrela i łosoś) Te drugie wykazują nawet korzystny wpływ w procesie spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż zmniejszają produkcję trójglicerydów w ścianie jelita cienkiego [...]
[...] na teflonie ryby - pieczone, gotowane, smażone bez panierki, ewentualnie w jajku, konserwowe: mintaj morszczuk sola panga dorsz grenadier raz w tygodniu wędzona lub świeża makrela lub łosoś sieja pstrąg szczupak c- tłuszcze -olej lniany -oliwa z oliwek -orzechy arachidowe Nie zapominajmy o warzywach !!!! -niezmiernie istotne w diecie - [...]
[...] na 6 posiłkach dziennie . je sie w niej tylko pokarmy wysoko nasycające, pije sie przynajmniej 2 litry wody dziennie. Dzień 1: posiłek 1:pomarańcze i brzoskwinie posiłek 2:makrela i orzechy wloskie lub laskowe posiłek 3:jabłko orzechy posilek 4:ogórki, sałata, pomiodry, plasterki sera posiłek 5:jabłko, gruszka ewentualnie jakieś cytrusy posilek [...]
[...] pestek winogron, • avocado, • orzechy, • migdały. Kolejnym niezbędnym składnikiem są tłuszcze z grupy Omega 3. Najlepszym źródłem Omega 3 są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk). Kwasy tłuszczowe Omega 3 pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej oraz zapewniają prawidłowe [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] -SUBSTYTUT – czasami zdarza się zjeść zupę z obiadu, bądź jakieś 2 kanapki z szynką i serkiem topionym + warzywa typu pomidor ogórek. -SUBSTYTUT – czasami jem rybę z puszki (makrela w sosie pomidorowym) Napoje pite za dnia: Na co dzień :na co dzień staram się pić głównie wodę (ok2,5l dziennie), Czasami: sok multiwitamina caprio (2l) [...]
Witam, piszę tutaj jako osoba początkująca, dlatego, mimo, że starałem się jak najlepiej dostosować plan treningu i dietę, chciałbym prosić Was o wskazówki i uwagi dotyczące tego co powinienem zmienić. Mam 18 lat, 172 cm wzrostu i jestem ektomorfikiem - ważę 52 kg. Do tej pory (przez około 6 miesięcy) starałem się w miarę regularnie ćwiczyć, [...]
[...] i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, [...]
[...] ryby, jajka Źródła węglowodanów: ryż brązowy - planuję jeść wyłącznie ten rodzaj, płatki owsiane, makaron durum, kasza gryczana Źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, omega-3, makrela, żółtka jajek, olej lniany W dzień treningowy Początkowo planuję spożywać około 3100kcal Białko: 2,2g / 1kg masy ciała = 187g Węgle: 4g / 1kg m.c. = 340g Tłuszcz: [...]
[...] czyli NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), bez których nasz organizm nie mógłby funkcjonować. Takie tłuszcze występują np. w oliwie z oliwek, rybach tłustych - makrela, węgorz, śledź itd. Bardzo ważne również są WNKT(wielo nienasycone kwasy tłuszczowe)do, których zalicza się Omega-3 i Omega-6 których spore ilości występują w oleju [...]