SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy mogę zastosowac tą diete przy porannym treningu?

temat działu:

Dietetyka sportowa

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 730

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 377
Witam.Chciałbym sie od was dowiedzieć jak się odżywiać przy porannym treningu i popołudniowej pracy.Mam dietę ustawioną na trening wieczorny ,ale niestety zmieniły mi się godziny pracy..Podaję mój plan dnia:
8:00-pobudka
8-30-śniadanie
10:00-11:00trening
11:30-II śniadanie
13:20-obiad
14:00 idę do pracy
17:00-I posiłek w pracy
19:40-II posiłek w pracy
23:00-koniec pracy
23:20-kolacja
00:30-idę spać
Czy według was mogę zjadać posiłki o tych porach?Dodam że trening siłowy mam 3 razy w tyg.co drugi dzień i 2 razy trening kardio ok. 1 godziny.Wszystkie pory posiłków są regularne i nie bardzo mogę je zmienić(przynajmniej w pracy).Wrzucam dietę,najbardziej chodzi mi o to czy mogę ją zastosować i pozmieniać tylko pory przyjmowania posiłków i będzie ona tak samo efektywna.Jeżeli temat założyłem nie w tym dziale to proszę o info gdzie go przenieść.Z góry dziękuję.


PLAN
ŻYWIENIOWY WRAZ Z SUPLEMENTACJĄ
NA
OKRES 4 TYGODNII


DLA








Opracowanie:

mgr Arkadiusz Powierza




I. ANALIZA MASY CIAŁA I ZAPOTRZEBOWANIA ENERGETYCZNEGO




IMIĘ I NAZWISKO
DATA POMIARU
WIEK 29
WZROST 192cm
WAGA CIAŁA /aktualna/ 102 kg
BMI /aktualne/ 27,65 kg/m2
WAGA CIAŁA /docelowa/ 102 kg wyłącznie zmiana poziomu tkanki tłuszczowej i zwiększenie masy mięśniowej
BMI /docelowe/ 27,65 kg/m2
OBECNY POZIOM TK.TŁUSZCZOWEJ 17,5% M.C
PLANOWANY POZIOM TK.TŁUSZCZOWEJ 12%M.C redukcja o ok.5%3-4kg
PPM / podst. przemiana materii/ ok.2300kcal
CPM / całkowita przemiana materii/ ok.2900kcal / BEZ TRENINGU/
CPM /w diecie / do3300kcal
WYDATEK ENERGETYCZNY
treningu siłowego ok.400kcal
WYDATEK ENERGETYCZNY
treningu aerobowego ok.750kcal
ZAPLANOWANYWY
DEFICYT ENERGETYCZNY ***
CPM/diety/-[CPM +kcal na treningu] 3300-[2900+1150]=750
TYGODNIOWO min.2400kcal
Tj. w przeliczeniu na tłuszcz ok.250g
PRZEWIDYWANY CZAS
OSIĄGNIĘCIA PROPORCJI MASY MIĘŚNIOWEJ DO POZIOMU TKANKI TŁUSZCZOWEJ ok.12tygodni



*** ZAPLANOWANY DEFICYT ZOSTANIE POKRYTY ZPRZEZ ORGANIZM Z WŁASNEGO ZAPASU ENERGETYCZNEGO [ TKANKI TŁUSZCZOWEJ ZAPASOWEJ ] W ILOŚCI MINIMUM 250g W PRZELICZENIU NA TYDZIEŃ.








OBJAŚNIENIA

BMI - ( Body Mass Index) to współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała
podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
Wartości prawidłowe wynoszą od 18,5 do 24,99 kg/m2. Mniejsze stanowią o niedożywieniu, a większe wskazują na nadwagę lub otyłość.

Klasyfikacja stopnia nadwagi w zależności od wskaźnika masy ciała

< 15 - wygłodzenie
15,0- 17,4 wychudzenie
17,5- 18,4 niedowaga
18,5- 24,9 wartość prawidłowa
25,0- 29,9 nadwaga
30,0- 34,9 I stopień otyłości
35,0- 39,9 II stopień otyłości
> 40,0 otyłość skrajna

Oznaczanie BMI ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, miażdżycą. Im mniejsza wartość wskaźnika masy ciała, tym ryzyko wystąpienia takich chorób mniejsze.

FFM MASS - zawartość beztłuszczowej masy ciała w kg. Wartość obejmuje tkankę mięśniową, narządy wewnętrzne, inne tkanki " miękkie", układ kostny.
Najczęściej zmiany beztłuszczowej masy ciała są wynikiem zwiększania się np. pod wpływem treningu fizycznego, lub zmniejszania np. zbyt rygorystyczne diety.

PPM - podstawowa przemiana materii. Określa najniższą, niezbędną ilość kalorii jaką potrzebuje organizm. Wartość PPM jest bardzo zróżnicowana i uzależniona od takich czynników jak: płeć, wzrost, masa ciała, wiek i inne. Czynniki zwiększające PPM to m.in. dobry stan odżywienia, nadczynność tarczycy, stany gorączkowe, niska temperatura otoczenia. Natomiast czynniki zmniejszające PPM to:
niedożywienie kaloryczne, niedoczynność tarczycy, czy leki stosowane w leczeniu nadciśnienia.

CPM - całkowita przemiana materii. Określa całkowite, dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Zawiera PPM , ilość kalorii potrzebną na trawienie i codzienną aktywność fizyczną.

CPM DIET - określa zapotrzebowanie organizmu na energię, które jest ściśle powiązane z wiekiem, poziomem aktywności fizycznej, składem ciała.


TYGODNIOWY JADŁOSPIS O ANABOLICZNYM WPŁYWIE NA ORGANIZM PRZY JEDNOCZESNEJ REDUKCJI TKANKI TŁUSZCZOWEJ DO STOSOWANIA W POŁĄCZENIU Z TRENINGIEM SIŁOWYM 3x TYGODNIOWO I TRENINGIEM AEROBOWYM 3-4 x TYGODNIOWO
DLA : 102kg/192cm
PONIEDZIAŁEK
Przy założeniu :
POBUDKA ok.600
TRENING PO POŁUDNIU ! w godz. 1700 -1830

KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.630 płatki owsiane:4łyżki /0,5szklanki/*+ banan 100g lub winogrono/rodzynki + jogurt 0,2l+0,250ml sok pomarańczowy 450 10 90 5
2. ok.930
75g/3kromki-chleb razowy/żytni +10gmasła + 20gchuda wędlina / drobiowa / +150g twarożku ziarnistego+1jabłko/- owoc lub sok+ 2łyżeczki masła orzechowego 730 30 100 25
3. ok.1230 pasta200g/makrela/+200gtwarożek z surówką warzywną / mix z surowych warzyw+ oliwki / 650 30 100 20
4. ok.1600 kanapki żytnio-razowe 50-75g +chuda wędlina lub ryba ok. 100g +pomidor, ogórek świeży +kefir0,2l
+ kawa 430 20 75 5
od.1700
do 1830 TRENING FITNESS + KARDIO
Podczas treningu napój izotoniczny 1L / h po zakończeniu 30min. treningu banan + SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml- wody 360 30 55 <2
5. ok.1330 filet drobiowy -200g pieczony lub gotowany +50g makaronu* z surówką warzywną 250g / mix z sałat i pomidorów / 460 30 70 <5
6. ok.2230
SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
<3300kcal
ok.180g
ok.490g
80g#
# Pomiędzy posiłkami 2-3 stosować ok.20g /250Kcal/ orzechów, migdałów lub
ziarna słonecznika itp . - koniecznie do południa!

W ciągu dnia dodatkowo do 5 L płynów w postaci : herbaty zielonej lub wody mineralnej niskosodowej!!!



WTOREK
DZIEŃ WOLNY OD TRENINGU

Przy założeniu : POBUDKA ok.600


KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU Kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.630 Musli 150g + owoc100g/ pomarańcza lub jabłko+ jogurt naturalny 0,2l 400 15 80 5
2. ok.930
Pasta twarogowo-rybna /np. 200g makrela+200g twarogu/ +100g - razowo-żytnie pieczywo + 2 pomidory + sok jabłkowy 0,3l 670 25 100 15
3. ok.1230 200g sałatka z gotowanych warzyw +2jajka na miękko+ kefir 0,5l 0,5% tł. 2łyżeczki masła orzechowego 620 20 70 25
4. ok.1630
kasza/gryczana/100g*z warzywami 200g +filet z ryby lub drobiu 150g + 0,5l soku pomidorowego 650 25 90 <5
5. ok.1930 3-4 ziemniaki pieczone lub gotowane 200g łososia+200g surówki wielowarzywna +sok warzywny 500 30 80 10
6. ok.2200 SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
do.3000kcal
ok.145g
ok.430g
<65g





W ciągu dnia dodatkowo do 4 L płynów w postaci : herbaty lub wody mineralnej niskosodowej !












ŚRODA

Przy założeniu :
POBUDKA ok.600
TRENING PO POŁUDNIU ! w godz. 1700 -1830

KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.630 100g-GRANOLI /MUSLI+150g twarożku+ jabłko 200g +
sok pomarańczowy 0,33ml 450 15 90 5
2. ok.930
ryba tłusta pieczona lub grilowana /np. łosoś/ 200g +surówka 150+2łyżki oliwy +ryż 100g*- dziki lub razowy +sok grejpfrut lub ananas + 2łyżeczki masła orzechowego 850 30 110 30
3. ok.1230 100g makaronu z warzywami 150g+150g fileta z dorsza+ 200ml soku warzywnego 600 35 100 5
4. ok.1600 sałatka: tuńczyk 150g +1ogórek kiszony + 1jajko gotowane + cebula +pieczywo pełnoziarniste ok.50g+ KAWA 450 25 45 5
od.1700
do 1830 TRENING FITNESS + KARDIO
Podczas treningu napój izotoniczny 1L / h po zakończeniu 30min. treningu banan + SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml- wody 360 30 55 <2
5. ok.1930 Gulasz cielęcy lub wołowy 150g +kasza gryczana 50g z surówką warzywną / seler lub mix z sałat i pomidorów / 480 35 60 10
6. ok.2200 SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
<3300Kcal
200g
<485g
ok.80g#
# Pomiędzy posiłkami 2-3 stosować ok.25g /250Kcal/ orzechów, migdałów lub ziarna słonecznika itp . - koniecznie do południa!

W ciągu dnia dodatkowo do 5 L płynów w postaci : herbaty lub wody mineralnej niskosodowej!!!





CZWARTEK
DZIEŃ WOLNY OD TRENINGU

Przy założeniu : POBUDKA ok.600


KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU Kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.630 płatki owsiane: 8-łyżek + suszone lub świeże owoce-ok.150g+ rodzynki 15g + jogurt natur.0,5l 600 15 110 10
2. ok.930 100g kaszy gryczanej +150g-łosoś lub inna ryba z grila-150g-surówka warzywna 650 30 120 20
3.ok.1230 Kanapki-4kromki-100g pieczywa pełnoziarnistego +10g masła + 100g chudej wędliny+250ml jogurtu 350 20 50 10
4. ok.1630 200g-pieczonego mięsa chudego np. schabu +4 śr. ziemniaki+ 200g surówki z selery lub pory 650 35 80 10
5. ok.1930 sałatka: dorsz lub tuńczyk 150g +1ogórek kiszony + 1jajko gotowane + cebula +pieczywo pełnoziarniste ok.50g 450 25 65 5
6. ok.2200 SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
<2900
155
ok.420g
ok.60g



W ciągu dnia dodatkowo do 4 L płynów w postaci : herbaty lub wody mineralnej niskosodowej!!!











PIĄTEK

Przy założeniu :
POBUDKA ok.600
TRENING PO POŁUDNIU ! w godz. 1700 -1830

KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.630 Musli 120g-1szklanka+ ok. 0,5l jogurtu+1 pomarańcza 560 15 110 10
2. ok.930
Pasta jajeczna 3-4jaja2-3łyżeczki majonezu ze szczypiorkiem +2pomidory +2kiszone ogórki +75g pełnoziarnistego pieczywa + sok wielowarzywny 0,35l + 2łyżeczki masła orzechowego 650 30 50 20
3. ok.1230
200g twarogu/ +100g - makaronu +3 pomidory+sok grapefruitowy 0,3l 540 25 90 10
4. ok.1600
ryż razowy 100g* z warzywami 150g +100g fileta z dorsza+ kefir lub jogurt naturalny 0,5l 0,5% tł 590 35 85 <5
od.1700
do 1830 TRENING FITNESS + KARDIO
Podczas treningu napój izotoniczny 1L / h po zakończeniu 30min. treningu banan + SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml- wody 360 30 55 <2
5.ok.1930 150g gotowane na parze warzywa /brokuł, kalafior /+200g gotowanej lub grilowanej piersi z kurczaka lub polędwicy wieprzowej+ sok wielowarzywny 480 35 70 5
6. ok.2230
SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
<3300kcal
ok.185
ok.465
ok.70 #
# Pomiędzy posiłkami 2-3 stosować ok.25g /250Kcal/ orzechów, migdałów lub
ziarna słonecznika itp . - koniecznie do południa!

W ciągu dnia dodatkowo do 5 L płynów w postaci : herbaty zielonej lub wody mineralnej niskosodowej!!!






SOBOTA

DZIEŃ WOLNY OD TRENINGU

Przy założeniu : POBUDKA -wyjątkowo ok.700


KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.730 *makaron 100g
/semolina di grano durro/
+twaróg chudy-150g +pomidory+ kawa 550 10 80 5
2. ok.1100
2-Tosty wędliną 100g i żółtym serem do 30g + pomidory lub inne surowe warzywa np. papryka, ogórek ok150g +1-pomarańcza 550 25 75 15
3. ok.1530 150g pieczonych ziemniaków +200g-łosoś lub inna ryba z grila-150g-surówka warzywna+
oliwa 1-2 łyżeczki 650 30 120 20
4. ok.1730 0,5lkefiru 0,5% tł +kanapka pełnoziarnista 50g z chudą wędliną 40g + 1 pomidor 350 20 60 <10
5. ok.1900 200g gotowanych na parze warzyw
+ 200g - pierś indyk/kurczak + jogurt lub maślanka ok.250ml 450 35 80 <5
6. ok.2230
SHAKE -BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody 120 30 5 1

OGÓŁEM:
<2900Kcal
ok.150g
ok.420
55g




W ciągu dnia dodatkowo do 4 L płynów w postaci : herbaty zielonej lub wody mineralnej niskosodowej!!!







NIEDZIELA

DZIEŃ WOLNY OD TRENINGU

Przy założeniu : POBUDKA -wyjątkowo ok.730

KOL. POSIŁEK SKŁAD POSIŁKU kcal BIAŁKO
[g] CUKRY
[g] TŁUSZCZ
[g]
1. ok.800
kanapki żytnie100g + 150gtwarogu +2pomidory +cebulka , czosnek +kefir 0,2l 500 15 70 5
2. ok.1100
Jajecznica z 3jaj na maśle ze szczypiorkiem+2pomidory +75g/3kromki pełnoziarnistego pieczywa + sok warzywny 0,25l 550 30 50 20
3. ok.1500 150g-ryba chuda (tuńczyk, dorsz)+
Warzywa200g + kasza gryczana-100g lub 200g ziemniaków 600 30 100 10
4. ok.1800
kanapki żytnie50g + 100g pasty jajecznej /2jaj/ze szczypiorkiem natką pietruszki + kefir lub maślanka 0,25l 420 30 70 10
2. ok.2030 150g-chudego najlepiej grilowanego mięsa np.polędwica lub drób z surówką warzywną / mix z sałat i pomidorów+papryki+ sera feta+ oliwki / 600 20 90 10
5. ok.2000 SHAKE-BIAŁKOWY 30g/150-200ml-mleka 0,5% tł lub wody do120 30 <5 <5

OGÓŁEM:
<2800Kcal
ok.155g
ok.360g
ok.50g

*przed gotowaniem

DO KAŻDEGO GŁÓWNEGO DANIA W MIARĘ MOŻLIWOŚCI DODAJEMY ZUPY WIELOWARZYWNE WEDŁUG UPODOBANIA KONIECZNIE PRZED GŁÓWNYM DANIEM ok.15-20min,








ZALECANE I UWZGLĘDNIONE SUPLEMENTY DIETY:

PREPARAT MULTIWITAMINOWY Z MINERAŁAMI ***- 1szt- do
głównego posiłku ok.12-14h np. Daily Complet -Ultimate lub MAXIVIT

OMEGA3-capsułki żelowe# 1-2szt.do głównego posiłku ok.12-14h

ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA np.X-TREME95/INKOSPORT/***
min.80%białka/-lub innego wysokobiałkowego preparatu / WHEY-
ULTIMATE, UNIVERSAL, MLO, TWENLAB /
w formie SHAKEA 2x dziennie /wieczorem po treningu oraz przed
snem po 30g /
w dniu bez treninu 1x dziennie 30g ! przed spaniem
/ dodatkowe 25-30g BIAŁKA/ W PORCJI

ODŻYWKA WĘGLOWODANOWO-BIAŁKOWA np.X-TREME
WEIGHT GAINER /INKOSPORT/ # /LUB INNY GAINER w/w firm
do 20%białka i 70% węglowodanów/-lub innego tego typu preparatu
w formie SHAKEA 1x rano do śniadania (uzupełnienie) ok.50g lub w
zastępując je ok.150g . Dodatkowo można zastosować porcję 45min.
przed treningiem i ok.30min.po jego zakończeniu w ilości
ok.100g/200ml wody
AMINOKWASY WOLNE np.AMINO 2000 / ULTIMATE/ #
2-3 tab. 3-4xdziennie pomiędzy posiłkami w celu zwiększenia bilansu azotowego / gdyby posiłki były skąpe w białka - inne niż w tabelce/


*** NIEZBĘDNE
# ZALECANE
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suple na redukcje

Następny temat

dietka na mase dla endomorfika do sprawdzenia

WHEY premium