Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]
[...] miesięcznie stosował 50 ml oleju z witaminą D. W normalnych warunkach ta witamina jest niegroźna, ale zawodnik brał 50 ml, a każdy mililitr dostarczał 50 000 IU witaminy D. Po 2 latach doznał zwapnienia nerek. 22-letni kulturysta sięgał po 2 500 000 IU witaminy D miesięcznie - normalne dawkowanie to 1 000 - 4 000 IU dziennie. [...]
[...] dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja 50 mg siarczanu cynku dziennie, suplementacja 100 mg pantotenianu wapnia (witaminy B5) dziennie lub kombinacja obu tych suplementów dwa razy w tygodniu zostały porównane z miejscowym podawaniem 2-procentowego roztworu minoksydylu u 73 kobiet z [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] Tymczasem w środku jest dokładnie to samo białko serwatkowe (np. WPC)! Mogę zresztą godzinami o tym pisać – „środki odchudzające dla kobiet”, „witaminy dla kobiet”. Ba, czekam jeszcze tylko na specjalne sztangi dla kobiet, „dopasowane do kształtu palców oraz dostosowane kolorem do twojego [...]
[...] zapalnego u sportowca. 4. Umiarkowane dawki witamin A, C, E – sprzyjają redukcji stanu zapalnego (ale nadmiar hamuje adaptację do wysiłku, więc jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową). 5. Jeśli wracasz do aktywności fizycznej po wakacjach, zastosuj minimalną objętość i intensywność treningu (np. FBW, 2 serie na partię, ciężar 50% [...]
[...] zwiększa poziom hormonu wzrostu i tempo przemiany materii oraz wzmacnia układ odpornościowy. Nasiona słonecznika Nasiona słonecznika są dobrym źródłem zdrowych tłuszczy i witaminy E, ale również dostarczają trzech ważnych aminokwasów: argininę, glutaminę i betainę. Orzechy włoskie Orzechy są na ogół zdrowymi pokarmami, ale nie wszystkie są [...]
[...] zatem podobne cechy i zadania jak gainery. Nie wymagają jednak dodatku płynu. Są więc łatwiejsze do wykorzystania np. w podróży. Często wzbogacone są również w witaminy i minerały. Większość energii, jaką dostarczają, pochodzi z węglowodanów, a białka z reguły jest poniżej 15 g. Żywność funkcjonalna o zwiększonej ilości białka Ta [...]
[...] witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Czego się dowiesz czytając ten artykuł? Strategie dawkowania Badania nad optymalnymi schematami suplementacji witaminy D dla sportowców nie przyniosły jeszcze jednoznacznych wyników. Wartości referencyjne dla spożycia witaminy D u dorosłych różnią się znacznie, z zalecanymi dziennymi [...]
[...] jadłospis. Łączenie różnych źródeł białka przyniesie nam na pewno nie tylko przyjemność ze względu na wielorakość walorów smakowych, ale również świetnie wpłynie na naszą dietę. Wszystko to za sprawą różnych aminokwasów, dostarczanych z alternatywnymi produktami oraz wielu cennych składników, takich jak witaminy, minerały czy kwasy tłuszczowe.
[...] Natomiast nie są one sobie równe. Poniżej zestawienie tych dwóch produktów: Siemię lniane zawiera sporo błonnika, w przeciwieństwie do oleju lnianego. Siemię lniane zawiera witaminy oraz minerały, natomiast olej lniany jest w tym przypadku praktycznie jałowy, zawiera jedynie niewielką ilość wapnia i witaminy E. Siemię lniane z racji obecności [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] szkodliwy. Almond Brezze napój migdałowy Skład: filtrowana woda migdały węglan wapnia sól morska cytrynian potasu karagen lecytyna słonecznikowa naturalny aromat palmitynian witaminy A witamina D2 witamina E Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 24 kcal, w tym: 0,5 g białka 3 g węglowodanów 1,1 g tłuszczu Plusy: bardzo dobry w smaku, ma [...]
[...] pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z witaminą D. Taka kombinacja może mieć jeszcze dodatkowe pozytywne skutki, ale o tym ciut [...]
[...] i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia [...]
[...] kulturyści pozbywali się: tłuszczu (żółtko 26,7%, białko zawiera tylko 0,19%) protein (wbrew nazwie żółtko zawiera więcej protein od białka jaja) witamin (żółtko dostarcza witaminy: A, D, E, K (rozpuszczalne w tłuszczach), B1, B2, B5, B6, B9 oraz B12; tymczasem białko jaja głównie witamin: B2, B3 i B5, mniejsze ilości witamin B1, B6, B8, B9 i [...]