[...] Smażymy krótko z obu stron na dzikiej oliwie. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy podsmażoną pierś. Posypujemy tartą mozzarellą, układamy pokrojone pieczarki, pomidorki, posypujemy suszonym oregano i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach , do momentu rozpuszczenia sera. Podajemy ze świeżą bazylią i [...]
Składniki: 30g mąki ryżowej 100g wędzonej piersi z kurczaka cukinia pieczarki 1 całe jajko cebula bazylia papryka przyprawy do smaku odrobina wody gazowanej pam do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę ryżową dokładnie mieszamy z jajkiem i wodą. Masę należy wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć do momentu zrumienienia. Pozostałe składniki kroimy i [...]
[...] na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni. Farsz Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić na natłuszczonej patelni. Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone z piersi indyk, przyprawić i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć, następnie dodać passatę [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] na skakance lub biega przez co najmniej 30 minut. Śniadanie: Wędzony łosoś z 2 gotowanymi jajkami lub 2 kromki pełnoziarnistych tostów z puree z awokado. Do tego pomidory i pieczarki. Przekąska: orzechy i jogurt grecki. Lunch: Wołowina i sałatka składająca się z dużej ilości warzyw polana oliwą z oliwek. Przed treningiem: szklanka mleka. Po [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] 80 g ogórek zielony 120 g papryka 120 g Obiad: schab duszony w warzywach z kaszą gryczaną schab wieprzowy bez kości 200 g kasza gryczana 100 g papryka 80 g marchew 90 g pieczarki 70 g bulion warzywny 100 g Deser: kasza jaglana a la monte kasza jaglana 80 g mleko UHT 3,2% 250 ml kakao 15 g orzechy laskowe 15 g orzechy nerkowca 15 g miód [...]
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i dusimy około 10 minut. Dodajemy śmietankę, ponownie doprawiamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu. Dodajemy zmielone borowiki. Jeśli [...]
[...] Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie do miękkości razem z ulubionymi przyprawami. Ciasto kroimy na 5 równych pasków. Na połowę ciasta nakładamy pieczarki, paprykę, na wierzch plasterek sera brie. Przykrywamy drugą połową ciasta, nacinamy, smarujemy rozsmarowanym jajkiem. Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]