Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] utrzymuje się na wysokim poziomie, czy też działa ochronnie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 60%. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy A, manganu, tiaminy, kwasu foliowego i magnezu. Owoce te zawierają również liczne przeciwutleniacze, w tym likopen. Półczerwonego, dość dużego grejpfruta to jedynie 55 kcal, i około 2 g błonnika, a także sporo [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] regenerację. Magnez Jego uzupełnienie i utrzymanie na odpowiednim poziomie jest elementem kluczowym funkcjonowania układu nerwowego. Bez odpowiedniej ilości magnezu mięśnie nie będą w stanie kurczyć się w sposób prawidłowy, a relaksacja mięśniowa poza salą treningową będzie mocno utrudniona. Odpowiednie napięcie mięśniowe, dzięki [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] Stilla Dolce, Vitae d´Oro, Sun Gold; obecnie powoli zastępowane są przez K-classic). Podobna sytuacja dotyczy wielu rodzajów protein serwatkowych, kreatyny, beta alaniny, magnezu, potasu, leków - krajowe marki często nie odbiegają jakością od drogich marek z USA. Sposób nr 3: „unikaj fast foodów” W przeliczeniu na 100 g produktu taka żywność [...]
[...] stanowić codzienny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Te wyjątkowe dary natury są cennym składnikiem jadłospisów, gdyż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, czy antyoksydantów w tym witaminy E i polifenoli. Food and Drug Administration (FDA) zaleca spożycie około 40 g orzechów dziennie w celu prewencji chorób [...]
[...] smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej białka niż masło migdałowe i z orzechów ziemnych (4,5 g w porcji 25 g), ale za to jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z [...]
[...] tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to kolejny argument, by włączyć migdały do diety. Ponadto spożywanie jednej lub dwóch garści migdałów dziennie może [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Dobry sen jest podstawą regeneracji, bez niego nie nabierzemy sił. Nasze ciało po intensywnym treningu regeneruje się właśnie podczas snu. Przeciętny człowiek potrzebuje od siedmiu do ośmiu godzin nieprzerwanego snu każdej nocy, aby odpowiednio wypocząć. Podsumowanie Regeneracja - sen jest nieodzownym czynnikiem wspomagającym nasze funkcjonowanie [...]