1. Kupiłem w sklepie semolinę. Czy jest ona pod względem dietetycznym na równi z np. mąką żytnia 2000 czy jednak jest słabsza. Stosowałbym w połączeniu z mąką żytnią do naleśników. 2. Nie wiem gdzie zgłaszać takie uwagi, ale w dzienniku żywieniowym ksylitol ma 400 kcal w 100g a powinien mieć 240 kcal.
razowy to też może być pszenna mąka, lub miks pszennej żytniej. Lubella ma też pełnoziarnisty 5 zbóż. Pszenica może być po dobrym przemiale i będzie biała mąka, a zmielona raz daje razową Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2015-07-22 07:15:53
mój kumpel poszedł na przypał (generalnie nie chciał tam robić,ale miał wtym cel a nam to pasowało bo co ktoś przyszedł to brał wszystko na wynos a potem jak wychodził i otwierał torbe to sie okazywało że miał wniej dwa razy tyle co zamówił ) donas do maka robić a po około pół roku sie zwolnił i kazał im wystawić sobie referencje on wystawili a [...]
No dobra bułka pójdzie out, a mleko to tylko do tych płatków i kawy :-) A chleb ma nastepujące skladniki :rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (59%),woda,ziarno słonecznika (3%),mąka pszenna,sól,błonnik owsiany,drożdże.
[...] skład bo może w tej borówce jest coś innego dodawane, ale jednak nie. Miętoląc te dwa wory w rękach wyczułem różnicę obydwu proszków. Ten o smaku białej czekolady jest jak mąka a ten borówkowy ma strukturę jak np. Olimp Whey Protein Complex 100%. To samo w przypadku WPC ECONO V2, też jak mąka i w smaku tragedia (smak bananowy). Czy ktoś z Was [...]
[...] interwałach, czy według nazwy na tabacie i czekałam kiedy się skończy, żeby móc się doczołgać pod prysznic :) Mąką różni się zmieleniem tylko, to jest taki pył, no jak mąka :) ja nienawidzę siemienia lnianego a jest ponoć zdrowe więc narazie pododaje sobie. Miski zaplanowane utrzymuję, weekend bez wpadek :) Mam pytanie, czy mogę jeść na [...]
Pierś zawsze panierowałem mieszanką mąki pszennej typu 500 wymieszaną z przyprawami (papryka słodka, ostra, pieprz cayanee, pieprz czarny, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany). Mąka ta nie jest najlepszym rozwiązaniem. Czy mieszając te przyprawy z mąką pełnoziarnistą razową typu 2000 wyjdzie podobnie? Jak może zmienić się smak? Druga [...]
mąka razowa zamiast orkiszowej obleci? Ja kiedyś robiłem biszkopt na patelni z razowej. Dałem 5 jajek, 50 g mąki żyniej 2000. Białka ubiłem mikserem do puszystości, dodałem żółtka rozbełtane z mąką, proszkiem do pieczenia i słodzikiem, zmiksowałem razem i na patelnie pod przykryciem. Wyszło dobre, miękkie, ale nie mam porównania do pszennej 500 bo [...]
" wrażenia: koktajl z wodą - jakbym pił wode z mąką, grud w ****u więc blenderem musiałem dośmigać, żadnej wanilli nie czułem jedynie ta mąka. 15 minut po tym koktajlu muła załapałem jakbym się zjarał. Sranie po tym to piekło! nawet jak szybko usiądziesz na kiblu i zrobisz klocka i spuścisz wode to i tak trzeba szczotką pomachać, bo się [...]
karniak BTW sprawdź ile maka ma opakowaniu, policz ile jej zużyłaś do chleba ( zakwas to połowa maka, połowa woda ) zważ chleb i przelicz wartości jesli cały chleb o wadze np 1,5 kg ma mąki 750 gr gdzie każde 100 gr ma wartośc B 8,1/T 2,2 W 61,2 to cały chleb ma x 7,5 czyli B 60,75/T 16,5/ W 459 dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz [...]
Kaszmirko takie male rybki jadlam w Grecji smazone jak frytki. Mozna je wybeltac w ciescie i pojedynczo wrzucac na rozgrzany tluszcz. Smazylam ciut wieksze moskaliki. Wypackalam je na noc przyprawie do ryb i soku z cytryny. Nastepnego dnia wyjelam z tej marynaty obsypalam maka gryczana z ociupinka majeranku, poczekalam by maka troche wsiakla i [...]
Cześć dziewczyny mam takie pytanie, czy ciasto na pierogi z mąki żytniej razowej typ 2000 + zwykła mąka pszenna, jest okej?:> Ostatnio staram się kombinować z samą razową, ale ciężka ta mąka do działania. Spora większość przepisów to mieszanki razowej + innej.
[...] Przez tą kwaśność chleba systematycznie zwiększałam proporcje mąki w stosunku do zakwasu. W najnowszym mąka dodana do zakwasu stanowiła dokładnie 334% wagi zakwasu. Wczoraj dowiedziałam się od mamy, że moja siostra jak zrobi właściwe ciasto (żytnie) wyrabia je 10-15 minut a [...]
Te okrągłe i podłużne wkładam w koszyki do wyrastania obficie wysypane mąką by nie przywarły podczas wyrastania.Potem wyrzucam je na kamień do pieczenia i tak oto mąka jest na wierzchu:-)