SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • [...] niepokalanek mnisi (Vitex agnus castus) obniża stężenie prolaktyny, ale trzeba poczekać na inne, lepszej jakości badania naukowe. Kwas całkowicie trans-retinowy (ATRA)  Czy kwas całkowicie trans-retinowy (ATRA) można więc polecać, jako „bloker” prolaktyny? Nie! Z pewnością substancja ma bogate działanie antynowotworowe, o czym można przeczytać w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23115 Data: 2018-06-29 11:39:46
  • [...] mieszanek) od maja 1916 do maja 1917 r. zmarło ponad 16 osób. Stosowano tam dinitrofenol (DNP), trinitrofenol (tri-nitro-phenol, TNP) znany także, jako 2,4,6-trinitrofenol (kwas pikrynowy) oraz TNT (2,4,6-trinitrotoluen). TNT lepiej jest znany, jako trotyl, do dzisiaj jest używany na polu walki na całym świecie (co roku żołnierze Wojska [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7975 Data: 2019-05-08 09:25:46
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7065 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • [...] strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7223 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19722 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • [...] to bardzo ważne zjawisko z punktu widzenia odchudzania, gdyż organizm jest w stanie wykorzystać tłuszcz na potrzeby energetyczne, dopiero gdy jest on rozłożony do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dlatego też, oprócz samego efektu termogenicznego ważne jest, aby suplement posiadał substancje działające lipolitycznie. Chrom, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11215 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 296 mg cystyny, 916 mg fenyloalaniny, 779 mg tyrozyny, 975 mg treoniny, 270 mg tryptofanu, 1145 mg waliny, 1393 mg argininy, 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny) 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28316 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • [...] (50 mg, 3 razy w tygodniu, domięśniowo) Oprócz sterydów anabolicznych zażywał 12 kapsułek dziennie. Były to: liotyronina T3 (hormon tarczycy), kreatyna, CLA i aminokwasy. Pięć tygodni przed prezentacją zgłosił miejscowemu lekarzowi przebarwienia skóry (zażółcenie). Nie wiem czego się spodziewał, łącząc dwa słynne, toksyczne środki o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17846 Data: 2019-10-29 07:50:33
  • [...] tytoniu itd. Dlatego do metaanaliz i przeglądów badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy),  0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy), pomijalne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3475 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7964 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA; saturated fatty acids) jest kluczowym czynnikiem wpływającym na chorobę serca. Ten pogląd przeważał od około 1974 do 2014 roku. Niestety, gdzie leży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3056 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] biegu z zadaną intensywnością. W kawie znajdują się substancje, które znoszą efekt ergogeniczny kofeiny. Teorię tę popiera np. Paulis i wsp. Wykazał on obecność pochodnych kwasów chlorgenowych powstających w procesie prażenia kawy. Przez swoją aktywność, kwasy te hamują działanie kofeiny, jako antagonisty adenozyny (kofeina jest inhibitorem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4096 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    „Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8016 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28678 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odniesienie do ludzi dostarczających np. orzechy, migdały, pestki, awokado, olej lniany, oliwę z oliwek, tłuszcze z jajek, ryb, nabiału, tłuszcze zawarte w mięsie, kwasy omega-3 w postaci suplementów? OK, szybkie porównanie: smalec: 46 g tłuszczów nasyconych, 42 g jednonienasyconych oraz 6,5 g wielonienasyconych, oliwa z oliwek: 15 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1878 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszcz palmowy stabilizatory: glicerol guma guar guma ksantanowa glukoza (z pszenicy) substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych cukier sól substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy środek do przetwarzania mąki: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30254 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1614 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • [...] zmęczenie w porównaniu do grupy placebo w trakcie treningu. Zmęczenie może mieć znaczenie dla wykorzystania pamięci, nauki itd. Kwasy tłuszczowe omega-3 Wiemy, iż nadmiar kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 powszechnych w diecie współczesnego człowieka (szczególnie w społeczeństwach zachodnich) oddziałuje niekorzystnie na stan zapalny w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3980 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3242 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • [...] iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy w warunkach in vitro (na liniach komórkowych). Dlatego czytając sensacyjne doniesienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3789 Data: 2019-08-28 09:53:02