SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas

  • Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid pracowali z zawodowymi kolarzami podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3868 Data: 2019-09-07 18:15:21
  • [...] stabilizatory: guma ksantanowa, konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, przyprawy, koncentrat z rzodkwi, łupiny nasion babki jajowatej, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; ekstrakty przypraw, glukoza, aromat dymu wędzarniczego. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 114 kcal Tłuszcz: 6 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3022 Data: 2021-11-20 17:34:20
  • Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem. Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1382 Data: 2021-11-22 18:51:45
  • Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1349 Data: 2023-02-21 19:38:19
  • Niewydolność wątroby po winstrolu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Winstrol jest jednym z bardziej toksycznych środków dostępnych na rynku, przede wszystkim ze względu na swój wpływ na lipidogram. Wg badań Thompsona PD i wsp. podawanie 6 mg stanazololu dziennie przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2018-11-02 10:10:30
  • Aspiryna, a ryzyko raka

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] korzyści ze stosowania aspiryny, u osób narażonych na średnie ryzyko nie przewyższają szkód spowodowanych np. krwawieniem wywołanym aspiryną. Czyli regularnie sięganie po kwas acetylosalicylowy u większości ludzi przynosi niewielkie korzyści, ale duże straty. Niedawno opublikowane wtórne analizy badań sercowo-naczyniowych dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2021-08-10 11:16:23
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone.  Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, żelaza i cynku słynie, jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • Czy olej lniany może zastąpić olej rybi?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1171 Data: 2021-09-14 09:03:28
  • [...] na wchłanianie Fe z posiłku zawierającego chleb na podstawie wbudowywania żelaza do krwinek czerwonych. Napoje zawierały różne struktury polifenoli i były bogate w kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy w kawie), flawonoidy monomeryczne (herbata ziołowa, rumianek (Matricaria recutita L.), werbena (Verbena officinalis L.), kwiat lipy (Tilia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2021-11-27 06:48:18
  • Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych.  Referencje: Nicholas N. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 821 Data: 2023-05-02 13:31:10
  • Dzikie Róże to piękne kwiaty charakteryzujące się miękkimi płatkami oraz kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1318 Data: 2020-10-21 10:45:36
  • [...] bakterii w naszym układzie trawiennym) - inuliny. Wśród fitoskładników zawartych w karczochu naukowcy zwracają szczególną uwagę na związki fenolowe, głównie cynarynę, kwas chlorogenowy, flawonoidy (na szczególną uwagę zasługuje apigenina - znana również ze swojego potencjalnego wpływu na zdolność sportowca do rozwijania tkanki mięśniowej). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 665 Data: 2021-10-04 17:22:59
  • Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje określone sygnały w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejszając pobudzenie organizmu. Zapewnia to jego ochronny i uspokajający wpływ na mózg i ciało. GABA jest wytwarzany przez organizm, ale jest obecny także w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kimchi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1149 Data: 2022-02-22 13:23:38
  • [...] substancje odżywcze, takie jak właśnie witamina C. Witamina C w postaci liposomalnej jest nieco szybciej wchłaniana przez organizm niż witamina C z pożywienia lub w postaci kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ specyficzna struktura liposomu pozwala na szybszy „pobór” danej substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 970 Data: 2022-03-22 12:10:34
  • [...] żywności, czy też suplementów sprzed lat. Przykładem są takie związki jak fosforan pirydoksalu (z aktywowaną pirydoksyną; B6), metylofolian wapnia (z aktywowanym kwasem foliowym; B9), czy metylokobalamina (z aktywowaną kobalaminą; B12). Wydają się to być kluczowe dla zdrowia witaminy z omawianej grupy, gdyż mają wyjątkowo duży udział [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 729 Data: 2022-12-02 16:01:21
  • Lecytyna - nie tylko dla wegan i wegetarian

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] pokarmowe, substancji często zaliczanej do grupy witamin B - choliny. Aż w 13% zbudowana jest ona właśnie z choliny. Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosfatydowy oraz woda.  Ważna informacja - jeśli chcemy zadbać o właściwy poziom choliny w naszym organizmie i myślimy o jej uzupełnieniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1274 Data: 2021-10-18 07:50:13
  • [...] COX-1 wcale nie jest pożądane, szczególnie u sportowców. Inaczej wygląda wspomniana kwestia u osób narażonych na znaczące ryzyko sercowo-naczyniowe, jednak wtedy podaje się kwas acetylosalicylowy ze wskazań i pod nadzorem lekarza. Samodzielnie, profilaktyczne branie aspiryny wyrządza więcej szkód niż pożytku. Leki z tej grupy zabijają co roku co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1502 Data: 2021-05-26 08:29:48
  • [...] mózgu z kolei magnez znany jest m.in. z uczestnictwa w procesach biochemicznych powiązanych z modulacją nastroju, czy regulacją pamięci (np. poprzez neuroprzekaźniki: GABA i kwas glutaminowy). Objawami niedoboru tego pierwiastka często są: dekoncentracja, drażliwość, a w dłuższej perspektywie również depresja. Wysoka jego podaż wydaje się być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1576 Data: 2022-02-05 13:53:12
  • ALLNUTRITION Frulove in Jelly - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] naturalne, a które sztuczne? Skład Mango (50%), truskawki (30%), woda, substancja słodząca: erytrytol, skrobia modyfikowana, aromat, stabilizator: chlorek wapnia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, substancja słodząca: sukraloza. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 49 kcal Tłuszcz: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1663 Data: 2023-01-15 15:24:27
  • Nutlove Sauce Choco Hazelnut - słodki sos bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao  Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 360 Data: 2023-06-15 18:23:21