Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
[...] Dr n. med. Agnieszka Kamińska „Choroby plamki żółtej jako przyczyna nagłego zaniewidzenia” https://podyplomie.pl/stanynaglepodyplomie/28945,choroby-plamki-zoltej-jako-przyczyna-naglego-zaniewidzenia Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster “ROBBINS PATOLOGIA” wydanie II, Wydawnictwo EDRA URBAN & PARTNERS [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] wysokie stężenie jest korzystne. Przeciwnie, udział cholesterolu został bezsprzecznie potwierdzony w patogenezie wielu schorzeń, takich jak: miażdżyca, choroba Alzheimera, choroby nerek czy nowotwory. To nie znaczy, że sztuczne obniżanie stężenia cholesterolu jest skuteczne, często przypomina „leczenie” bolącego zęba środkami przeciwbólowymi. [...]
[...] i estrogenów), może być on spowodowany nadużywaniem leków – pochodnych kortyzolu (w dawkach terapeutycznych pełnią ważną rolę w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc) zaburzenia stężeń kortyzolu, niezwiązane ze stosowaniem leków, np. przez nadmierny stres stosowanie nandrolonu, trenbolonu lub innych sterydów [...]
Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
[...] objętościowego treningu aerobowego (patrz dalej) Obniżone wartości kortyzolu: wrodzony przerost nadnerczy choroba Addisona niedoczynność przysadki niedoczynność tarczycy choroby wątroby supresja przy stosowaniu niektórych leków Trening cardio niekorzystnie wpływa na hormony? Cytat z artykułu „Poziom kortyzolu zwiększa się, w trakcie treningu [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] Liver Function in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease” B. Kasztelan-Szczerbińska I wsp. „Polekowe uszkodzenia wątroby” http://a.umed.pl/pl/dydaktyka/doc/choroby_wewnetrzne/Ostre%20uszkodzenie%20nerek%20AKI%202013.pdf Agnieszka Gala-Błądzińska, Sebastian Norwicz, Marek Grzywa „Polekowe uszkodzenie nerek u pacjentów [...]
[...] rozkładu organicznych barwników używanych do tatuażu. Metale ciężkie Metale ciężkie, a mianowicie kadm, ołów, rtęć, antymon, beryl i arsen, są odpowiedzialne za raka, choroby neurodegeneracyjne, choroby sercowo-naczyniowe, żołądkowo-jelitowe, płuc, nerek, wątroby, układu hormonalnego i kości. Rtęć, siarczan kobaltu, inne rozpuszczalne sole [...]
[...] długotrwałej obróbki cieplnej np. smażenia. Na zakończenie W Polsce produkty, które są poddawane grillowaniu, często są bogate w sól (rak żołądka, nadciśnienie, choroby serca i nerek) oraz obficie podlewane alkoholem. Wg klasyfikacji Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem IARC (The International Agency for Research on Cancer) picie [...]
Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] kannabinoidami, bo to zupełnie inna klasa związków. CBD wykazuje wiele ciekawych właściwości w tym działanie przeciwzapalne, ważne chociażby w kontekście zwyrodnieniowej choroby stawów. Ponadto CBD jest antyoksydantem, znajduje zastosowanie, jako środek przeciwlękowy, przeciwwymiotny i przeciwpsychotyczny. Być może będzie stosowany przy [...]
[...] i śródziemnomorska, są przyjazne dla zdrowia serca i mózgu. Podsumowując Alzheimer to straszna choroba, ale są rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby. Jedną z tych rzeczy jest zmiana diety. Dokonywanie rozważnych wyborów żywieniowych może poprawić zdrowie na wiele sposobów. Źródła: Medscape.com. ‘Culinary Culprits: [...]
[...] — cukrzyca może się przyczynić do rozwoju miażdżycy, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wątroba — może wystąpić niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Oczy — na choroby takie jak jaskra czy retinopatia choruje ponad połowa osób z cukrzycą. Układ nerwowy — cukrzyca stwarza ryzyko uszkodzenia nerwów np. neuropatię cukrzycową. Cukrzyca [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Jeśli nie chcesz czytać wszystkich poniższych badań, to najkrótsza odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, iż stosujesz kreatynę cyklicznie, zachowując odpowiednie przerwy. Przy stałej suplementacji po kilku miesiącach jej podawanie staje się niezauważalne, bo organizm przyzwyczaja się do stałego napływu ergogenika. Dlatego dobrze byłoby robić [...]