Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
Amfetamina – pierwszy raz synteza związku pochodnej amfetaminy nastąpiła w roku 1887. Siarczan amfetaminy – synteza w roku 1927. Wprowadzono ją do obrotu w 1932 roku (patent). Smith, Kline & French wprowadziło w latach 30’ XX wieku do obrotu benzedrynę w postaci inhalatora w postaci 325 mg roztworu amfetaminy z dodatkami. Podsumowanie Biorąc [...]
Robisz wszystko tak, jak należy - ćwiczysz, trzymasz dietę, wysypiasz się - i wciąż tyjesz? Czasem zastanawiasz się, czy trudność w zgubieniu kilogramów wynika z popełnianych błędów, czy może ze stanu zdrowia. Jedna z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi Ci do głowy to tarczyca. Sprawdziłaś już jednak TSH i mieściło się ono w normie. Czy nadal [...]
[...] podlega szybkiej przemianie do fruktozo-1-fosforanu poprzez oddziaływanie fruktokinazy (enzymu wysoce specyficznego). Brak fruktokinazy prowadzi do wystąpienia rzadkiej choroby fruktozurii. Charakteryzuje się ona wydalaniem fruktozy z moczem (uwaga: w mięśniach szlak jest krótszy, a enzymem jest heksokinaza, nie fruktokinaza). W wątrobie [...]
[...] zdrowych młodych mężczyzn, co ma szczególne znaczenie dla młodych konsumentów. Komentarz Podwyższone stężenie glukozy na czczo zwiastuje cukrzycę, a z cukrzycą są powiązane choroby sercowo-naczyniowe, udary mózgu i nowotwory. Fruktoza w większej dawce potrafi uszkodzić wątrobę, podanie dożylne dużej dawki czystej fruktozy zabija człowieka. W [...]
[...] gryzoni. W badaniu kliniczno-kontrolnym długość nerki oceniana za pomocą USG była zwiększona o ok. 5 cm (55%) u osób z aktywną akromegalią i o i 2 cm (20%) w trakcie remisji choroby. Małe dawki GH są korzystne dla nerek (szczególnie, jeśli ktoś ma niedobory GH), duże (dopingowe) już niekoniecznie. W latach 70. i 80. XX wieku w kulturystyce nie [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
[...] z wyjściowo zdiagnozowaną cukrzycą większe spożycie świeżych owoców wiązało się z: niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (o 17%), niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z powodu wystąpienia nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). [...]
[...] dopiero w latach 40. XX wieku. Przykładowo salmeterol, formoterol, indacaterol oraz vilanterol znalazły zastosowanie w astmie oraz w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Jak działają β-receptory w organizmie? Receptory beta-1 (β1 adrenergiczne) – ich pobudzenie zwiększa częstotliwość pracy serca, siłę skurczu [...]
Doskonale ma się u nas antynauka, leczenie wodą, uzdrawianie, bioprądy, homeopatia, biorezonans, alternatywne, szkodliwe dla zdrowia diety, podejrzane środki „spod lady” (np. chińskie zioła odchudzające). Bardzo często za efekty wspomnianych terapii odpowiada efekt placebo. Wyniki Grupa, której zasugerowano, iż placebo poprawi wyniki w sprincie, [...]
[...] jego poziom. Organizm z odpowiednią ilością glutationu będzie szybciej się regenerował, będzie odporny na stany zapalne i infekcje oraz mniej podatny na przeziębienia i choroby. Warto zadbać o jego prawidłową ilość w okresie cięższych treningów siłowych czy zwiększonej podatności na infekcje i wirusy. Na podstawie: [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
[...] Jednak jego rola w progresji raka prostaty pozostaje niejasna. Niewykluczone, że wysokie stężenie insuliny (związane z podażą cukru w diecie) może znacząco wpływać na postęp choroby. Co zapamiętać? Chociaż nie ma spójnych dowodów klinicznych potwierdzających rolę tłuszczów pokarmowych w rozwoju jakiegokolwiek raka, badania kohortowe sugerują, że [...]
[...] szczególnie u osób chorych na cukrzycę. Okazuje się, że regularne ćwiczenia, zarówno te umiarkowane, jak i bardziej energiczne, mogą obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek. Źródła: Association of accelerometer-measured physical activity and its change with progression to chronic kidney disease in adults with type 2 diabetes and [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]